JoonasValkee kirkasvalokuulokkeet ASA:n testissä

Koska arvomme pian Valkee kirkasvalokuulokkeet lienee paikallaan kertoa hieman omista testikokemuksistani tämän kesän ajalta. Koska Suomen kesä ei ole sieltä pimeimmästä päästä, en voi sanoa, että testi olisi tehty optimiolosuhteissa kaamosmasennuksen murtamiseen. Siksi päätimmekin, että testaamme laitetta vielä syksyn aikana lisää, kun päivät pimenevät. Käydään nyt kuitenkin läpi, mitä olen havainnut toistaiseksi.

Päivittäisen valon määrän väheneminen voi aiheuttaa ihmisille mielialan muutoksia lievästä masennuksesta aina kaamosmasennukseen saakka. Ensimmäisenä markkinoille saapuivat erilaiset kirkasvalolamput, jotka sinänsä olivat toimivia, mutta kokonsa puolesta niiden käyttäminen rajoittui usein yhteen paikkaa, ellei niitä halunnut hommata suoraan useampia. Toinen ongelma pöytälamppujen suhteen on se, että niistä välittyvä valo ei pääse tutkimusten mukaan niin hyvin sinne, minne sen kuuluisi eli aivoihin. Valkeeta on tutkittu Oulun Yliopiston tutkijaryhmä aina vuodesta 2008 saakka ja tulokset ovat vakuuttaneet tavallisen masennuksen sekä kaamosmasennuksen ennaltaehkäisyssä. Valkee kirkasvalokuulokkeet kuljettavat valon korvan kautta lähemmäksi aivoja, minkä takia valosta saa enemmän irti hyvin lyhyellä päivittäisellä käytöllä. Syy miksi valon pitää päästä aivoihin on se, että aivoissamme on valovasteellisia osia, jotka nimenomaan reagoivat masennuksessa ja joita juuri voidaan hoitaa valolla.

Valkee_kirkasvalokuulokkeet

Valkee NPT 1100 kirkasvalokuulokkeet ovat pienet ja sen kuljettaminen mukana reissuissakin on helppoa. Positiivisten hoitovaikutusten saamiseksi riittää viikon useimpina päivinä otettu 8–12 minuutin valohoito. Ise olen tehnyt tämän niin, että pistän aamuksi kaksi herätystä päälle niin, että laitan ensimmäisen herätyksen jälkeen Valkeet korville ja herään kun laite piippaa, toinen herätys on vaan varmistaakseni, että en nuku pommiin. Hoitoaika on helppo säätää valkeen nettisivuilla. Tämä on tärkeä palvelu, koska henkilökohtaisen hoitoannoksen löytyminen voi ottaa aikaa viikonkin verran, minkä takia aika voi joutua säätämään useammankin kerran. Kuulokkeet ovat suljetut ja miellyttävät eli ainakaan itselläni ei ollut ongelmia irtoilevien kuulokkeiden kanssa. Valkeen lataaminen on mahdollista toteuttaa joku USB-väylän kautta koneella tai sitten voi hankkia reilu parikymppiä maksavan erillisen USB-laturin.

Omat kokemukseni Valkeesta olivat pääosin positiiviset. Tuote oli helppokäyttöinen ja riittävän pieni, mutta sen vaikutusten tarkempaa arviointiin kesä ei ollut parasta aikaa. Kuulin, että Valkeen ympärivuotista käyttöä on testattu ja testataan parhaillaan urheilijoiden kanssa ja ainakin alustavien tulosten mukaan säännöllisen käytön positiivisia puolia on ollut parantunut reaktioaika. En tiedä kuinka pitkällä nämä tutkimukset ovat tällä hetkellä, mutta jos asia on todella näin, voi Valkeesta olla hyötyä jatkossa myös urheilijoille. Itse ainakin harrastelijana huomasin sen, että aamukäytön jälkeen oloni tuntui virkeämmältä, mutta en osaa sanoa sitä johtuiko se siitä, että sain herätä rauhassa vai itse Valkeen käytöstä. Siksi tuotetta on vielä testattava uudelleen, kun valon määrä vähenee.

Valkee sai luonnollisesti alkuvaiheessa osakseen runsaasti epäileviä kirjoituksia, joista osa koski tuotteen yleistä toiminnallisuutta ja osa taas tuotteesta saavutettavia hyötyjä. On mukana nähdä, että tuote on kehittynyt viimeisten vuosien aikana niin designin kuin yhteensopivuuden kanssa. Osalla käyttäjistä oli ilmennyt sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä tai huonovointisuutta, mutta ainakin omalla kohdalla näitä ei ilmennyt. Tuote toimii nyt myös Macin OSX ympäristössä, mikä puuttuu tuotteen alkuvaiheessa. Myös kuulokkeisiin on ilmeisesti panostettu, koska ainakin omassa käytössä ne pysyivät hyvin korvassa ja muutenkin ne olivat hyvin samantyyppiset kuin, mitä normaalit kuulokkeet ovat tänä päivänä. Testaus oli kokonaisuudessaan varsinkin mielenkiintoinen kokemus, mutta mielestäni meidän on kuitenkin syytä testata tuotetta ihan oikein kaamoksessa.

Kommentoi

Kommentit