JoonasMattotreeni vol. 1

Talvi on monelle aikaa, milloin juoksu ulkona ei ole kaikkein houkuttavin ajatus. Siksi vaihtoehtoiset lajit, kuten hiihto tai sisäpyöräily ovat usein hyviä vaihtoehto. Jos kuitenkin haluaa keskittyä juoksuun, eikä ulkona juokseminen houkuta, on juoksumatto hallijuoksun ohella ainoa vaihtoehto.

Mutta onko se hyvä vaihtoehto?

Ongelmana juoksumatolla juoksemisessa on usein se, että se on monille yksinkertaisesti tylsää. Varsinkin pelkän peruskestävyyden hinkkaaminen. Siksi olisi fiksumpaa tehdä matolla mielummin edes hieman strukturoituja harjoituksia. Lähtökohtaisesti siis. Jos säät ovat todella huonot niin sitten peruskestävyystreenitkin on mentävä matolla.

Tulen tulevien viikkojen aikana sukeltamaan erilaisten mattotreenien syövereihin, joihin olen törmännyt lyhyen juoksu-urani aikana. Ennen ensimmäistä treeniä on kuitenkin syytä käydä läpi muutama perusasia mattojuoksusta.

1. Matto vie sinua – ei päinvastoin

On tärkeää muistaa, että juoksumatto vie askeltasi taaksepäin. Siksi jalan takaketju aktivoituu luonnostaan tehokkaammin myös kokemattomammilla juoksijoilla. Tämän ansionsa matolla on myös suhteellisen helppo tehdä ns. ylinopeusharjoituksia ja parantaa juoksuasentoa kehittämällä oikeita lihasryhmiä.

2. Maton nopeus ei ole välttämättä todellinen juoksunopeutesi

Juoksumatto pyörii tasaista vauhtia, mutta oma vauhtisi saattaa muuttua askelfrekvenssin muutosten seurauksena. Joskus kevyempi vauhti voikin olla hieman kovempaa.

3. Juoksumatolla on helpompi juosta kovaa, koska siinä ei ole tuulenvastusta tai maastonmuutoksia

Juoksumatolla kannattaa nostaa kulmaa jokaisessa treenissä vähintään 0,5-1% kompensoimaan ulko-olosuhteita. Kulma nosto toimii myös hyvin mäkitreeneissä sekä päkiänjuoksun treenaamisessa

Itse juoksen tällä hetkellä matolla 1-2 kertaa viikossa. Olen aina pitänyt mattojuoksusta, koska sen avulla olen varsinkin loukkaantumisten jälkeen saanut hermotuksen ja vauhdit nopeammin tutuiksi kuin ulkona. Mattojuoksussa on myös sellainen henkinen aspekti, että siinä uskaltaa juosta kovempaa, koska jos sattuu hyytymään niin ei ainakaan löydä itseään liian kaukaa lähtöpaikasta. Tätä ei kuitenkaan saa käyttää tekosyynä keskeyttämiseen.

Viikon treeni

Tämän viikon treeninä on oma mattosuosikkini eli kiihtyvä harjoitus.

Vaihtoehto 1: Loppuakohti reippaammin kiihtyvä

Treeni aloitetaan maltillisella vauhdilla ja vauhtia nostetaan ensin 5min välein noin 30-40min ja lopussa 2min välein, yhteensä noin 45-60min. Nostot voivat olla oikeasstaan mitä vaan, mutta itse tykkään nostaa tasaisesti noin 0,3-5km/km/nosto. Päälle 10-15min kevyttä juoksua tai pyöräilyä.

Vaihtoehto 2: Keskivauhdin hakeminen

Toinen vaihtoehto on tehdä kiihtyvä niin, että ottaa tavoitteeksi peruskestävyysvauhdin tai marathonin tavoitevauhdin ja juoksee puolet laatuosuudesta hitaammin kuin tavoite ja puolet kovempaa. Ota huomioon, että mitä lyhyempi kisa on tavoitteena, sitä kovempi harjoituksesta tulee.

Tavoitteena on saada siis keskivauhti laatuosuudessa kisa- tai peruskestävyysvauhtiin. Harjoitus sopii erinomaisesti arkipäivien toiseksi laatuharjoitukseksi, koska varsinkin peruskestävyys tavoitteena harjoituksen kuormitus on varsin maltillinen.

Kommentoi

Kommentit