JoonasNike Pro TurboSpeed yleisurheiluasut ovat saaneet inspiraationsa golfpallosta

Nike on kehittänyt viimeiset 12 vuotta Swift -projektia, jonka keskeisin tarkoitus on ollut juoksijan vauhdin maksimointi ja ylipäänsä aerodynamiikan vähentäminen yleisurheilulajeissa niin radalla kuin kentälläkin. Siksi projektiin testattuja vaatteita ja kenkiä on testattu ahkerasti myös tuulitunnelissa rapiat tuhat tuntia maailman huippujuoksijoiden kanssa. Tämä on johtanut myös siihen, että yksilöiden testaamisen kautta on rakennettu uudenlainen yleisurheiluasu, joka sopii kaikille yleisurheilun pikamatkoilla.

Swift -projektin ydin

Alueellinen aerodynamiikka ja häiriötekijöiden poisto yhdistettynä keveyteen muodostavat asun ytimen. Alueellisen aerodynamiikan takana on sama ajatus kuin golfpallon kuopissa, jotka on suunniteltu pallon nopeuttamiseksi ja lentomatkan pituuden kasvattamiseksi. Niken AeroSwift -teknologia, kaavat ja pinta-arkkitehtuuri on rakennettu kokonaisuudeksi tuulitunnelissa niin, että jokaisella palalla on oma tarkoitus. Aerodynamiikkaa on siis pyritty parantamaan eri tavoin eri alueilta, mikä kuulostaa järkevältä, koska ilmanvastus on esimerkiksi käsissä täysin erilainen kuin jaloissa. Häiriötekijöiden poisto taas on toteutettu tekemällä puvun sisäosasta mahdollisimman miellyttävä ja lisäämällä puvun elastisia ominaisuuksia niin, että puku ei kiristä tai hierrä mistään. Tämän ytimen kautta Nike on luonut Pro TurboSpeed puvun, jonka pitäisi höylätä jopa .023 sekuntia pois 100 metrin ajasta verrattuna aiempiin Niken pukuihin.

Allekirjoittaneelle mielenkiintoisin pointti puvussa on kuitenkin se, että puvusta 82 % on valmistettu kierrätetystä polyesteristä, joka vastaa noin 13 isoa muovipulloa. Tämä yltää jo suhteellisen korkealle asteelle kierrätyksessä varsinkin, kun ajattelee kuinka paljon pukuja voi huipulla kulua kaudessa.

Nike Pro TurboSpeed asuja on suunniteltu sprinttimatkoille, pidemmille ratamatkoille sekä kenttälajeihin. Strategisen värityksen tarkoituksena on vangita liike entistä paremmin, mikä luonnollisesti tuottaisi myös parempia kuvia. Parempaa markkinointimateriaalia siis, mutta tämä voi myös auttaa katsojaa näkemään paremmin liikkeen. Mene ja tiedä, katsotaan, jos Helsingin EM-kisoissa pääsisi näkemään tuotteita ihan livenä niin voisi sitten pohtia asiaa tarkemmin. Myös naiset on otettu huomioon suunnittelussa ja naisten pukuihin onkin suunniteltu uudenlainen modulaarinen tuki eri tarkoituksia ja lajeja varten.

Lähde ja kuvat: nikeinc.com

Kommentoi

Kommentit