JoonasTestissä Brooksin PureFlow

Olemme kirjoittaneet ASA:ssa viimeisen vuoden aikana paljon Brooksin Pure-mallistosta niin testeistä kuin yleisesti mallistostakin. Pure-malliston maasturi PureGrit on ehditty testaamaan jo sekä vanhan, että pian kauppoihin ilmestyvän uuden version voimin, mutta maantiekenkiä emme olleet testanneet ennen kuin sain PureFlow:n testiin. Brooks PureFlow tulee uudistumaan muun malliston mukana ensi vuodeksi ja siksi olikin kiva ehtiä testaamaan vanha malli, jotta voimme ensi vuonna perehtyä tarkemmin siihen tehtyihin muutoksiin.

Brooks PureFlow on malliston työjuhta. Se on esimerkiksi hieman leveämpi ja paremmin vaimennettu kuin malliston taskuraketti PureConnect. Tämä kertoo siitä, että kenkä on suunniteltu lähinnä peruskestävyyteen ja pitkille lenkeille, kun taas esimerkiksi PureConnect on enemmän kisakenkää vastaava kenkä. Ennen kuin mennään varsinaiseen käyttötestiin käydään vielä PureFlow keskeisen ominaisuudet läpi.

Toe Flex:

Brooks_toe_flex

Pure -sarjan juoksukengissä isovarvas on erotettu omaksi osakseen varvasboksia, jotta se voisi toimia paremmin tasapainottavana elementtinä, mikä onkin yksi isovarmaan tärkeimmistä ominaisuuksista. Toiseksi tämän pitäisi jakaa voimaa ponnistukseen enemmän kuin normaali yhtenäinen kärki.

Anatominen muoto:

Anatominen, aavistuksen kupera muoto, jossa pohjan rakennetta on kevennetty, antaa paremman tuntuman alustaan ja parantaa istuvuutta.

Nav Band:

Brooks_Pure_navband

Elastiset nauhat parantavat kengän istuvuutta ja nauhoituksen kanssa kenkä todella sulautuu osaksi jalkaterää.

Välipohja:

Brooks_Pure_biomogo_dna

Pure -sarjan välipohjamateriaali on kierrätettävää ja ympäristöystävällistä BioMoGo -materiaalia yhdistettynä Brooksin DNA -teknologiaan. Kannan ja päkiän välinen korkeusero on vain 4 millimetriä ja ainakin ensituntumalta kenkä vaikuttaa yllättävänkin pehmeältä. Brooksin mukaan vaimennus on myös suunniteltu niin, että naisten ja miesten malleissa vaimennus on erilainen.

Kanta:

Brooks_Pure_ideal_heel

Brooks on Pure -mallistossaan kuristanut kantapäätä, mikä helpottaa luonnollista askellusta. Tämä parantaa myös tasapainoa, koska paksu tai leveä kanta ei ole luonnollisen askeleen tiellä.

Käyttötesti

Brooks Pure Flow tuntui jalkaani istuvuuden suhteen hyvin samanlaiselta kuin viime keväänä testaamani maasturi PureGrit 1. Verrattuna Connectiin, jota olen vain testannut jalkaani, PureFlow oli tosiaan leveämpi ja vaimennukseltaan pehmeämpi. Olen itse enemmän jämäköiden vaimennusten ja välipohjien kannalla, koska tuntuma alustaan säilyy näin päkiäjuoksussa paremmin. PureFlow:lla askel oli helppo viedä päkiäjuoksuun, mutta ongelmaksi tuli se, että samalla tuntuma alustaan hävisi, koska vaimennus oli todellakin niin pehmeä. Tämän varmistamiseksi juoksin vielä eilen PureGrit 1:llä ja vertailussa PureFlow tuntui vieläkin pehmeämmältä.

Brooks Pure Flow on Pure Projektin työjuhta

Toinen ongelma oli kengän ulkosyrjän muotoilu, joka haittasi supinaation kautta tulevaa askeltani. Hieman ulkoneva ulkosyrjä heitti jalan aika nopeasti suhteellisen voimakkaaseen pronaatioon, mikä ei tuntunut hyvältä. Tämä ei tosin ole yksin kengän ominaisuuksista johtuvaa, vaan myös omasta juoksutyylistäni. Siksi uskon, että hieman erilaisella askeleella ongelma voi hyvinkin poistua. Toisaalta taas kengän sisäsyrjä voisi olla hieman jämäkämpi päkiän kohdalta, mikä voisi estää liiallista sisäkiertoa. Jos tätä lähtee pohtimaan pidemmälle niin Brooksin ajatuksena tämän estämiksi on voinut hyvinkin olla isovarpaan erottamanin omaksi toimijaksi. Näin isovarpaan oikeanlainen rooli pääsee korostumaan, mikä helpottaa askelluksen viemistä luonnollisempaan suuntaan, mitä myös löysä ja anatomisesti muotoiltu pohjarakenne tukee.

Brooks Pure Flow pohja

Istuvuuden suhteen PureFlow on hyvin samanlainen kuin PureGrit, lukuunottamatta leveyttä ja varvasboksin korkeutta. Molemmissa kanta istuu tukevasti ja kantakappi on suhteellisen matalan, mikä vähentää akillesjänteeseen kohdistuvaa painetta. Kantaluu ei myöskään pääse liikkumaan sivuttain, mihin vaikuttaa kantakapin lisäksi kengän päällisen muotoilu. Iltti, nauhat sekä edelle esitelty Nav Band toimivat hyvin ja kenkä sulautuu osaksi jalkaa. Kenkä on myös mukavan kiertolöysä ja pito niin asvaltilla kuin hiekkatiellä oli hyvää luokkaa.

Testien perusteella PureFlow on mielestäni hyvin puhdas PK-/pitkien lenkkien kenkä neutraalille tai supinoivalle jalalle. Se on kuitenkin aika armoton kenkä kanta-askeltajille, vaikka heidätkin on pyritty ottamaan kengän suunnittelussa huomioon. Suosittelisin kuitenkin, että kengällä pyrkisi juoksemaan joko tasapohjan tai päkiän kautta, koska kenkä pysyy paremmin balanssissa ja toisaalta jalat eivät pääse rasittumaan liikaa. Jos kenkään kaipaa lisää tukea tai jäykkyyttä löytyy Pure-mallistosta myös hieman tuetumpi ja jäykempi Cadence.

Kuvat: Brooks Running

Kommentoi

Kommentit