LauraEroon istumatyön haitoista! Esittelyssä taukoliikuntasovellus Cuckoo Workout.

Istumatyön haittavaikutukset ovat varmasti kaikille tuttu käsite ja niistä on viime vuosina puhuttu paljon. Se, mikä tuli yllätyksenä ainakin allekirjoittaneelle on, että suomalaiset istuvat eniten Euroopassa: jopa 9–11 tuntia päivässä.

Olennaista olisi saada säännöllinen liikkuminen osaksi työpäivää, sillä työpäivän jälkeen tai sitä ennen tehty esimerkiksi tunnin treeni ei auta millään kattamaan päivän liikkumisvajetta. Liike tuppaa helposti päivän aikana unohtumaan, uppoutuessaan työntekoon.

Oli ilo saada tutustua sovellukseen, joka omalta osaltaan pyrkii helpottamaan liikkumisen tuomista osaksi työpäivää. Cuckoo Workout  syntyi kahden naisen, Veeran ja Idan,  toimesta syksyllä 2013. He tauottivat ja virkistivät päiväänsä haarahypyin työpaikallaan ja saivat pian avokonttorin työyhteisön innostumaan mukaan. Cuckoo Workout on pelillinen, selainpohjainen palvelu, joka muistuttaa nousemaan tuolilta kolme kertaa päivässä ja tekemään kehoa ja mieltä virkistäviä liikkeitä. Taukoliikunta kestää muutaman minuutin kerrallaan. Tauoista muistuttaa säädettävä hälytys ja yli 250 liikuntavideosta löytyy mielekästä sisältöä kaikille toimistotyöntekijöille.

Työhyvinvointi on Cuckoo Workoutin päätavoite. Hauskan taukoliikunnan avulla voidaan ennalaehkäistä tuki- ja liikuntaelinsairauksia, lihasjumeja ja valahtanutta ryhtiä.

Tutkimukset osoittavat, että hyvinvoivalla työyhteisöllä on positiivinen vaikutus yrityksen tuottavuuteen, voittoon, asiakastyytyväisyyteen ja sairauspoissaolojen pienenemiseen. Cuckoo -sovelluksesta löytyy erilaisia videoita yli 400. Valittavana on venytyksiä, ryhti- ja sykeharjoituksia, keppijumppaa, aivohaasteita ja mindfulnessia. Taukoliikunta edistää työntekijöiden henkistä- ja fyysistä hyvinvointia ja nostaa samalla työilmapiiriä. Säännölliset tauot lisäävät jaksamista ja tehokkuutta, ja ennaltaehkäisevät sairauksia.

Cuckoo Workoutissa käyttäjät keräävät tauoista kookospähkinöitä, etenevät tasoilla ja voittavat yhteistyökumppaneidemme rahanarvoisia palkintoja. Työntekijät voivat muodostaa tiimejä ja kisata muita tiimejä vastaan. Myös yritykset kilpailevat leikkimielisesti aktiivisuudesta toisiaan vastaan. Yhteisöllisyys ja pelillisyys kannustavat tauottamiseen yhdessä!

Liikkeet on suunniteltu niin, että ne voi tehdä niin jakkupuvussa ja korkokengissä kuin puku päällä tai farkuissa. Itse pidin siitä, että vaikka liikkeet olivat yksinkertaisia ja helppo tehdä työn lomassa, ne osuivat juuri oikeisiin kohtiin, joissa ei ollut edes ymmärtänyt olevan jumitusta. Liikkeet tehtiin hymy huulilla ja pienellä pilkkeellä silmäkulmassa. Siitä ei ole ikinä haittaa, jos jokin tuo piristystä työn touhuun päivittäin. Osa liikkeistä jopa nauratti yksinkertaisuudellaan: kuinka vaikeaa voi olla yksikin sormien harjoitus!? Huomaamatta liike aktivoi samalla sekä aivoja että tuo liikettä näppiksellä kangistuneisiin sormiin.

Yksi video pitää sisällään kolme liikettä ja on kestoltaan 2-3 minuuttia. Liikkeet pitää oikeasti tehdä, sillä vain selaamalla nopeasti videon läpi, kookospähkinöitä ei ansainnut. Myöskään, jos yritti urakoida useita tasoja kerrallaan, pisteitä ei saanut, sillä myös tauot ovat olennainen osa tätä sovellusta. Ohjelmassa ”jumppahetket” on aikataulutettu klo 10, 13 ja klo 15, mutta niitä pääsee muokkaamaan ja aikatauluttamaan itselle sopiviksi. Silloin ohjelma ilmoittaa, kun on liikkeen aika.

Testasin sovellusta päivän aikana useaan kertaan koneella istuessani, mutta ensimmäisten kolmen treenin jälkeen se ei antanut enää pisteitä vaan tekstin: ”Valitettavasti et saanut kookospähkinöitä, sillä olet jo kerännyt vaadittavat 100 pähkinää viimeisen 16 tunnin aikana”. Näin ollen sovelluksen pariin oli palattava aina uudelleen ja uudelleen seuraavina päivinä. Koukuttavaa. 🙂 Pähkinöitä voi ansaita myös päivän aikana merkitsemällä lisäaktiviteetteja esim. kävelemällä portaita, kävelykokouksella tai tekemällä töitä seisten. Ohjelmasta voi myös kategorioittain (venytyksiä, ryhti- ja sykeharjoituksia, keppijumppaa, aivohaasteita ja mindfulnesia) valita liikkeitä ja merkitä niitä suosikeikseen.

Lisämotivaatiota ja leikkimielistä kilpailua tuo sovelluksessa oleva liigapörssi, josta pääsee seuraamaan sovellusta käyttävien yritysten viikottaista tilannetta. Sovelluksessa on yritykset jaettu suuriin, keskikokoisiin ja pieniin, joilla kaikilla on oma vertailunsa. Cuckoota voi käyttää myös kuulumatta mihinkään yritykseen tai luomalla oman joukkueen.

Cuckoo tarvitsee toimiakseen vain nettiyhteyden, joten sen lanseeraus koko työyhteisön käyttöön onnistuu helposti. Sovellus on ladattavissa Android- ja iPhone -puhelimille, joten taukoliikunta on mukana, vaikka työ ei olisikaan aina päätteellä istumista. Tämä toimisi hyvin myös omalla työpaikalla!

Lataa Cuckoo Workout esite tästä

Kommentoi

Kommentit