JoonasSOC Cold condition running

Kävin eilen pikaisella pyrähdyksellä Tukholmassa tutustumassa Stadiumin SOC-vaatemerkin uuteen Cold Conditioning Running –mallistoon. Kuten nimestä voi jo arvata, 15. lokakuuta kauppoihin tuleva mallisto on suunniteltu varta vasten meille ei niin lämpimässä asuville juoksijoille. Päivä sopi sään puolesta täydellisesti, koska matkalla kentällä huomasin, että pakkanen oli saavuttanut tiistaina myös pääkaupunkiseudun. Winter is coming. Koska tämä ei kuitenkaan riittänyt, pääsimme testaamaan tuotteita kylmäkontissa, joka oli jäähdytetty -15 asteeseen.

Stadium haastoi saksalaisen urheilu- ja sydäntutkija Billy Sperlichin tuottamaan tiiminsä kanssa parhaan mahdollisen treenimalliston pakkaskeleihin. Malliston toiminnallisuutta on testattiin muun muassa erilaisten juoksusuoritusten ja erilaisten lämpötilojen aikana, vartalosensorin sekö lämpökameran skannauksen avulla. Testejä on toteutettu Mittuniversitetin kansallisessa talviurheilukeskuksessa Östersundissa.

Vältä tiukkoja vaatteita

Nykyään suosittu trendi urheiluvaatteissa on tiukka istuvuus, mutta tutkimusryhmän tulokset osoittavat, että juuri tämän vastakohta takaa sopivan lämpötilan, kun juostaan kylmässä tai kosteassa säässä. Ilman on voitava kiertää esteettä vaatekerrosten välissä. Erityisesti suurten lihasryhmien ympärillä on oltava tarpeeksi ilmaa, jotta kylmentävä kosteus ei pääse vaatteen sisälle kylmettämään lihaksia, joka heikentää kehon toimintakykyä.

Kerrospukeutuminen lämmittää

Miesten ja naisten palelemisessa juoksun aikana ei ole huomattavia eroja, mutta ne ovat kuitenkin otettu huomioon. Faktahan on, että paleltumisen kannalta kriittiset paikat tulee suojata oikein. Näitä ovat esimerkiksi rintakehä sekä vartalon alaosa, jotka mallisto ottaa huomioon. Kerrospukeutuminen auttaa juoksijaa saavuttamaan treenissä mukavuuden tunteen sääolosuhteista riippumatta.

 

Pääsimme testaamaan kaikkia kolmea kerrosta tilaisuutta varten fiksatussa kylmärekassa, joka oli tosiaan jäähdytetty leppoisaan -15 asteeseen. Ehdin nopeasti juosta matolla ja testata, miten vaatteet toimivat samalla, kun meitä kuvattiin lämpökameralla. Vaatteet ja varsinkin alin kerrosta herättivät testiporukassa paljon mielenkiintoa ja innostusta. Vaatteet tuntuivat päällä hyviltä ja istuvuus toimii myös ehkä jopa odotettua paremmin. Housut eivät olleet liian leveät ja lepattavat ja ilman tunsi kiertävän hyvin ilman, että keho olisi tuntunut kylmältä. Testasin vaatteita konttijuoksun jälkeen kuulaassa syyskelissä ja reiluun nollakeliin ne olivat liian kuumat omaan makuun. Pakkasen pudotessa (kontissa) vaatteet toimivat paremmin.

Talvijuoksuvarusteet ovat ainakin omassa treenipiirissä hyvin yksilökohtaiset. Osa pukee päälle enemmän, osa taas vähemmän. Tähän liittyy olennaisesti se, miten kovaa harjoitusta juoksee. Kevyellä lenkillä voi usein pukeutua vähän lämpimämmin ja kovemmassa treenissa taas vähän kevyemmin, koska keho lämpenee huomattavasti enemmän. Ja osa juoksee läpi talven shortseissa. Valintoja ja tottumuksia, siitähän se on kiinni.
SOC:n Gear for Cold Conditions -mallisto on mielenkiintoinen lisä markkinoille. Mallisto sisältää alusasun, juoksuhousut ja -paidan, LED- valaistun tuulitakin, pipon, sukkia sekä juoksuhanskat miehille ja naisille. Tapojeni mukaisesti pesin kamat eilen illalla ja unohdin LED-valon kiinni takkiin. Ei olisi ohjeen mukaan pitänyt pestä, mutta pesin kumminkin. Ja hyvin toimi vielä pesunkin jälkeen.

Kommentoi

Kommentit