Lähtötilanteen kartoitus

Tammikuun alussa liityin mukaan Training First Triathlonkouluun. Tämä Training Firstin neljäs Triathlonkoulu käynnistyi jo marraskuussa ja kymmenen kuukauden harjoittelu tähtää Joroisten Finntriathloniin heinäkuun kolmantena viikonloppuna. Triathlonkoulu sisältää mm. 3 polkupyöräergometritestiä, henkilökohtaisen harjoitteluohjelman, ravintovalmennusta ja ohjatut harjoitukset.

Henkilökohtaisen harjoitusohjelman pohjaksi tarvitaan tietysti tieto lähtötilanteesta ja se kartoitettiin suoralla polkupyöräergometritestillä. Olen polkenut useita epäsuoria testejä, juossut muutamia mattotestejä ja tutustunut myös moniin muihin fyysisen kunnon testeihin, mutta ensimmäistä kertaa pääsin suoraan hapenottokykytestiin, jossa siis hapenkulutus selvitetään mittaamalla hengityskaasut. Kun polkupyöräergometri oli säädetty mitoilleni sopivaksi, sain kasvoilleni hengitysmaskin.  Lepotilanteen laktaattiarvo mitattiin sormenpääverinäytteestä, jonka jälkeen testi käynnistyi. Koska kysessä oli maksimaalinen testi, tehtäväni oli polkea uupumukseen asti annetulla vauhdilla. Vastusta lisättiin tasaisin väliajoin ja jokaisen portaan lopussa mitattiin laktaatti. Testi alkoi kevyenä, mutta muutaman lisäyksen jälkeen joutui jo tekemään töitä. Ja vähitellen pyörittäminen kävi yhä raskaammaksi, kunnes jalat lopulta hyytyivät niin, että en enää jaksanut ylläpitää vauhtia.

anu pyoraergometritesti

Hapenkulutuksen ja laktaattiarvojen perusteella Training Firstin toimitusjohtaja ja Triathlonkoulun valmentaja Janne Vanhala määritteli aerobisen ja anaerobisen kynnykseni. Ja tietysti testistä saatiin selville myös maksimaalinen hapenottokyky. Koska minä liityin Triathlonkouluun vähän jälkijunassa, testitahtini on hieman tiiviimpi kuin muiden koululaisten. Seuraava testi on noin kolmen kuukauden kuluttua ja tavoitteena on siihen mennessä nostaa hapenottokyky arvosta 46,6 ml/kg/min yli 50 ml/kg/min-tasolle.

Anu

Kommentoi

Kommentit