JoonasTestissä adidas Supernova Glide 4 – onko työjuhdasta muuhunkin kuin PK lenkeille?

Adidas Supernova Glide on ollut markkinoilla suhteellisen stabiili tuote. Se on pysynyt suhteellisen muuttumattomana ja perusvarmana valintana neutraalisti askeltavalla juoksijalle jo vuosia eli silloinkin, kun tuote tunnettiin vielä nimellä Supernova Cushion. Kengän uskolliset käyttäjät ovat käyttäneet Glidea pääasiallisesta peruskestävyysharjoittelussa juuri sen vaimennusominaisuuksien ja mukavuuden takia. Täksi vuodeksi adidas teki kuitenkin Glideen muutaman suurenluokan muutoksen sekä sarjan pienempiä.

Omalla kohdalla testaaminen oli siksi hyvin mielenkiintoinen kokemus, koska olen aiemmin käyttänyt Glidea, mutta kokenut sen hieman raskaaksi ja ”isoksi kengäksi” varsinkin kannan Formotion yksikkö on tuntui aiemmin hieman siltä kuin se olisi aavistuksen tiellä. Suhteellinen raskaus johti myös siihen, että pidin kenkää hieman kömpelönä. Siksi olikin mielenkiintoista testata uusi Supernova Glide 4, joka on edeltäjäänsä kevyempi ja riisutumpi malli.

adidas_supernova_glide_4_4

Päällinen

Päällinen on rakennettu mikromokkanahasta sekä synteettisestä mesh –kankaasta. Ero Glide 3:een tulee esille mikromokkanahan hunajakennomaisessa rakenteessa, joka on tiheämpi edeltäjäänsä verrattuna. Tämän ansioista kengän painoa on keventynyt ja kangas reagoi paremmin ja juostavammin ponnistuksen eri vaiheissa. Kenkä on myös edeltäjäänsä hengittävämpi, minkä huomasi hyvin varsinkin iltin kohdalta. Kengän sivuille sijoitetut kolme raitaa ovat kromatut, minkä ansiosta kenkä tukee jalan pitkittäiskaarta hieman paremmin. Vastaavantyyppistä tekniikkaa löytyy myös Niken Dynamic Fit rakenteessa. Päälliseen on myös lisätty heijastimet eteen ja taakse, jotka puuttuivat edeltäneestä mallista.

Kannasta löytyy edelleen tuttu ja turvallinen GeoFit, jossa kannan istuvuutta on parannettu lisäämällä sen ympärille vaahtoa.  GeoFitin tarkoituksena on myös vähentää akillesjänteeseen kohdistuvaa painetta ponnistusvaiheessa.

Välipohja ja pohjarakenne

Suurimmat muutoksen Glide 4:ssä kohdistuvat sen välipohjaan. Kengän yli 30 gramman painonpudotuksen (US 9 noin 310gr.) taustalla on kokonaisprofiilin pudotus. Droppi on edelleen 12 millimetriä kannan ja päkiän välillä, mutta erona on se, että kengän kokonaiskorkeus on pudonnut noin 7 millimetriä. Tämä on saatu aikaiseksi muuttamalla välipohjan rakennetta niin, että perinteistä adiPrene+ EVA:a on poistettu jonkin verran ja tilalle on lisätty puristettua EVA:a (CMEVA). Tämän muutoksen ansiosta Glide 4 antaa paremman tuntumaan alustaan ja tekee kengästä huomattavasti edeltäjäänsä rullaavamman. Itse koin tämän muutoksen erinomaiseksi myös siksi, että kannan iskunvaimennusta ohjaava Formotion yksikkö ei haitannut menoa, vaikka sitä olikin kasvatettu noin adidaksen mukaan noin 18%.

Adidas_midsole

Torsion Systen kiertojäykkyystuki ja pitävä Blown Rubber pohjamateriaali ovat tuttuja materiaaleja jo aiemmista malleista. Kiertojäykkyystuki tuki jalan myöhempää pronaatiovaihetta ponnistuksessa. Blown Rubber taas antaa hyvää pitoa niin hiekalla kuin asfaltillakin.

Istuvuus

Kengän koko on standardikokoa eli mediumia. Tosin kannattaa muistaa, että Adidaksen koko on yleisesti ehkä aavistuksen mediumia pienempi eli kenkä on suhteellisen kapea kannasta sekä holvikaarien kohdalta sekä matala varvasboksin kohdalta. Supernova Glide 4:n kohdalla tämä ei ehkä täysin pidä paikkaansa, vaan kenkä on aika tarkalleen medium kokoa. Normaalisti käytän Adidakselta US 9,5/EUR 43 1/3, mutta testattu Glide 4 oli kokoa pienempi. Tämä koko oli kuitenkin loppujen lopuksi parempi ja vastaava kokomuutos oli huomattu myös muutaman muunkin kenkää käyttävän toimesta.

Yhteenveto

Olen nyt juossut adidaksen Supernova Glide 4:lla noin 600 kilometriä vaihtelevilla alustoilla. Kenkä on ollut käytössä lähinnä peruskestävyysharjoittelussa, mutta myös pitkillä lenkeillä sekä reippaissa vauhtikestävyysharjoituksissa, jotta voisin muodostaa hieman paremman kuvan kengän toiminnallisuudesta. Glide 4 on toiminut moitteettomasti ja olen ollut hyvin innostunut varsinkin uudesta alustatuntumasta, joka on saavutettu madalluksen kautta. Myös keveys oli nautittava ominaisuus, koska Glide 4 on edelleen hyvin vaimennettu juoksukenkä. Kantakappi ja iltti tuntuivat mainioilta ja jalka pysyi hyvin paikoillaan kovemmillakin lenkeillä. Nauhat olivat sen sijaan aavistuksen liukkaan, minkä jouduin sitomaan ne tupla tai triplasolmuin.

adidas_supernova_glide_4_1

Kenkä rullaa mainiosti ja ainakin omalla kohdalla Torsion System kiertojäykkyystuki on tukenut jalkaani ponnistusvaiheessa erinomaisesti. Vaimennus ei ole aivan yhtä pehmeä kuin Glide 3:ssa, mutta tämän syykin on se selvä ja se käytiin ylempänä läpi. Napakampi vaimennus on responsiivisempi ja matalampi profiili antaa paremman tuntuman sekä kontrolliin alustaan. Tämä mahdollistaa myös sen, että kenkä toimii hyvin myös hieman vauhdikkaammilla lenkeillä. Painohan alkaa kolkuttelemaan jo trainereiden painoa eli harrastelijalle kenkä voisi olla erinomainen paketti monipuoliseen juoksuharjoitteluun ilman, että tarvitsee ostaa saman tien kahta erilaista paria juoksukenkiä.

Adidas Supernova Glide 4 on kokenut onnistuneen muodonmuutoksen menettämättä sen kovinta ydintä eli sitä, että se on todellinen työjuhta peruskestävyysharjoitteluun. Kenkää voi mielestäni suositella hyvin niin neutraalille kuin lievästi ylipronatoivalle juoksijalle ja niin päkiä-, tasapohja- kuin kanta-askeleelle. Ja lopuksi on syytä antaa erityiskiitos heijastimista, joita löytyy todella reilusti!

Kommentoi

Kommentit