JoonasTestissä adidas Supernova Sequence 5

Tuomas on yksi Arctic Sport Addictsin juoksutiimin jäsenistä. Hän on harjoitellut juoksua tosissaan nyt noin puoli vuotta ja lisääntyneiden kilometrien sekä monipuolistuneen harjoittelun myötä myös kiinnostus juoksukenkiin ja niiden ominaisuuksiin on kasvanut. Siksi päätimmekin antaa adidas Supernova Sequencet hänelle testiin, jotta voisimme nähdä, miten hän näki kengän ominaisuudet. Supernova Sequence 5:n keskeiset uudistukset aiemmin tänä vuonna arvosteltuun neljänteen malliin verrattuna ovat keventynyt paina, uudet päälimateriaalit, Continentalin kumipohja sekä uudenlainen tukirakenne, jossa adidaksen kromatut raidat antavat lisää tukea ja parantavat istuvuutta jalan pitkittäiskaarten alueella. Koon suhteen huomasin, että Sequence 5:n kokoluokitus seuraa samaa linjaa Supernova sarjan neutraalin eli Gliden kanssa. Eli koko on hieman tavallista suurempi, minkä johdosta pykälää pienempi koko toimii todennäköisesti paremmin. Kengän pro-moderator -ylipronaatiotuki on edelleen aika voimakas ja se on suunniteltu erilaiseksi naisten ja miesten malleihin. Tuomas juoksee aika voimakkaasti päkiä kautta, minkä takia nilkan seudulle kohdistuva paine on aiheuttanut jalan sisäkiertoa. Toisaalta tämän takia ylipronaatiotuki ei ilmeisesti tuntunut liian kovalta tai jäykältä, koska se astui peliin vasta sen jälkeen, kun päkiä oli jo maassa.

Ja seuraavaksi Tuomaksen kommentit.

Sain testattavaksi Adidas supernova sequense 5:t , jotka ovat  poikkeavat kenkätyypeistä joilla olen aikaisemmin juossut. Sequence 5:t ovat tuetut astetta kevyemmät kuin aiemmin käyttämäni kengät. Nyt hikisiä kilometrejä adidaksille on tässä loppukesän ja alkusyksyn monipuolisessa ja vaihtelevassa säässä saanut kertymään kiitettävästi nousujohteisen treeniohjelman myötä, sekä pururadoilla että asvalttiteillä. Joten ainakin kenkien kuivumisominaisuudet on tullut testatuksi, ja voinkin sanoa että yön ja työpäivän aikana kengät ehtivät hyvin kuivumaan seuraavan illan treenejä varten. Koitan välttää lähtemästä tutkimaan kenkää ja sen ominaisuuksia teknisesti ja keskittyä omakohtaisiin kokemuksiini kengän käytössä päivittäisissä harjoituksissa.

Adidas_snova_sequence_5_2

Adidas Supernova Sequence 5 on myös niin sanottu peruskestävyyskenkä,  mutta kumminkin aikaisempaa todella vaimennettua kenkääni kevyempi ja joustavampi. Itselleni se on tuonut mukavaa vaihtelua juoksuun juuri kevyemmän rakenteensa vuoksi, kuitenkaan ilman että jaloille tuleva rasitus muodostuu liian kovaksi. Vertailussa kovasti vaimennettuun pk kenkään, Sequencen kevyempi rakenne on toiminut nopeissa harjoituksissa kohtalaisen hyvin kengän matalamman profiliin ja pohjamateriaalien ansiosta, kuitenkaan menettämättä minulle tärkeää tuentaa ja jalkapohjan vaimennusta. Minun on juoksussa pakko käyttää mahdollisimman paljon vaimennettuja kenkiä jalkojen rasitusarkuuden vuoksi. Lisäksi jonkinasteisten ylipronaatiosta johtuvien vaivojen johdosta erilaiset tuet tekevät juoksusta miellyttävämpää, ja ainakin tukien tuoman edun huomaa pitkän lenkin jälkeisenä päivänä tehtävänä pk lenkillä. Erilaisista kenkätyypeistä voi lukea lisää Joonaksen ja Jarnon artikkelista.

sn_sequence

Adidas Supernova Sequence 5 oli itselleni ensimmäisestä juoksukerrasta lähtien varsin positiivinen kokemus, erityisesti pidin adidaksen logoraidoitukseen molemmille puolille kenkää sijoitetusta tuesta, joka tukee jalkaa pitkittäiskaaren molemmilta puolilta tukevasti ja näin jalka ei pääse liikumaan liikaa juoksun aikana, vaan pitää jämäkän oloisesti jalan oikeassa asennossa, vaikkei askellus olekaan täydellinen. Ylipäätään voin sanoa, että Sequensen monipuolinen tuenta on ainakin itselläni vähentänyt kipuja säären etuosassa, joka kuulemma on aiheutunut osittain liian pitkästä askeleesta. Juostessa erilaisilla alustoilla, lähinnä ulkoilureiteillä ja kaduilla,  sekä tehdessä lenkkejä eri nopeuksilla on tuntuma alla olevaan tienpintaan säilynyt hyvänä. Tienpinnan vaihtelut tuntuvat hyvin jaloissa, kuitenkin ilman että kovia iskuja syntyy jalkapohjaan (eikä rasitus tunnu seuraavana päivänä säärissä tai pohkeissa, kuten todella kevyitä kenkiä käytettäessä). Oikeastaan ainoa asia, joka on kenkää testatessa hieman jäänyt harmittamaan on se, etten ole päässyt testaamaan kengän pitoa oikein liukkaalla alustalla, koska adidas on pohjamateriaaleissaan pyrkinyt valitsemaan pohjan pitoa lisääviä materiaaleja, kuten Continentalin kumiseosta. Tosin muutaman viikon sisään pääsee sitäkin testaamaan liukkaiden lehtien ja aamupakkasten ansiosta.

Hienoisena negatiivisena puolena omalta kohdalta on kengissä oleva kannan tuenta, itselleni se on ehkä hieman ahdas, tosin kantakappi on tarkoitettu kapeille tai keskikoon kantapäille, joka itselläni on ilmeisesti adidaksen kokoluokituksen mukaan joko keskikokoa tai iso. Nilkan tuennan osalta tuenta on kuitenkin ehkä aavistuksen tiukkanakin jämäkkä, joka korostaa hyvin kengän istumista.

Tuomas

Kuvat: adidas

Kommentoi

Kommentit