JoonasTestissä New Balance 1080v3

Arctic Sport Addicts sai loppusyksystä Suomeen uutta tulemista Sultraden kautta tekevän New Balancen juoksukenkiä testiin neljän mallin voimin. Toisena kenkänä testiin pääsi New Balancen neutraali PK-kenkä 1080v3, joka ilmestyy kauppojen hyllyille tänä keväänä. Ennen testiraporttia käyn nopeasti läpi kengän ominaisuudet.

Ominaisuudet

  • Paino: 267.7gr (US9)
  • Droppi: 7mm (kanta 30mm päkiä 23mm)
  • Vaimennus: N2 vaimennusjärjestelmä, joka on sijoitettu mahdollisimman lähelle maata. Kanta-astujia varten vaimennusta on lisätty välipohjaan ABZORB Crash Padin kautta.
  • Välipohja: ACTEVA light – välipohjamateriaalia, joka on yksi markkinoiden keveimmistä. Kiertojäykkyystukena kengässä on T-Beam kiertojäykkyystuki
  • Saumaton Fantom Fit teknologia, joka muodostuu kahdesta todella kevyestä materiaalista, parantaa istuvuutta. Kantakapista löytyy Dual Density Collar Foam – vaahtoa, joka parantaa istuvuutta sekä lisää mukavuutta. Muuten päällisessä on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon saumattomuutta ja kasvattamaan kevyettä sekä lisäämään mukavuutta. Esimerkiksi nauhoitusta tukeva rakenteet ovat rakennettu synteettisistä materiaaleista ilman saumoja. Pohjallisen alle on vielä ommeltu ABZORB -vaahdosta tehty lesti antamaan lisävaimennusta.
  • Ulkopohja: Ndurance hiilikumia kannassa sekä osassa päkiää, loppuosa päkiästä on vaimentavaa ja responsiivisuutta parantavaa paisutettua kumia.
  • Lesti: 1080v3:n lesti on nimeltään PL-1 natural, mikä tarkoittaa, että lesti on stardardimitoitettu kannan kuin päkiän leveyden sekä varvasboksin korkeuden suhteen niin, että se vastaisi mahdollisimman lähellä normaalia jalan lestiä.

Testit

Istuvuus

Huolimatta New Balancen PL-1 lestin luonnollisuudesta, kengän koko oli ehkä hieman yllättäen iso, vaikka testaamani koko oli US 9, joka normaalisti on varsin passeli tai jopa nafti. Kenkä ei varsinaisesti hölskynyt, mutta varsinkin mutkissa se pääsi liikkumaan hieman liikaa sivuttaissuunnassa. Sen sijaan kantapää piti hyvin paikoillaan eikä sen suhteen ilmennyt ongelmia. Suositukseni on, että kengästä kannattaa ainakin kokeilla normaalia kokoa pykälää pienempi. Kengän 7 millimetrin droppi helpotti päkiäjuoksua huomattavasti ja muutenkin kenkä toimi paremmin päkiän kautta. Kapea kanta suorastaan kannusti juoksemaan päkiällä, kun kanta ei päässyt puskemaan tielle niin leveyden kuin korkeuden suhteen.

Pito

Asfaltilla, hiekalla ja juoksumatolla pito oli hyvää stardarditasoa eli sitä riitti ja pitoon pystyi luottamaan. Sen sijaan lumella kenkä oli liukas, mikä nyt ei sinänsä yllätä.

Vaimennus

Jos 1080v3:ssa on jokin hallitseva ominaisuus on sen oltava vaimennus. New Balance on rakentanut nerokkaan vaimennusjärjestelmän, jossa ovat mukana niin kengän pohja, välipohja kuin päälliseen neulottu lestipohja. 1080v3:n vaimennes oli mielenkiintoinen tuttavuus myös sen takia, että en oikean osaa sanoa vieläkään, mitä mieltä olen siitä. Osassa lenkeistä tuntui, että se oli juuri sopivan kimmoisa ja askel rullasi hyvin eteenpäin, kun taas toisissa lenkeissä tuntui, että sitä oli ehkä jopa hieman liikaa. Alustatuntuma heikkeni ja oikean jalkaterä puutui metatarsaalien kohdalta, koska kenkä antoi liikaa periksi niiden alta. Nämä ongelmat liittyivät enemmänkin kevyisiin lenkkeihin, vauhdikkaammilla lenkeillä kenkä toimi yllättävää kyllä ainakin itselleni paremmin vaimennuksen suhteen.

Tuki

New Balance 1080v3 on neutraali kenkä, minkä takia sen suurimmat tukiominaisuudet löytyvät T-Beam kiertojäykkyytuesta. Päkiällä juostessa kiertojäykkyystuki tuki mukavasti ponnistusta. Phantom fit -teknologia päällisessä on suunniteltu parentamaan kengän istuvuutta ja sen kautta se myös tukee jalkaa. Sanoisin, että kenkä sopii aika hyvin aina supinoivasta aina lievästi ylipronatoivalle jalalle.

Materiaalit

New Balancen materiaalit ovat todella laadukkaita ja sen tämä selvisi myös testeissä. Materiaalit kestivät hyvin testit pohjasta aina päälliseen saakka. Materiaalit ovat muutenkin mielenkiintoisia, koska materiaalivalintojen avulla New Balance on onnistunut keventämään  peruskestävyyskenkiään grammaluvuille, joka vielä muutama vuosi sitten oli enemmän trainerien hallussa. Alle 270 grammainen PK-kenkä, josta löytyy vaimennusta vaikka muille jaettavaksi, oli todella mielenkiintoinen tuttavuus. Istuvuus sekä vaimennus- ja kestävyysominaisuudet muodostavat todella mielenkiintoisen kokonaisuuden.

Yhteenveto

New Balancen neutraali PK-kenkä 1080v3 oli kiinnostava testata, koska en ollut ennen testannut New Balancen juoksukenkiä. Innovatiiviset ratkaisut materiaalien suhteen olivat todella näppäriä ja ainoa itselleni tullut ongelma oli oikean jalkaterän puutuminen. Kengän istuvuuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota, koska kenkä oli ainakin itselleni hieman tilava. New Balancen kokoluokituksen ja muiden kenkien ominaisuuksien hahmottamiseksi olisi mielenkiintoista päästä myös testaamaan tulevaisuudessa New Balancen Minimus-mallistoa sekä puhtaasti kisakenkiä.

Kuvat: RunningWarehouse

Kommentoi

Kommentit