JoonasTestissä: adidas adiZero Adios 2 – Erinomainen päivitys!

Adidas adiZero Adios niitti mainetta etenkin Haile Gebreselassien ja hänen maratonin maailmanennätyksensä kautta. Siksi tilanteeseen sopikin, että viime vuoden Berliinin maratonilla Patrick Makau rikkoi Hailen ennätyksen uusilla adiZero Adios 2:lla. Rehellisyyden nimissä työn tekee aina juoksija, mutta kengän  roolia ei kuitenkaan kannata väheksyä.

Oma käyttökokemukseni Adioksista ulottuu muutaman vuoden taakse. Juoksin niillä muun muassa elämäni ensimmäisen puolimaratonin. Vaikka Adiokset ovatkin kuuluneet jo useamman vuoden kenkävalikoimaani en ole omien fyysisten rajoitteitteni takia voinut käyttää sitä niin paljon kuin olisin halunnut. Esimerkiksi maratonit olen toistaiseksi juossut muilla kengillä. Siksi kun kuulin vuodenvaihteessa adiZero Adios 2:n rantautumisesta Suomeen halusin ehdottomasti päästä testaamaan kenkää. Ja kuinka ollakaan, testaaminen järjestyi Adidaksen kautta. Voisiko kengässä olla potentiaalia uudeksi kisakengäkseni korvaamaan adiZero Ace:a, joka kantoi erinomaisesti läpi viime vuoden? Ja mihin muuhun kenkä taipuu? Ennen kuin mennään varsinaiseen testaukseen, on syytä käydä vielä läpi kengän ominaisuudet sekä keskeiset uudistukset.

OMINAISUUDET JA KESKEISET UUDISTUKSET:

VAIMENNUS

 • adiPRENE kannassa ja adiPRENE+ päkiässä
 • EVA pohjaiset materiaalit ovat sijoitettu osittain päällekäin, jotta kenkä rullaisi paremmin. Ehdottomasti mielenkiintoinen uudistus!
Adidas_Adizero_Adios_2_1

VÄLIPOHJA

 • CMEVA eli puristettu EVA vaahto, joka lisää vaimennuksen kestävyyttä
 • Torsion System, jota on laajennettu jalan keskiosasta kohti päkiää niin, että jalan etu- ja takaosa voivat toimia itsenäisesti askeleen aikana, jotta kenkä pysyisi stabiilimpana. Tämä oli ainakin omalla kohdallani mielenkiintoinen muutos, koska raskastekoisuudestani johtuen Adios 1 oli ehkä hieman liian löysä varsinkin pidemmille kisamatkoille. (ks. kuvat)
Adidas_Adizero_Adios_2_2

ULKOPOHJA

 • Continental kumi on kumiseos, joka parantaa pitoa varsinkin nousuissa ja märällä alustalla.
 • Blown Rubber on myös kumiseos, jonka tarkoituksena on parantaa pitoa.
 • kokonaisuudessaan pohjan kuviointi ja muutokset vaikuttavat todella hyviltä, koska Adios 1:n pohja kului varsinkin etuosan puolelta todella nopeasti.

PÄÄLLINEN

 • CoolEver Mesh kangas on erittäin hengittävää kangasta ja se on neulottu apilan muotoiseksi kuvioksi, joka kerää ilmaa kengän sisään pitäen jalan kuivempana juoksun aikana
 • Rei’itetty iltti keventää kenkää sekä parantaa hengittävyyttä että istuvuutta.
 • Kantakappi sitoo kantapään entistä paremmin kenkään ja lisää kengän vakautta.
 • Strobel Last on kudottu välipohjan päälle, jotta pohjallinen pysyisi paremmin paikoillaan ja jalassa pysyisi parempi tuntuma.

TEKNISET TIEDOT

 • Kannan korkeus 24mm ja päkiän korkeus 15mm eli 9mm dropilla mennään.
 • Lesti on standardi D eli medium (en tiedä onko tästä mallista muita vaihtoehtoja olemassakaan).
 • Pituus: normaalin pituinen eli ainakaan oman kokemukseni mukaan ei tarvitse valita suurempaa kokoa.
 • Kanta ja päkiä ovat myös normaalileyvyiset, mikä yllätti hieman, koska odotin huomattavasti tiukempaa kenkää.
 • Jalan keskiosa on myös normaalilevyinen, joskin hieman matala, kuten varvasboksi ja pitkittäiskaarirakenne.

TESTI

Olen nyt juossut adiZero Adios 2:lla noin 350 kilometriä. Testaus on koostunut niin peruskestävyysharjoittelusta, intervalleista, vauhtikestävyyksistä, pitkistä lenkeistä sekä yhdestä kisasta. Ja miten hyvin kenkä onkaan toiminut kaikissa näissä! Kengän pito ja kestävyys ovat parantuneet huomattavasti edeltäjästään ja siihen uskaltaa luottaa tiukoissakin mutkissa. Uusittu Torsion System yhdistettynä parannettuun kannan vakauteen toimii erinomaisesti myös lievästi ylipronatoivilla (kuten allekirjottanut) juoksijoilla. Kengän tuki on niin hyvä, että jalka ei pääse liikkumaan kovassakaan paineessa tai vauhdeissa. Se, että kenkään voi luottaa, on merkittävä tekijä kovemmissa harjoituksissa, koska suorituksen aikana ei tarvitse ainakaan keskittyä siihen, että kengän toimivuuteen ei voisi luottaa.

