JoonasTestissä: Salomon Speedcross 3

Maastojuoksu ei ole minulle vieras laji, mutta en ole rehellisesti sanottuna juossut maastojuoksukengillä vuosiin. Viimeisten vuosien maastolenkit ovat menneet hyvin pitkälle hieman pitävämmillä kisakengillä, minkä seurauksena kontaktipinta maastojuoksukenkiin on ollut enemmänkin teknisen puolen tutkimisessa sekä arvosteluiden lukemisessa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin muuttumassa. Tein jo valtaosan talven treeneistä Brooksin PureGritillä, joka on Pure -sarjan maastojuoksuun tarkoitettu kenkä. Muutama kuukausi sitten sain myös kuulla pääseväni testaamaan useampaakin erilaista Salomonin maastojuoksukenkää, jotka ovat saaneet maailmalla osakseen jo aikamoista hypetystä. Myöhemmin keväällä on luvassa laajempi arvostelukokonaisuus Salomonin S-Lab -mallistosta, mutta nyt tarkastelun kohteeksi on päässyt Salomon Speedcross 3.

Salomonin Speedcross malli on ollut jo pitkään monien maastojuoksijoiden suosiossa muun muassa hyvän pidon, alustatuntuman sekä keveyden ansiosta, joten odotuksen Speedcross 3:n testaamiseen olivat lievästi sanottuna korkealla. Testasin kenkää noin 300 kilometrin testijakson aikana lumella, erilaisilla poluilla, kallioilla, hiekkateillä sekä kovilla alustoilla, jotta voisin saada mahdollisimman monipuolisen kuvan siitä, miten kenkä toimii kokonaisuudessaan.

Ominaisuudet

Vaimennus ja välipohja:

  • koko pohjan mittainen, injektoitu EVA-vaimennus

Päällinen:

  • Kevlarista valmistettu Quicklace pikanauhoitus, jonka ylimääräisen osan voi laittaa iltin sisään suojaan.
  • Anti-Debris Mesh päällinen, joka hengittää ja pitää samalla lian poissa kengistä.
  • Sensifit kalvopäällystenauhat parantavat istuvuutta holvikaaren alueelta
  • Iltti on ommeltu kauttaaltaan kiinni päälliseen, jotta likaa ei pääsisi kengän sisään.
  • Antibakteerikäsitelty OrthoLiten pohjallinen, joka lisää vaimennusta ja vähentää kosteutta ja hajua kengän sisällä.

Ulkopohja:

  • Mud and Snow Contagrip -pohja, jossa on voimakas kuvionti, jotta pitoa löytyisi myös lumessa ja mudassa.

Muutokset

Miten Salomon Speedcross 3 eroaa edeltäjistään? Ensinnäkin kengästä on tullut neutraali, koska pronaatiotuki on poistettu. Tällä muutoksella on pyritty hakemaan parantaa balanssia haastaville ja epätasaisille poluille. Paremman stabiliteetin luomiseksi kenkää on myös madallettu tuntuvasti. Kannan ja päkiän korkeutta on laskettu ja niiden välinen ero on myös pienempi kuin aiemmin. Tarkkaa mittaa on mielestäni turhaa laskea, koska pohjan muotojen takia tarkan mitan laskeminen on omasta mielestäni turhaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että matalamman kengän kautta tuntuma alustaa paranee ja matalamman painopisteen ansiosta myös balanssi on parempi. Myös varvasboksia on ilmeisesti hieman kasvatettu.

Testi

Kuten jo aiemmin mainitsin, juoksin Speedcrossilla hyvin vaihtelevissa maastoissa, jotta voisin muodostaa mahdollisimman tarkan kuvan kengän toiminnallisuudesta. Kengän istuvuus oli erinomainen, kanta pysyi hyvin paikoillaan ja kenkä istui jalkaan hyvin joka kohdasta. Samaan aikaan testissä oleva Salomonin S-Lab Fellcross on ominaisuuksiltaan muun muassa hieman kapeampi ja tiukempi, joten aavistuksen kasvatettu varvasboksi käy järkeen. Speedcross kun on usein käytössä myös harjoituskenkänä, kun taas Fellcross on suunnattu hieman enemmän kovempaan menoon ja kisoihin. Kengän hengittävyys ja eristävyys toimivat myös hyvin. Sitten itse juoksemiseen ja juoksutuntumaan.

Salomon Speedcross 3:n pito oli mitä mahtavin märillä ja kuivilla maastopoluilla, kallioilla sekä lumessa. Sen sijaan siirtymät maastoreiteiltä toisille sujunut ongelmitta. Hiekkatiet sujuivat vielä hyvin, mutta asfaltilla tilanne oli kuitenkin toinen. Syvään uurrettu pohjakuviointi, joka on suhteellisen joustava oli aika epästabiili asfaltilla juostessa, joka haittasi juoksutuntumaa merkittävästi. Puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että kenkää ei suunniteltu asfalttikäyttöön, joten turha keskittyä tähän ongelmaan liiaksi. Pidon lisäksi myös tuntuma pysyi haastavissakin maastoissa loistavana ilman, että jalka olisi joutunut turhan kovalle rasitukselle. Kenkä tuntui hyvin vaivattomalta ja luotettavalta juosta vaikessakin paikoissa ja niin ylä- kuin alamäissäkin. Varsinkin madalletun kantapään kautta saavutettu 9mm droppi helpotti päkiällä juoksemista ja teki siitä vaivatonta. Speedcross 3:n pohja kesti kulutusta hyvin ja chevron kuvionti, joka jatkui kenkän kärjen yli, paransi pitoa pahoissakin nousuissa. Kenkään rakennetut suojat paransivat luottamusta entisestään, kun ei tarvinnut koko ajan keskittyä varomaan. Tämä kokonaisuus on mielestäni ylivoimaisesti tärkein seikka maastojuoksussa koska, jos kengän pitoon ja tuntumaan ei voi luottaa, johtaa tilanne usein siihen, että lihaksisto (koko kropan) joutuu tekemään turhaa työtä, joka voi ampua aika pian takaisin. Ja kovaa!

Yhteenveto

Salomon Speedcross 3 on erinomainen juoksukenkään maastojuoksuun ja varsinkin harjoituskengäksi. Painon puolesta en ehkä käyttäisi tätä kisakenkänä, mutta olenkin ehkä tottunut hieman kevyempiin kenkiin kisoissa, minkä takia seuraava arvostelu tuleekin käsittelemään Salomonin hieman kevyempää, S-Lab Fellcross -mallia, joka on karkeasti sanottuna kuristettu malli Speedcross 3:sta. Pidon ja materiaalien puolesta kenkä toimii erinomaisesti ympärivuotisessa käytössä. Itse testasin kalvotonta kenkää, mutta kengästä valmistetaan myös kengän etuosaa peittävällä ClimaShield -kalvolla.

Jos kaipaat kestävää ja hyvin toimivaa maastojuoksukenkää kannattaa valintaa tehdessä kokeilla ehdottomasti Salomonin Speedcross 3!

Lähteet ja kuvat: salomon.com / runningwarehouse.com