JoonasYhteenvetoa Salt Lake Cityn Outdoor Retailer messuilta

Sain nyt vihdoinkin fiksattua osan kuvista galleriaan Outdoor Retailer messuilla. Kuten taisin jo aiemmin mainita, aika messuilla kului  hyvin pitkälle Footbalancen osastolla, mutta onnistuin kuitenkin käydä katsomassa läpi itselleni tärkeimmän alueen eli juoksupuolen ja sen keskeiset uutuudet. Suurimmistä kenkäbrändeistä olivat edustettuna oikeastaan kaikki muut tärkeät paitsi Nike ja adidas, joka keskittyi uuden outdoor -mallistonsa lanseeraamiseen.

Käytäväkeskusteluissa suurimmaksi puheenaiheeksi nousivat mataladroppisten ”traktorikenkien” tulo markkinoille. Barefootmarkkinat ovat kääntyneet laskusuuntaan ja nyt vaikuttaa siltä, että kenkäbrändit ovat ottaneet uudeksi suunnaksi hyvin vaimennetut, mataladroppiset sekä neutraalit juoksukengät. Esimerkiksi New Balance on tuomassa markkinoille ensi kevääksi uudet kevyet Fresh Foam  990 juoksukengät, joista löytyy 4mm droppi ja rehellisesti sanottuna aika jäätävän paksu ja pehmeä Fresh Foam vaimennus. Brooks on tuomassa markkinoilla uuden Transcend kengät, jotka ovat ovat myös paksut ja mataladroppiset. Eivätkä Sketchers tai Altra jää yhtään huonommiksi.  Nopea gallup paljasti, että mielipiteet jakautuivat aika tasaisesti puoliksi, miten tällaiset kengät tulevat toimimaan ja läpäisemään markkinat. Oma arvaus on se, että kengät voisivat toimia melko hyvin esimerkiksi hieman raskastekoisemmilla juoksijoilla sekä kovia kilometrimääriä tahkoavilla treenikenkänä. Ja faktahan on vaan se, että osa juoksijoista haluaa pehmeän ja hyvin vaimentavan kengän ja nyt se on mahdollista ilman, että tarvitsee hankkia raskaita kenkiä.

Siksi tärkein pointti uudessa suuntauksessa on mielestäni se, että brändit kehittävät kenkämallistojaan enemmän välipohjavaimennuksen kautta. Positiiviseksi asian tekee se, että vaimennuksesta tulee kevyempi ja luonnollisempi, kuin erilaisten vaimennuspalojen kautta tapahtuvassa vaimennuksessa. Ja vaikka en itse kannatakaan sitä, että juoksija valitsee reilusti tilaa kenkään, auttaa uudistus myös tässä asiassa, koska vaimennus osaa välipohjavaimennuksen kautta paremmin kohdilleen, kuin staattisissa vaimennuspaloissa.

Negativiinen puoli todella pehmeässä vaimennuksessa on taas se, että sen kautta alustatuntuma voi heiketä varsinkin päkiäjuoksussa. Samalla heräsi myös kysymys siitä, miten vaimennus toimii eripainoisilla juoksijoilla. Jos esimerkiksi vertaa 65 kiloista juoksijaa ja 100 kiloista niin toisella kenkä ei välttämättä anna periksi tarpeeksi ja toisilla taas liikaa. No, en viitsi tehdä vielä liian pitkälle meneviä arvioita, koska on parempi odottaa, että saan enemmän tietoa kengistä ja pääsen testaamaan ne.

Uutuudet eivät suinkaan rajoittuneet näihin ilmatyynyaluksiin. Muun muassa Merrelliltä on tulossa ensi vuonna mielenkiintoisia malleja ja Topon tossutkin ovat vihdoinkin saapumassa kauppoihin Jenkeissä ja kuulin, että mullekin olis tulossa yhdet sellaiset jossain välissä. Enemmän naisten surffivaatteisiin profiloitunut Roxy on myös astumassa juoksu- ja urheiluvaatteiden ihmeelliseen maailmaan vuonna 2014. Ja näyttipä Ambitistakin olevan tulossa uutta väriä ja Amerin toiselta brändilta eli Salomonilta on tulossa S-Lab Sense Pro, joka tulee sijoittumaan Sense -mallistossa ilmeisesti jonnekin Sense Mantran ja syksyllä markkinoille tulevan Sense 2:n välissä. Tässä nyt nopeasti hieman koontia ja kuvagalleriaa messuista. Käydään sitten syksyn aikana läpi lisää messuilla esiteltyjä uutuuksia.

4 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Moro! Tulipahan tässä mieleen että aika kökköä toi kun joutuu joka kuvan klikkaamaan ja avaamaan uuden sivun erikseen (ainakin Macillä Safarilla). Varsinkin tälläsissä posteissa jossa on paljon kuvia…