JoonasTestissä: Nike Sportwatch GPS powered by TomTom

Kun minulle tarjottiin noin puolitoista kuukautta sitten mahdollisuutta testata Niken ja TomTomin yhdessä kehittämää Nike+ SportWatch GPS:ää, olin enemmän kuin kiinnostunut useasta syystä. Ensinnäkin se, että kellon hinta pyörii noin 169-200 euron paikkeilla tekee siitä edullisen ja toiseksi se, että esimerkiksi Nike ja adidas ovat jo muutaman vuoden olleet markkinoilla enemmänkin footpod sensorien kautta. Viime vuonna Nike ja TomTom kuitenkin yllättivät ainakin allekirjoittaneen, kun he ilmoittivat tuovansa markkinoille yhdessä kehitetyn GPS mittarin, Nike+ SportWatch GPS:n, joka sai vuonna 2011 CES innovaatiopalkinnon terveys ja hyvinvointiluokassa.

Ennen kuin mennään tarkemmin mittarin testaamiseen ja arviontiin, on syytä käydä lyhyesti läpi mittarin ominaisuudet.

Ominaisuudet

 • Kosketusnäyttö kierrosaikojen asettamiseen ja näyttövalon aktivoimiseen.
 • Matka, nopeus/vauhti, keskinopeus/-vauhti, kello, aika, kalorinkulutus ovat kustomoitavissa harjoitusnäytölle nikeplus.comissa.
 • Esiasennetut intervallit.
 • Herätys ja ajanotto.
 • Taustan valinta joko mustaksi tai valkoiseksi.
 • USB kiinnitys suoraan kellon rannekkeesta.
 • Aiempien juoksujen tietojen säilyttäminen.
 • Henkilökohtaisten ennätysten tallentaminen myös Nikeplus.comista.
 • Pikakäynnistys Nike+ Sensor -lisävarusteen avulla, joka tulee paketin mukana, jotta mittaaminen ei keskeytyisi sisätiloissakaan.
 • Yhteensopiva Polar Wearlink+ lähettimen kanssa.
 • Tunnustuksen antaminen henkilökohtaisista ennätyksistä suorituksen jälkeen.
 • Muistutustoiminto, mikäli juoksumerkintöjä ei ole kirjattu viiden päivän sisällä juoksulenkistä.
 • Juoksun jälkeen tilannekatsaus ja kannustaminen. Tilannekatsaus tulee näkyviin, jos mittarin pysäyttää kesken harjoituksen.
 • Englanninkielinen käyttöjärjestelmä.
 • Paino: noin 66gr
 • Pikaopas.
 • USB kaapeli, jos mittaria ei saa suorana kiinni esimerkiksi pöytäkoneeseen.
 • Vuoden rajoitettu takuu.

Juoksukello on suunniteltu yksinkertaiseksi ja helppokäyttöiseksi: siinä on vain kolme nappia ja kosketusnäyttö. Juoksun aikana kello tallentaa paikkatiedot näyttäen samalla juoksuun käytetyn ajan, matkat, juoksuvauhdin sekä kalorinkulutuksen. Näyttö voidaan muokata näyttämään halutut tiedot. GPS toimii yhdessä kenkään asennetun Nike+ -sensorin kanssa tarkkojen tietojen saamiseksi vauhdista ja juostusta matkasta.

Testaus

Design

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että mittari on ainakin omasta mielestäni hyvin tyylikäs. Yleensä GPS mittarit eivät ole niitä tyylikkäimpiä, koska niiden sisään pitää saada niin paljon tekniikkaa. Toisaalta taas toiminnallisuus on mittareissa kaikki kaikessa, minkä takia ulkonäkö on usein jäänyt hyväksyttävästi taka-alalle. Siksi olikin piristävää huomata kuinka tyylikäs design Nike+ SportWatchiin oli onnistuttu suunnittelemaan ja se todella erottuu edukseen monista kilpailijoistaan. Myös neonvihreä tehosteväri tuo hyvin yksityiskohtia esille, kun se samalla yhdistää tuotteen moniin muihin Niken tuotteisiin. Mielenkiintoista oli myös se, että Niken ja TomTomin brändejä ei ollut puskettu mitenkään ylitsevuotavasti esille, kuten kuvista näkyy. Tyylikäs ulkonäkö palvelee myös sitä, että mittari toimii myös hyvin kellona jokapäiväisessä käytössä