Jos neutraalin kisakengän pito ja vakaus yllätti, niin vaimennus oli vielä suurempi yllätys. Adios 1:n vaimennus oli hyvä nimenomaan koviin harjoituksiin tai kisoihin, mutta Adios 2:n vaimennuksen responsiivisuus toimii erinomaisesti jopa peruskestävyysharjoituksissa, mikä on uskomatonta, kun ajellaan, että kenkä painaa vain noin 221 grammaa (US 9/EUR 42 2/3). Painoa on tullut hieman yli 10 grammaa lisää, mutta ainakaan allekirjoittanutta tämä ei haitannut. Kannan adiPRENEn ja päkiän adiPRENE+:n päällekkäisyys yhdistettynä pidennettyyn kiertojäykkyystukeen antaa mielettömän tunteen aina päkiän laskeutumisesta varvasponnistuksen loppuun saakka. Adios 1:llä juostessani  jalat joutuivat helposti todella kovalle rasitukselle, mutta Adios 2:n uudistusten myötä jalkoihin kohdistuva rasitus ei ollut läheskään yhtä voimakasta. Tämä oli vielä pakko varmistaa juoksemalla vielä kerran Adios 1:llä. Ehkä suurin ero vaimennuksen lisäämisessä tulee esille alustatuntumassa, joka ei ole yhtä selkeä Adios 2:ssa kuin Adios 1:ssä. Toisaalta taas se, että kenkä istuu edeltäjäänsä paremmin ja pitää paremmin tiukoissa paikoissa parantaa tuntumaa.

Kengästä ei siis juuri negatiivista sanottavaa löydy, mutta aivan täydellinen kenkä ei kuitenkaan ole. Adios 2:n nauhat ovat nimittäin aivan järkyttävän pitkät, mikä häiritsi siinä määrin, että leikkasin ne lyhyemmiksi. Nauhat kuitenkin vaikuttaisivat olevan tehty samoista materiaaleista kuin edeltäjässäkin ja niiden pito on erinomainen. Luottokenkääni adiZero Aegiksen nauhoihin verrattuna Adios 2:n nauhat pysyvät huomattavasti paremmin kiinni.

Adidas adiZero Adios 2 ei siis sovellu vain huippujuoksijalle kisoihin ja koviin harjoituksiin, vaan kenkää uskaltaa nyt kokeilla kokemattomampikin juoksija, kunhan muistaa aloittaa käytön varovaisesti. Adios 1 oli markkinoilla pitkään ilman uudistuksia, mahdollisesti nopeasti vakiintuneen käyttäjäkunnan takia. Siksi tällaisen kengän uudistaminen on aina tietynlainen riski, jonka ottaminen on selvästi tällä kertaa kannattanut! Viimeiseen testiin kenkä tulee pääsemään Forssan Suvi-illan maratonissa, missä olisi tarkoitus juosta taas alle kolmen tunnin. Nyt tiedän ainakin sen, että kengästä kisa ei tule jäämään kiinni.

Jos taas vanhan Adioksen ominaisuudet huokuttavat edelleen enemmän, voi adiZero Hagio olla oiva valinta! Vertailun olisikin mielenkiintoista saada myös tämä kenkä testiin, jos malli jossain välissä rantautuu Suomeen.

Joonas

Kuvat ja lähteet: mosjonisten.com/boston/?p=222 / adidas.com / runningwarehouse.com

4 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Hienosti raportoitu ja asiaan perehdytty mutta ikävä kyllä itselläni ei Adios 2 mallista ole yhtä hyviä kokemuksia. Ykkösmalleja olen juossut jo 4paria ja nykyisin käytännössä kaikki lenkit ja istuvatkin kuin sukka jalkaan, saatoin jopa vetää pakasta uudet kengät ja lähteä maratonille, olivat todella hyvät kengät mutta tuo kakkosmalli on muuttunut jotenkin lestin suhteen eikä ole enää niin napakka jalkaan. Lyhkäsiä lenkkejä sillä kyllä juoksee mutta maratonille en arvaa niillä lähteä. Pitemmillä, 15-20km lenkeillä alkaa jalkapohjissa tuntumaan ilkeästi ja luulen että maratonilla saattaisi olla jopa hiertymävaara toisinkuin ykkösmalleilla joilla ei koskaan tullut hiertymiä. Ehkä leveämpijalkaiset pääsee nyt juoksemaan Adioksilla kun ennen ei mahtunut jalkaan.

 2. Hienoa, odottelen testin tuloksia ja ehkäpä käyn sitten testaamassa jossain itsekin. Kokeilin juuri uutta ja vanhaa samaan aikaan jalkaan ja juoksentelin pikku pyrähdyksiä sekä varpaille nousuja ym. Ja kyllä tuo vanha on huomattavasti löysempi ja mukautuu siten paremmin jalan mukaan kun uudessa tuo päkiän tuenta tekee niin että varpaille noustessa pyrkii jalkapohja irtoamaan kengän pohjasta ja hieman tilavammassa kengässä muutenkin pääsee liikkumaan. Vanhassa kengässä tuntuu että jalan omat lihakset joutuu työskentelemään enemmin. Varmaan sopii useimmalle mutta itse tykkään tuosta edellisestä mallista joka on enempi sukkamainen ja rullaa paremmin myös hitaammilla vauhdeilla. Pikaista kuntoutumista ja Onnea maratonille! itse palauttelen juuri Tukholman raaston jumeja pohkeita. Jonka juoksin muuten Adios ykkösillä 😉