JoonasVarustearvostelu: Sigvaris Sport Performance kompressiotuotteet

Sigvaris on Sveitsiläinen, maailman johtava kompressiotuotteiden valmistaja, jolla on kokemusta jo 140 vuoden ajalta. Tuotteiden taustalla on paljon tutkimustyötä, minkä kautta tuotteita on voitu kehittää hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sigvariksen Sport -sarjan tuotteiden takana ollut tuotekehitys on lähtenyt siitä ajatuksesta, että urheilulajit asettavat erilaisia vaatimuksia lihasten ja verenkierron toiminnan kannalta, minkä takia urheiluun oli kehitettävä erilainen kompressiotuoteperhe. Sigvaris on tehnyt Kölnin yliopiston kanssa tutkimusyhteistyötä, minkä kautta tuotteen ominaisuuksista on saatu lisää tietoa.

Sigvaris_Sport_1

Sigvariksen Sport sarjan pitkissä kompressiosukissa on 15 eri kokoa, jotka muodostuvat jalan koon mukaan (XS, S, M, L, XL) ja jalkaterän koon mukaan (35-38,5 / 39-42,5 / 43 – 46,5) eli sarjasta pitäisi löytyä kaikille sopiva sukka. Kuinka sukka sitten toimii? Ensinnäkin kompressio parantaa verenkiertoa valtimoissa, minkä ansiosta happea kulkeutuu enemmän lihaksiin. Toiseksi kompressio vähentää painetta laskimoissa, mikä nopeuttaa esimerkiksi laktaatin poistumista lihaksistosta. Tämä oli minulle täysin uutta ja pienen tutkiskelun kautta selvisi, että Sigvaris on ilmeisesti maailman ainoa kompressiosukkien valmistaja, jonka tuotteissa on tämä ominaisuus. Sigvariksen kompressiosukat vähentävät myös lihasvärinää sekä -kramppeja, minkä lisäksi sukat tasapainottavat kuormitusta nivelille. Tämän kombinaation kautta myös palautuminen on vauhdikkaampaan, minkä olen myös itse päässyt todistamaan.

Sigvaris_Sport_2

Sigvariksen Sport kompressiosukat ovat tehty aquarius ja charcoal – bamboo (hiilibambu)  -langoista. Aquarius -lanka sisältää mikrokanavia, jotka kuljettavat hikea tehokkaasti pois iholta, kun taas hiilibambu toimii hajunpoistajana sekä antiseptisenä materiaalina.

Olen päässyt testaamaan noin muutaman viikon ajan Sigvariksen Sport Performance -sarjan kompressiotuotteita. Olo oli kuin jouluna, kun hain paketin postista ja totesin, että pääsin testaamaan kolmea erilaista tuotetta: pitkiä sekä lyhyitä kompressiosukkia sekä pohjakompressioita! Aivan mahtavaa! Täytyy sanoa, että aluksi jännitti hieman, koska normaalisti juoksusukkani ovat pienempää kokoa kuin jalkani (27cm/43EUR) ja nämä olivat 43-46,5EUR. Koko kuitenkin valittiin pohkeen paksuimman kohdan sekä nilkan paksuuden mukaan ja hyvä niin koska koko oli mitä mainioin! Olen käyttänyt aiemmin varsinkin Micon ja Niken kompressiosukkia ja voin täysin rehellisesti sanoa, että Sigvariksen sukkien istuvuus varsinkin pohkeen ja säären alueelta on ylivoimaisesti parhain. Sen sijaan jalkaterän pituus olisi saanut olla aavistuksen pienempi, mutta tämä nyt on enemmänkin oma ongelmani, koska jalkateräni pituus putoaa niin hankalaan väliin.

Sigvaris_Sport_5

Testaaminen ajoittui siinä mielessä mielenkiintoiseen vaiheeseen, että olen juuri aloittanut kevään harjoituskauden pitkän sairastelun jälkeen. Siksi olisinkin odottanut, että penikat olisivat ainakin jollain tasolla alkaneet vaivata, kun kilometrit lisääntyvät, mutta näin ei ole kuitenkaan käynyt. En osaa sanoa tarkasti onko tämä Sigvariksen sukkien ansiota vai ei, mutta olen kuitenkin käyttänyt niitä jokaisella lenkillä siitä lähtien kun ne sain, minkä lisäksi olen käyttänyt lenkkien jälkeen pohjekompressioita estämään turvotusta. Olen pyrkinyt tekemään hyvin erilaisia harjoitteita, jotta saisin paremman kuvan sukkien toiminnallisuudessa ja täytyy sanoa, että näillä sukilla tullaan menemään tämä kevät!

Sigvaris_Sport_4

Sigvaris_Sport_8

Sukkien materiaalit ovat toimineet moitteettomasti. Sukat ovat olleet pitkien lenkkien jälkeen rutikuivat eivätkä ne ole haisseet olleenkaan! Olen myös tahallaan pessyt niitä turhankin usein, mutta tämäkään ei ole vaikuttanut tuotteen ominaisuuksiin tai materiaalien kulumiseen. Koko on pysynyt edelleen samana, eikä ikäviä purkautumisia ole ilmennyt. Materiaalit ovat myös miellyttävät jalkoja vasten, eikä testijakson aikana ole ilmennyt mitään ongelmia, kuten hiertymiä. Sigvariksen sukat ovat suhteellisen paksut, minkä takia ne soveltuvatkin ihanteellisesti varsinkin talvikäyttöön. Siksi mietinkin, että miten ne voivat toimia kesällä? Testasin siksi pitkiä sukkia myös juoksumatolla, lämpimissä olosuhteissa, eikä ongelmia ilmennyt. Sukkien kyky poistaa kosteutta on erinomainen. Ja toisaalta, jos sukkien paksuus ahdistaa, on toinen mahdollinen kombinaatio se, että käyttää lyhyempiä sukkia sekä pohjekompressioita kombinaationa. Varpaat ovat hyvin suojatut ja kompression tuntee hyvin myös jalkaterän pitkittäiskaarien kohdalla. Siksi jalkapohjien pienet lihakset eivät pääse väsymään niin helposti.

Kokonaisuutena voin sanoa, että tämänkaltaisilla tuotteilla on varmasti tilausta Suomen juoksumarkkinoilla ja tuote on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Ainoa varoituksen sana tuotteesta on se, että kannattaa olla huolellinen koon suhteen, koska vaihtoehtoja on niin monta. Kompressiosukat maksavat 59€ ja lyhyet sukat + pohjekompressiosetti 69€. Toistaiseksi Sigvariksen tuotteita voi tilata netistä, mutta toivon mukaan myös pian urheiluliikkeistä. Hinta on kieltämättä aika kova, mutta ainakin omasta mielestäni tuote makselee itsensä takaisin korkojen kera! Sigvaris valmistaa myös lyhyitä kompressiotrikoita osana Sport -tuoteperhettä, jotka oli myös mielenkiintoista testata tulevaisuudessa.

Tarkoituksena on jatkaa vielä testaamista eli, jos jotain uutta ilmenee, kirjoittelen vielä tuotteesta lisää.

Joonas

(Kuvat: Sigvaris)

Lisää tietoa Sigvariksesta ja Sport – tuoteperheestä: urheilusukat.fi tai sigvaris.fi

1 comment

Kommentoi

Kommentit