Nike+-SportWatch-GPS-powered-by-TomTom

Mittari vaikutti ensi näkemältä hieman kömpelöltä ja raskaalta, mutta juostessa sitä tuskin huomaa ranteessa eikä se myöskään hiertänyt tai painanut mitään. Siksi mittari toimii hyvin myös tämän puolesta ihan jokapäiväisessä käytössä. Selkeä kellonäyttö on myös plussaa. Kellon kolme nappia toimivat hyvin ja käyttölogiikan oppi helposti ilman ohjekirjaa. Kaksi nappia toimivat rullaukseen ja yksi valitsemiseen. Helppoa kuin mikä!

Juoksumoodi

Kun olet valmis juoksemaan paina yksinkertaisesti keltaista valintanappulaa pohjassa, jonka jälkeen mittari hakee GPS signaalin tai yhdistää Niken footpodiin. Nike+ footpod tulee paketin mukana ja tuttuun tapaan se menee pohjallisen alle Nike+ malliston kenkiin. Footpodia ei ole mitenkään pakkoa käyttää, mutta se voi tulla tarpeeseen, jos GPS signaali jostain syystä häviää kesken treenin. Näin vauhdin, kalorien ja matkan mittaus pysyy katkeamattomana läpi suorituksen. Kuten ominaisuuksissa mainittiin, Nike+ SportWatch on myös yhteensopiva Polarin WearLink+ -sykevyön kanssa ja linkitys onnistuu helposti uuden sensorin lisäämisen kautta.

Nike_SportWatch_gps_tomtom_2

Juoksumoodissa voit valita yhden toiminnon, joka näytetään isolla näytöllä ja useamman toiminnon, jotka näytetään ylärivillä. Itse käytin mittaria niin, että näin kokonaisajan isona ja vauhdin, keskivauhdin, matkan, kellon sekä kierrosajan ylärivillä, johon olisi voinut lisätä vielä muitakin toimintoja. Intervallit on mahdollista säätää etukäteen matkan tai ajan mukaan, mutta jos harjoitus on hieman monimutkaisempi, suosittelen mielummin kosketusnäytön käyttöä. Uusi intervalli käynnistyy simppelisti tuplakosketuksella.

Harjoituksen lopetus ja tauotus tapahtuu helposti keltaista nappia painamalla, jonka jälkeen mittari näyttää yhteenvedon tai senhetkisen tilanteen. Harjoituksen lopuksi mittari antaa vielä tiedon mahdollisesta uudesta ennätyksestä tai kannustuksen suorituksesta. Jos et ole juossut muutamaan päivään mittari antaa myös pienen ”heads-upin” siitä, että olisi taas aika alkaa tekemään jotain.

Tietojen lataaminen Nikeplus.comiin

Harjoituksen jälkeen voit ladata harjoitusdata nikeplus.com sivustolle. Ehdotonta plussaa tässä on se, että mittari toimii niin PC kuin Mac ympäristöissä, mikä ei ole edelleenkin mikään itsestäänselvyys kaikilla valmistajilla. Mittarin saa helposti liitettyä suoraan tietokoneeseen rannekkeeseen sijoitetun USB liittimen kautta ja paketin mukana tulee myös USB -jatkopiuha, jos käytät esimerkiksi pöytäkonetta.


Nike+-SportWatch-GPS-powered-by-TomTom-USB

Ennen ensimmäistä käyttöä sinun on kuitenkin asennettava netistä löytyvä siirtosofta koneellesi, jonka jälkeen mittari ottaa kiinnitettynä suoraan yhteyden nikeplus.comiin ja siirtää harjoitustietosi sinne. Sivustolle kirjauduttuasi voit katsoa yhteenvedon harjoituksestasi, kierrosajan, vauhdit, korkeuserot, reitin ja niin edelleen. Nikeplus.com tarjoaa sinulle myös mahdollisuuden luoda erilaisia haasteita, harjoitusohjelmia ja tavoitteita. Voit myös osallistua toisten tekemiin haasteisiin tai jakaa harjoituksesi Facebookissa tai Twitterissä.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan voin sanoa, että olin Nike+ SportWatch GPS:ään tyytyväinen ja testaaminen oli positiivinen kokemus. Se on helppokäyttöinen ja looginen, minkä lisäksi kello tuntuu ja näyttää mukavalta kädessä. Ominaisuudet ovat helppo asettaa omien mieltymysten mukaiseksi ja niiden seuraaminen harjoituksen aikana sujuu vaivattomasti. Mittarin päivitysten myötä moni asetus (kuten kellonaika) on nyt entistä helpompi asettaa suoraan mittarista, joka puuttui aiemmin. Myös nikeplus.comin käyttö sujui vaivattomasti ja nopeasti.

