Titleist AP1 ja AP2 -raudat tottelevat helpommin käyttäjäänsä

Rautaseteissä alkaa nykyään olla selkeästi eroa eri mailojen välillä: pitkistä raudoista halutaan helppolyöntisempiä, samalla kun lyhyissä raudoissa korostetaan lyönnin työstämismahdollisuuksia. ASAkin on ehtinyt kirjoittelemaan muutamista tällaisista mailoista, nyt esittelyvuorossa ovat Titleist AP1 ja AP2 -raudat.

Molemmissa seteissä on ideana ollut lisätä anteeksiantavuutta eli helpottaa hyvien osumien lyömistä. Tätä ei kuitenkaan haluttu saavuttaa perinteisin keinoin, suurentamalla lapaa ja uhraamalla näin pallon työstettävyys. Homma hoidettiin sen sijaan muuttamalla lavan painotuksia ja materiaaleja. Teknisemmin muotoiltuna tämä tarkoitti mailojen MOI-arvon (Moment of Inertia) kasvattamis eli lavan kääntyminen epäpuhtaassa osumassa väheni. Lavan stabiiliutta saatiin parannettua lisäämällä ja muuttamalla tungstenin osuutta sekä sijoittelua lavassa. Näin työstettävyyteen vaikuttaviin lavan painopisteeseen (CG, Center of Gravity) suhteessa varteen sekä lavan pituuteen ei tarvinnut puuttua.

Yhteistä molemmissa raudoissa on pitkien ja keskipitkien rautojen painopisteen sijaitseminen mahdollisimman alhaalla, jotta anteeksiantavuus olisi mahdollisimman suuri ja pallon saaminen ilman helppoa. Lyhyissä raudoissa puolestaan painopistettä on voitu nostaa hieman, jolloin pallon työstettävyys paranee ja lentoradasta tulee purevampi.

Painopiste on selkeästi alempana pitkissä raudoissa.

Painopiste on selkeästi alempana pitkissä raudoissa.

Tätä lyhyiden rautojen lentoradan purevuutta on vahvistettu myös loftin, eli nostokulman, yhden asteen pienentämisellä. Muutos koskee AP1:ssä rautoja seiskasta wedgeen ja AP2:ssa kuutosesta wedgeen.

Uutuuksista AP1 on se hieman korkeammalla tasoituksella pelaavalille suunnattu setti. Mailat ovat Titun mukaan heidän anteeksiantavimmat raudat koskaan. AP2 taas on Titleistin vaihtoehto tour-pelaajille ja hyville amatööreille. Yhteistä molemmille seteille ovat mailojen anteeksiantavuuden ja työstettävyyden progressiivinen muuttuminen pitkistä raudoista lyhyisiin: pitkissä painotus on helppoudessa ja lyhyissä työstettävyydessä. Myös ulkonäkö muuttuu molemmissa mailoissa blademäisemmäksi sitä mukaa, mitä pienempi maila on kädessä.

Vaikka mailojen ominaisuudet saattavat kuulostaa samoille, on materiaaleissa ja valmistusmenetelmissä eroja, samaten kuin lavan ja sweet spotin koossa (AP1:n lavat ja sweet spotit ovat isompia). Täten siinä, missä AP1:llä helppolyöntisyys ja anteeksiantavuus ovat etusijalla, odottaa AP2 käyttäjiltänsä jo jonkinlaista tasaisuutta lyönneissä ja osumissa.

Mailat ilmestyivät markkinoille tämän kuun alkupuoliskolla eli niitä pääsisi testaamaan jo jossain hieman eteläisemmässä maankolkassa. AP1:n hinnaksi on mätkäisty rautavarrella 100 taalaa keppi ja 125 dollaria grafiittivarrella. AP2:sa vastaavat summat ovat 137,50 ja 161 dollaria.

Lisätietoa ja kuvat: Titleist

Kommentoi

Kommentit