JoonasSalomon Advanced Skin S-Lab 5 Set ei jättänyt testeissä kylmäksi!

Olen jo useammassa postissa maininnut negatiivisen suhtautumiseni juomapullojen, -vöiden ja -reppujen käyttöön lenkkien aikana, koska ne ovat häirinneet juoksua. Rehellisyyden nimissä aiemmin testaamani juoksureput ovat olleet enemmänkin retkeilyyn kuin juoksuun suunnattuja reppuja, joihin oli mahdollista laittaa juomasäiliö. Siksi lähdinkin mielenkiinnolla, joskin hieman varautuneesti testaamaan Salomonilta testiin tullutta S-Lab sarjan juoksureppua, Advanced Skin S-Lab 5 Settiä. Salomon käynnisti S-Lab projektinsa muistaakseni noin 2000-luvun puolivälissä ja on siitä lähtien kehittänyt muun muassa huippujuoksijansa Kilian Jornet’n kanssa aktiivisesti mallistoa huippujuoksijoiden vaatimuksia vastaavaksi. S-Lab mallistossa ei kuitenkaan ole kaikkien tuotteiden osalta kyse siitä, että ne sopisivat vain huipuille. Osa kengistä ja varsinkin varusteet ja vaatteet sopivat juoksijalle kuin juoksijalle. Ja tämä oli myös näkökulmana, kun lähdin testaamaan reppua.

Nimensä mukaisesti Salomon on lähtenyt repun suunnittelussa siitä lähtökohdasta, että reppu olisi ”osa ihoa” ja mahdollisimman huomaamaton, mutta silti teknologiaa ja erilaisia ominaisuuksia täynnä oleva reppu. Tämä tuli aika pian selväksi, kun sain repun ensi kertaa hypisteltäväksi. Reppu tuntui enemmänkin liiviltä kuin repulta. Reppu pursusi niin paljon teknologiaa, että ensimmäinen viikko kului pitkälti ominaisuuksia tutkien, joista onkin syytä pureutua niihin, ennen testien yhteenvetoa.

Ominaisuudet ja testit

Sensifit teknologia on tuttu Salomonin juoksukengistä. Teknologian tarkoituksena on parantaa istuvuutta ja Advanced Skin S-Lab 5 Setin kohdalla Sensifit teknologiaa on käytetty varsinkin kohdissa, joissa repun hihnat kiinnittyvät selkäosaan. Sensifit -teknologian ansiosta hihnat myötäilevät hyvin repun painoa ilman, että reppua tarvitsee säätää erikseen. Hihnoihin on mahdollista kiinnittää vaikka mitä. Tilaa hihnoista löytyy esimerkiksi lisäjuomapullolle, geeleille ja kännykälle. Repussa on myös muutama tavallaan ylimääräinen remmi, joihin voi kiinnittää lisätavaraa pidemmillä reissuilla. Löytyypä repusta jopa avaruuspeitto , joka on muistaakseni vaatimuksena melkein kaikissa ultra trail -juoksuissa. Repussa käytetyt antibakteriakäsitellyt materiaalit ovat todella kevyitä, hengittäviä sekä juostavia. Vain 300 grammaa tyhjänä painava reppu kuivuu myös nopeasti. Rakenteessa on otettu todella tarkkaan huomioon materiaalien strateginen sijoittelu. Esimerkiksi hihnojen reunat ovat päällystetty pehmeällä ”teipillä”, jotta ne eivät pääsisi hiertämään juoksun aikana.

Hiertäminen on muutenkin tekijä, joka on otettu hyvin huomioon. Hihnojen sijoittelu on onnistunut hyvin, eivätkä niissä sijaitsevat tavarat häiritse juoksun aikana. Hihnat kiinnitetään toisiinsa kaksiosaisella järjestelmällä, jotta reppu pysyisi tiukasti paikoillaan myös naisilla. Nämä teknologiset innovaatiot yhdistettynä ”load lifter” -ominaisuuteen takasivat ainakin omilla lenkeillä sen, että reppu pysyisi tukevasti paikoillaan, oli se sitten täysi tai tyhjä. Load lifter systeemin ajatuksena on se, että juoksija voi hihnoista säätää repun painopistettä sen mukaan kuinka täynnä se on. Repun selkämykseen on myös mahdollista sijoittaa sauvat.