Testasin Nike+ SportWatchia noin 10:ssä erilaisessa harjoituksessa niin Helsingin keskustassa kuin metsämaastossakin. GPS signaali löytyi erinomaisesti, kun juoksin keskustan ulkopuolella autoteiden varsilla. Ongelmia syntyi sen sijaan ydinkeskustassa, jossa signaalin löytäminen kesti ajoittain yli 10 minuuttia ja yhdessä tapauksessa sitä ei löytynyt ollenkaan. Ongelma johtui todennäköisesti kerrostalojen aiheuttamasta katveesta, koska myös muilla mittareilla on ollut vastaavanlaisia ongelmia. Tässä tilanteessa huomasin Niken footpodin hyödyllisyyden, koska matkan mittaaminen onnistui hyvin sen kautta. Juoksin muutaman yli 30:n kilometrin pitkän lenkin metsässä ja hiekkateillä pelkällä GPS:llä. Näillä lenkeillä huomasin GPS:n välillä pudottavan vauhdit jopa muutaman minuutin hitaammiksi kuin ne todellisuudessa olivat, mikä vääristi kokonaismatkaa ja keskivauhtia jonkin verran. Tämä heijastui myös harjoitustietojen tarkasteluun Nikeplus.comissa, koska osa GPS datasta jäi puuttumaan ilmeisesti signaalin katkeamisen takia. Valtaosassa harjoituksista sujui kuitenkin ongelmitta ja yhteistyö GPS:n ja footpod sensorin kanssa toimi hyvin. Mieltäni lämmitti myös korkeuserojen tallennus.

Ehdotonta plussaa mittari saa akunkestostaan. Mittaria tarvitsee ladata noin kerran viikossa ja lataaminen kestää muutaman tunnin.

Nike+ SportWatch GPS on sopii valtaosalle juoksijoista erinomaiseksi välineeksi seurata harjoitteluaan. Mielestäni sen hinta on edullinen varsinkin, kun ottaa huomioon sen, että pakettiin kuuluu myös footpod sensori ja että mittariin on mahdollisuus yhdistää myös syketoiminto. Ominaisuuksiltaan ja tarkkuudeltaan mittari ei tarjoa kovemman luokan urheilijoille tarpeeksi tarkkaa tietoa tai monipuolisia ominaisuuksia. Mittari on kuitenkin erinomainen väline monille muille aktiiviharrastajille, jotka eivät kaipaa supertarkkaa tietoa harjoittelustaan. Mittarin helppokäyttöisyys, hinta ja hieno ulkonäkö ovat myös ehdotonta plussaa. Tarkempaa ja monipuolisempaa dataa antavat mittarit ovat lähes poikkeuksetta huomattavasti kalliimpia kuin Nike+ SportWatch GPS. Jos siis etsit keinoa mitata harjoituksia ja sekä seurata kehitystäsi perustasolla, on Nike+ SportWatch GPS erinomainen vaihtoehto. Ja täytyy kuitenkin muistaa, että ensimmäinen versio on aina ensimmäinen ja kehitys on ollut nopeaa GPS mittareiden saralla. Siksi seuraava version voikin ratkaista ongelmat ja tuoda lisää uutta.

Kuvat ja lähteet: nike.com / tomtom.com

7 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Moikka

  Hieno arvostelu kiitos. Osaatko sanoa tarkuudesta ym. käytettävyydestä verratessa Garmin Forerunner 110? Itselläni on tuo garmin ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Runsaan käytön vuoksi akku ei enään kestä mitään ja ajatuksissa on hommata samanlainen tai sitten tuo Nike.

  terv. Marko