JoonasPhysioTouch – Alipaineella eroon penikkavaivoista

Keventelystä ja ylimenokaudesta huolimatta penikkani ovat ilmoitelleet viimeisten viikkojen aikana itsestään aina silloin tällöin. Raskastekoisena juoksijana olen hyväksynyt, että kipuja saattaa ilmetä aina silloin tällöin ja sitten ne pitää vain hoitaa kuntoon. Ennen tämä on tarkoittanut ”vain” hierontaa, mutta nyt olen saanut sen rinnalle myös toisen vaihtoehdon. Pääsin nimittäin viikko sitten hieman yllättäen testaamaan ainakin itselleni uudenlaista hoitokeinoa, PhysioTouchia, joka tunnetaan myös toiselta nimeltään LymphaTouchina.

Toimintaperiaate ja ominaisuudet

Laitteen toiminta perustuu suulakeosassa muodostuvaan alipainetilaan, jota on mahdollista säätää asiakkaan hoitotarpeen mukaan. Alipaine ottaa kiinni ihosta, jonka jälkeen laitetta joko käännetään tai vedetään venytyksen aikaansaamiseksi.

Laitteen pulssisuhde voidaan säätää halutussa työn ja levon suhteessa, jatkuvasta alipainetilasta pulssimaiseen alipaineeseen. Alipaineen säätöväli on 30-250 mmHg:iin ja pulsaation säätö 0,3-5 sekuntia. Lisäksi laitteesta löytyy korkeataajuusvärinä, joka antaa edelleen lisämahdollisuuksia hoitoihin.

penikkavaivat_kuntoon_physiotouchilla

Laitteiden hoitopää mittaa alipainetta 300 kertaa sekunnissa sekä käynnistää automaattisesti alipainetilan havaittuaan kohteen eli kun suulake viedään ihon lähelle. Laitteen mukana tulee useampia erikokoisia suuosia, joita sitten vaihdeltiin aina hoitokohteestsa riippuen, jotta alipaine muodostui oikein.

PhysioTouch– ja LymphaTouch –laitteen muodostama alipaine venyttää ihoa ja ihonalaista kudosta, avaten ankkurisäikeiden avulla imusuoniston endoteeliaukot. Samanaikaisesti kudosten sidekudoksiin- eli faskiarakenteisiin aikaansaadaan pystysuuntaista venytystä, jolloin verenkierrolle ja lymfa- eli imunestekierrolle saadaan tilaa. Imuneste ja ylimääräiset paranemisprosessia haittaavat aineenvaihduntajäämät pääsevät virtaamaan tehokkaammin soluvälitilasta imusuoniin, josta elimistön omat imunesteen kuljetusmekanismit kuljettavat ylimääräisen nesteen laskimoverenkiertoon. PhysioTouch- ja LymphaTouch -hoidon tulokset ovat mitattavissa turvotuksen ja kivun vähenemisenä sekä liikelaajuuden normalisoitumisena.

Alipaineen vaikutuksesta kudos nousee ja kudosvälitila laajenee. Kudoksen laajentuessa ympäröiviin kudosrakenteisiin kiinnittyvät ankkurisäikeet venyttävät kapillaarisuonistoa. Kapillaarisuoniston yhden solukerroksen paksuisen rakenteen aukot laajenevat ja lymfakuorma pääsee virtaamaan prekollektorisuonten kautta kollektorisuoniin. Kollektorisuonissa aktivoituu pumppaustoiminto, jonka ansiosta nestekierto vilkastuu. Nestevirtaus tapahtuu korkeammasta paineesta matalampaan paineeseen. Suurennos havainnollistaa kapillarisuonen poikkileikkausta. Ankkurifilamentit kiinnittyvät ympäröivässä kudoksessa mm. faskiarakenteeseen ja venyttävät suonen endoteeliaukkoja suuremmiksi.

lymfahoito

Mitä hyötyä tästä hoidosta oli?

Tekninen puoli meni kieltämättä hieman yli oman käsityskyvyn, mutta toimintaperiaate selkeni itse hoidon aikana. Homma lähti käyntiin siitä, että imusolmukkeet avattiin ylhäältä alaspäin ennen kuin varsinainen penikoiden hoitaminen alkoi. Alipaineen voimaa ja laatua vaihdeltiin hoidon aikana hieman maltillisemmasta tehosta kohti voimakkaampaa. Alipaine otti kiinni ihosta, minkä jälkeen laitetta käännettiin ja vedettiin venytykseen.

Ennen hoitoa penikat olivat säären sisäreunasta todella arat ja odotin, että hoito olisi siksi kivuliasta, mutta itse asiassa se ei sattunut missään vaiheessa ollenkaan. Venytys on siis ainakin itselleni paljon kivuttomampi tapa hoitaa kuin painaminen. Ja hoidon jälkeen kivut penikoista olivat kadonneet lähes kokonaan, mikä yllätti minut täysin! Noin tunnin kestänyt hoito avasi penikat ja juoksu tuntui sen jälkeen loistavalta.

lymphatouch

PhysioTouch ei tule korvaamaan hierontaa, mutta se on silti erinomainen tapa hoitaa paikkoja kuntoon ja tulen jatkossakin hyödyntämään sitä esimerkiksi penikoiden hoidossa. Voisin kuvitella, että tästä olisi hyötyä myös monille muille urheilijoille, varsinkin tilanteissa, joissa kiputila on kova ja kivunsietokyky huono. Ja onhan tämä hoitajallekin huomattavasti vähemmän kuluttava työtapa kuin hieronta.

Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten yleinen hoitomuoto on maailmalla tai Suomessa, mutta sen käsityksen sain, että hoitomuodon sovellus urheilijoiden ongelmiin on vielä suhteellisen uusia asia. Lymfaterapia ja alipainehoidot ovat vanhoja hoitomuotoja, joiden antamat hoitomahdollisuudet ovat ilmeisesti vain laajentuneet, kun laitteelle on keksitty uusia sovellustapoja. Pääkaupunkiseudulla PhysioTouch -hoitoja tarjoaa ainakin ME-fysiotiimi

Lähde: PhysioTouch

1 comment

Kommentoi

Kommentit