JoonasTestissä Brooks PureGrit Nightlife F2012

Kuten aiemmin jo mainitsin, olen päässyt testaamaan Brooksin Pure -sarjan juoksukengistä PureGrit Nightlife mallia jo kahden kuukauden ajan. Brooks PureGrit on natural/elemental kategorian kevyt trailikenkä, joka antaa erinomaisen tuntuman alustaan, vaimennusta unohtamatta. Valitettavasti en päässyt testaamaan kenkää puhtaassa trailiympäristössä, mutta sen sijaan kilometrejä kertyi useampi satanen lumisilla teillä sekä poluilla.

Kenkä on kaikessa erinomaisuudessaan hyvin yksinkertainen ja suunniteltu nimenomaan enemmän etupainotteiseen askeleeseen. Tätä ajatusta varten kenkä on suunniteltu niin, että siinä on vain 5 millimetrin ero kannan ja päkiän välillä, minkä lisäksi kantapää on suhteellisen kapea ja kaareva.

Brooks Pure Grit kanta

Yhdestä osasta tehdyn ulkopohjan kuviointi toimii hyvin ja pitoa löytyy joka suunnasta tulevaa painetta vastaan. Varsinkin jalan keskiosan grippi toimi luotettavasti liukkaammallakin kelillä, kuten esimerkiksi irtolumessa.

Brooks Pure Grit pohja

Muita Pure -malliston juoksukenkiä hieman jäykempi pohjarakenne toimii hyvin, eikä se vaikuttanut varvasponnistukseen, vaan päinvastoin. Voimansiirron todella tuntee jaloissaan ja siirtymä varvasponnistukseen oli mahtava. Erotettu isovarvas antoi paremman tuntuman ponnistukseen, koska sen kautta tasapaino ja kokonaisvaltainen askeleen kontrollointi parani huomattavasti.

Brooks Pure Grit Varvas

Natural kategorian mukaisesti kengästä löytyy vaimennusta enemmän kuin minimalistisista juoksukengistä ja sen kyllä huomaa. Sitä ei kuitenkaan ole liikaa, minkä ansiosta tuntuma alustaan pysyy hyvänä.

Brooks Pure Grit Vaimennus

Nauhoitus kengässä toimii hyvin ja holvikaarien kohdalle sijoitettu “sträppi”, Nav Band pitää jalan mukavasti paikoillaan. Matala kantakappi toimi allekirjoittaneella hyvin, mutta voisin kuvitella, että kaikille se ei sovi istuvuuden takia. Suurin hyöty matalassa kantakapissa oli itselleni se, että kannasta akillesjänteeseen kohdistuva paine oli olematon pehmeän ja matalan kannan ansioista.

Yhteenvetona voin sanoa, että Brooks PureGrit Nightlife oli enemmän kuin positiivinen yllätys. Kenkä toimi niin peruskestävyysharjoittelussa kuin vetoharjoituksissa, pitkiä lenkkejä unohtamatta. Kengän tuntuma alustaan oli hyvä lenkistä riippumatta ja kengän kimmoisuus säilyi todella kovista pakkasistakin huolimatta. Brooksin välipohjamateriaalit, kuten tässä mallissa käytetty BioMoGo DNA, ovatkin saaneet osakseen hehkutusta ympäri maailmaa. Brooksin Nightlife mallisto, joka pitää sisällään niin vaatteita kuin kenkiäkin, on kirkas ja paljon heijastimia sisältävä, joka oli ehdottomasti plussaa myös PureGrit –testeissä Suomen pimeässä talvessa.

Brooksi Pure –mallistoa löytyy jo ainakin muutamasta suurimmasta Intersportista ja toivon mukaan pian myös laajemmin, koska mallistossa on todellakin potentiaalia, joka on jo huomioitu sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Kenkä on erinomainen vaihtoehto juoksijalle, joka haluaa paremman ja luonnollisemman tuntuman alustaan, mutta kuitenkin hieman vaimennusta. Suosittelisen PureGritin ostoa harkitseville napakan ja istuvan koon valitsemista, koska liian suuri koko kääntyy kyllä tässä kengässä itseään vastaan. Ajatushan kuitenkin on, että kengästä tulee osa jalkaa.

Brooks Pure Grit Nightlife rantautuu Suomeen syksyksi 2012, mutta normaalia versiota löytyy jo muutamasta kaupasta tämän kevään aikana.

Tekniset tiedot:

Paino: paino 246 grammaa (US 9)

Korkeudet:  Kanta (21mm), Päkiä (16mm)

Koko: Medium/D

  • Pituus: normaalin juoksukengän pituus
  • Kanta: Kapea tai Medium – Kantakapin korkeus on suhteellisen matala
  • Midfoot: normaali
  • Päkiäseutu: normaali/kapea
  • Varvasboksin korkeus: normaali/matala
  • Pitkättäiskaarten tukirakenne: normaalista matalaan.

Välipohja ja vaimennus: BioMoGo välipohja ja DNA geeli

Lähteet: Runningwarehouse.com ja brooksrunning.com