JoonasVuoden 2012 kuumin juoksukenkätrendi

Viime vuoden ehdoton trendi oli ehdottomasti niin sanotut minimalistiset juoksukengät, jotka olivat saaneet inspiraationsa paljasjalkajuoksusta. Suomeen tämä trendi ei ole vielä kunnolla laskeutunut, mutta muualla Euroopassa ja varsinkin Yhdysvalloissa voisi olettaa, että jatkaisi kasvuaan vuonna 2012. Näin tulee varmasti ainakin jossain määrin käymään, mutta itse näen trendin suurimmaksi ongelmaksi sen, että minimalistiset juoksukengät eivät sovellu kaikille, minkä lisäksi monet alkavat käyttämään kenkiä liian nopeasti. Tämä on johtanut ongelmiin, koska kroppa ei ehdi mukautua kenkien mukanaan tuomiin haasteisiin. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa syntyi tarve kevyelle ja hyvin rullaavalle kengälle, joka kuitenkin suojaa jalkaa paremmin kuin minimalistinen kenkä, mutta ei kuitenkaan ole niin sanottu traditionaalinen juoksukenkä.

Vuoden 2011 lopulla julkaistiin monia niin sanottuja natural running juoksukenkiä, jotka pyrkivät vastaamaan juoksijoiden vaatimuksiin ”välimallin” kengästä. Yhdysvalloissa natural running tunnetaan nykyään myös elemental running kategoriana. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että natural -termiä on myös käytetty barefoot -terminologiassa. Sitten itse asiaan, mitä nämä natural juoksukengät?


PureFlow

Natural/elemental juoksukenkä

Tausta

On sanomattakin selvää, että barefoot -ilmiö on toiminut vahvana innoittajana. Toisaalta taas kenkiin on lisätty joitakin traditionaalisiin juoksukenkiin liitettyjä ominaisuuksia. Näin luodaan kokonaisuus, jossa jalkojen lihaksisto saa edelleen tehdä töitä passivoitumatta, mutta silti tukena on esimerkiksi erilaisia vaimennustekniikoita. Yksi mahdollinen syy tähän on myös se, että suuret juoksukenkämerkit lähtivät suhteellisen varovaisesti mukaan barefoot touhuun. Siksi jonkinlainen välimalli toimii hyvin siltana kohti barefootia.

Naturalistisen/elementaalisen juoksukengän ominaispiirteet

  • Matala profiili: Naturalististen juoksukenkien korkeus on matalampi kuin traditionaalisten juoksukenkien, mutta kuitenkin korkeampi kuin minimalististen. Syy tähän löytyy siitä, että parempi tuntuma alustaan parantaa esimerkiksi tasapainoa ja vaimennus suojaa jalkaa esimerkiksi kiviltä ja kävyiltä.
  • Kannan ja päkiän välinen korkeusero: On pieni, usein noin 0-8 millimetriä. Tämä helpottaa juoksijaa siirtymään tasapohja- tai päkiäastuntaan.
  • Paino: On lähtökohtaisesti alle 300 gramman, monet jopa 200 gramman paikkeilla.
  • Juostava välipohja: Kengät ovat suunniteltu niin, että jalkojen lihaksisto saa tehdä rauhassa töitä. Joustava välipohja helpottaa juoksua varsinkin siirtymistä päkiälle ja siitä kohti varvastyöntöä.
  • Päällinen: On usein virtaviivainen ja kankaan määrä on viety minimiin, jotta kenkään ei tulisi turhaa painoa. Kankaan materiaalit ovat myös tärkeä osa kengän sulautumista osaksi jalkaterää.

Esimerkkimalleja

Suomessa natural juoksukenkiä on vielä suhteellisen vähän, mutta tilanne tulee kuitenkin pian muuttumaan. Täksi kevääksi on jo tullut Brooksin Pure -sarja, jota löytyy ainakin Intersporteista, kuten myös Asicsin uutta Gel-33 -mallistoa. PureGrit kengästä onkin tulossa piakkoin arvostelua ja Asicsin Gel-33 -mallistoa on myös tulossa meidän testeihin. Myös adidas ja Nike ovat jo markkinoilla vastaavin tuottein. GoExpo 2012 -messuilla törmäsimme myös Merrelliltä vastaaviin tuotteisiin, jotka toivon mukaan päätyvät myös meidän testiin. Minimalistisella saralla mainetta niittäneet Saucony ja New Balance ovat myös tuoneet omat natural mallinsa, joiden saapumisesta Suomeen ei meillä ole vielä tietoa.

Kuva: Brooksrunning.eu

Joonas

 

1 comment

Kommentoi

Kommentit