1,5 litran isoterminen vesisäiliö pitää veden viileänä ja puhtaana pidemmilläkin lenkeillä. Vesisäiliön sulkujärjestelmä on helppokäyttöinen, minkä ansiosta se on helppo täyttää tai tyhjentää. Juomaletkun saa kiinnitettyä ja irrotettua säiliöstä todella nopeasti, eikä säiliön tarvitse olla tätä toimintoa varten tyhjä. Alakautta ohjattava letku on helposti käytettävissä ja siitä juominen osoittautui pienen harjoittelun jälkeen aika mukavaksi kokemukseksi.

Reppua saa kahdessa koossa (XS/S tai M/L). Testissä ollut reppu oli juuri isompia ja oli juuri sopiva omalle kropalleni (80kg/190cm). Kuitenkin, jos omaa vähänkin lihaksikkaamman yläkropan, voi istuvuuden kanssa tulla ongelmia, koska hihnat eivät enää pysy oikeilla paikoilla lukuisista säätömahdollisuuksista huolimatta. Huomasin tämän, kun käytin yhtä kaveriani testikohteena istuvuuden suhteen. Miksi sitten olisi syytä tehdä vielä yksi isompi koko? Itse näen, että tämänlainen reppu/liivi palvelee maastojuoksun lisäksi myös erinomaisesti juoksussa, pyöräilyssä tai monissa muissakin lajeissa, eikä vain ammattilaisia. Repun erinomainen istuvuus ja ominaisuuksien laaja kirjo takaavat mielestäni sen, että tuotetta olisi monissa yhteyksissä miellyttävämpää käyttää kuin perinteisiä juoksuvöitä tai juomapulloja.

Repun testaamisessa meni erinäisten loukkaantumisten takia suhteettoman kauan, mutta toisaalta edellä mainittujen ominaisuuksien takia oli hyvä asia, että ehdin pureutua tuotteen saloihin rauhassa. Kokonaisuudessaan reppu toimi erinomaisesti niin maastossa kuin maanteilläkin. Repun istuvuuden säätäminen oli helppoa, minkä lisäksi repun hihnoista pystyi ottamaan tarvittaessa irti osia, joita ei tarvinnut. Näin reppu pysyi tiukasti selässä ja keveni vielä pykälän. Hiertymisestä ei ollut lenkkien aikana tietoakaan, vaikka reppu oli monien lenkkien jälkeen läpimärkä hiestä. Olisin toivonut, että repun lukuisista taskuista osa olisi ollut täysin vesitiiviitä, koska nyt tavaroista oli lenkin jälkeen aika märkiä. Itse reppu kuivui lenkkien jälkeen nopeasti ja ihme kyllä se ei haise vieläkään. Enkä ole pessyt sitä kertaakaan.

Yhteenvetona sanon, että Salomonin Advanced Skin S-Lab 5 Set on erinomainen tapaa kantaa juomat, energiat ja muut tavarat mukana pitkillä lenkeillä, juoksi sitten maastossa tai maanteillä. Vaikka reppu onkin suunniteltu alunperin maastoon, toimii se hyvin myös muualla ja ainakin omasta mielestäni tämänlainen juoksureppu toimii paremmin kuin juoksuvyöt tai juomapullot. Repun paino jakaantuu paljon miellyttävämmin kuin juoksuvyön, joka usein ainakin itselläni häiritsee lantion liikettä, minkä lisäksi pullot osuvat turhan usein käsiin. Toinen ongelma on painon epätasainen jakautuminen, kun pullot alkavat tyhjentyä. Salomonin Advanced Skin S-Lab 5 Setissä lantio pääsee liikkumaan vapaasti ja painon tasaisen jakautumisen ansiosta unohtaa, että selässä on jotain. Siitä vain kokeilemaan!

Kuvat ja lähteet: Salomon

5 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Onko tarkoituksenne testata myös repun uusinta Advanced Skin Lab Hydro 5L -versiota, joka on tullut markkinoille v. 2013 aikana? Se poikkeaa rakenteeltaan – on hieman kevyempi – ja nesteytysratkaisultaan – käyttää kahta 500ml pehmeää pulloa – tuosta edellisestä mallista.