JoonasRunningToLive: Aika aloittaa kuntoutus

Kävin torstaina Ortopedisen ostopatian koulutuskeskuksen (OOKK) ”koekaniinina”. Koulutuskeskuksen johtaja Jarno Haikonen metsästi ongelmaa oikeaa nilkkaani vaivanneen kivun alkulähdettä ja kävi samalla keissiä läpi opiskelijoilleen. Ja löytyihän se vaiva! Jarno kävi ensi läpi kipuprofiilia, jonka tarkoituksena oli löytää kivun alkulähde, koska ongelma ei usein ole siellä, missä kipu on ja näin oli myös omassa tapauksessani. Suurin kipu tuntui säären sisäsyrjällä, mikä olisi voinut viitata vain pidentyneeseen penikkatautiin, mutta totuus oli kuitenkin toinen. Olin jo itse huomannut aiemmin sen, että oikea jalkateräni oli kääntynyt voimakkaampaan sisäkiertoon kuin, mitä se normaalisti on ollut. Huolellisen kartoituksen jälkeen selvisi, että kipu ja koko ongelman syy olikin jotain täysin muuta.

Ongelmat nilkassa ja sen lähialueilla johtuivatkin siitä, että pohkeeni ovat todella jumissa, mikä lopulta johti siihen, että kireys alkoi levitä sekä ylös että alaspäin. Tämän seurauksena alempi nilkkaniveleni oli käytännössä täysin lukossa, joka pakotti jalkaani sisäkiertoon. Pohjekireys yhdistettynä alemman nilkkanivelen lukkoon oli lopulta johtanut siihen, että myös jalkateräni oli aika jumissa. Pohjekireyden kautta koituneet ongelmat eivät rajoittuneet vain tähän. Myös sääri sekä koko reisi oli hyvin tiukkana. Jo muutaman rusautuksena jälkeen alempi nilkkanivel aukesi jonkin verran ja kun Jarno avasi vielä hieman jalkaterääni oli fiilis nilkassa huomattavasti parempi.

Oli todella mielenkiintoista ja toisaalta huojentavaa saada selville, mikä nilkkaa oikein vaivasi! Tutkimus selkeytti myös oikeassa reidessäni aina silloin tällöin ilmeneviä ongelmia. Koska kyse oli lopulta pohjekireydestä alkaneesta, koko toiminnallisen ketjun alueelle levinneestä ongelmasta, on myös hoitosuunnitelma sen mukainen. Seuraavien viikkojen aikana harjoitteluni tulee koostumaan pyöräilystä, soudusta, kuntopiireistä sekä 5 kertaa viikossa tehtävistä pohjejumpista, joilla pyrin kasvattamaan liikelaajuutta nilkan seudulla. Tämän lisäksi nilkkaa ja jalkaterää tullaan avaamaan säännöllisesti samalla, kun käyn hieronnassa. Tarkoituksena olisi Tuukan kanssa kuvata näitä pohjeharjoituksia ja selittää sitten tarkemmin, mitä harjoituksilla pyritään saavuttamaan eli käydään sitä sitten myöhemmin läpi hieman tarkemmin.

Nyt voin kuitenkin huokaista helpotuksesta, koska vamman laatu ei ollut niin paha kuin mitä aluksi luulin. Pystyn edelleen pitämään aerobista kuntoani yllä sekä keskittymään etenkin keskivartalon voiman ja asennon parantamiseen sekä tietenkin kuntoutukseen. Lähiviikot kertovat, kuinka nopeasti pystyn taas juoksemaan täysipainoisesti. Mietitään sitten tarkemmin seuraavaa kilpailua.

Erinomaista viikonloppua!

[divider_line]

Ortopedinen osteopaatti on henkilö, jonka tärkein tehtävä on löytää oikea syy asiakkaan vaivaan ja tunnistaa jatkotutkimus/hoidon tarve (leikkaukset ym.). Osteopaatti käyttää työssään n. 800:aa länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä, joita korreloimalla hän löytää oikean diagnoosin asiakkaan vaivaan. Osteopaatin työtehtäviin kuuluvat erittäin tarkka kliininen tutkiminen ja haastattelu, laaja hoitokertomuksin dokumentointi, lähetteen tekeminen jatkotutkimuksiin erikoislääkäreille, röntgenkuvien tulkitseminen, hoito-ohjeiden laatiminen asiakkaalle (esim. jumppaohjeet, työergonomia, oikeanlaiset harjoitusliikkeet ym.). nivelten manipulaatiot ja mobilisaatiot, tekninen hieronta sekä liikehoitolaitteet. 

Erotusdiagnostiikan hallitakseen on Osteopaatin osattava erittäin tarkasti neurologiassa ääreishermoston ja keskushermoston toiminta. Hänellä on laaja radiologinen tuntemus etenkin traumojen, instabiliteettien ja patofysiologisten muuttujien osalta ja hän tunnistaa luustoiän muuttujat. Osteopaatin on tunnettava periferinen verenkierto, koko vartalon anatomia ja funktionaalisuus, postoperatiiviset sekä patofysiologiset tilat, traumatologiassa kipu, vääntö, kompressio, rasitus, venytys ja iskuvammat ja hän hallitsee traumatologiassa tyypilliset työ- ja urheiluperäiset muuttujat, eri-ikäisten ihmisten tyypilliset vaivat/vammat.

– OOKK

1 comment

Kommentoi

Kommentit