JoonasLisää kehonhuoltoa peliin.

Viime viikon treenien jälkeen paikat alkoivat olla jo aika rasittuneet. Treenien intensiteetti ei ole sinänsä kasvanut, mutta kehoni ei ilmeisesti ole vielä ihan tottunut kolmeen kovaan treeniin viikossa, varsinkin kun kevyitä treenejä on tullut vastapainoksi liian vähän. Merkatut viikkokilometrit ovat nyt pyörineet siinä 90:n kilometrin hujakoilla, mikä on ihan ok taso, ottaen huomioon, että en ole juossut yli 20km lenkkejä oikeastaan koko treenijakson aikana.

Eilen tehdyn viikon viimeisen kovan treenin (3km + 4x1000mT w/1minREST + 2x1000mI +w/3minJog + 4x200mR w/200mJog + 3km) jälkeen huomasin, että perus palauttelut eivät oikein avanneet enää paikkoja, minkä takia lähdin vielä illalla avaamaan jalkoja kevyelle lenkille. Päälle tein vielä dynaamiset venyttelyt ja nyt paikat alkavat olla jo hieman paremmassa iskussa. Heikko palautuminen herätti kuitenkin kysymyksen siitä, miksi palautuminen on ollut niin heikkoa.

Kovien treenien lisäksi yksi syy jalkojen kuormittumiseen on varmasti radalla juokseminen. Olen edelleen aina silloin tällöin hieman ulkona, miten radalla pitäsi juosta. Vaikka vauhdit alkavatkin kehittyä ja ajoittain hermoituskin tuntuu jo siltä kuin se pitäisikin, on asentoni hieman liian tiukkana. Tämä näkyy varsinkin siinä, että juoksen lähes yhtä viivaa pitkin, vauhdista riippumatta. Tuukka pääsi taas viikonloppuna muistuttamaan asiasta, kun olimme aloittelemassa uutta juoksutekniikkaan liittyvää projektia. Oikea jalkani kiertää sen verran voimakkaasti samaan linjaan vasurin kanssa, että lantio pääsee putoamaan ja jalkaterään kohdistuva paine vie pronaatiota liaan pitkälle. Tämä saattaa myös olla yksi syy siihen, että oikean jalan penikka ja tiukka IT-jänne ovat vaivanneet enemmän kuin vasemman. Testasin tämän aamun kevyellä 13:sta kilometrin aamulenkillä hieman leveämpää juoksuasentoa ja kivut ainakin vaikuttivat pysyvän hieman paremmin loitolla. Myös lantion ja oikeastaan koko kehon linjaus tuntui paremmalta hieman leveämmän askeleen kautta.Eli tähän vain enemmän huomiota jatkossa.

Suurin syy heikkoon palautumiseen on kuitenkin ollut siinä, että olen laiminlyönyt loppuverkat muutaman kovemman treenin jälkeen. Esimerkiksi MidnightRunin kovan vauhtikestävyyden jälkeen juoksin vain kevyen palautuksen, mutta jätin loput tekemättä, koska ”oli-niin-kiire-saunaan”. Vaikka paikat tuntuivatkin palautuneen seuraavana päivänä, huomasin loppuviikosta, että jalat alkoivat tuntua todella väsyneiltä. Jälleen pohdin sitä, mistä se voisi johtua ja huomasin, että keskiviikon 3x3000m tempotreenit jäivät myös palautuksen osalta hieman vaillinaisiksi. Vaikka ne muuten sujuivatkin aika kivasti. Juoksin vedot aika rennosti sykkeiden osalta aikoihin 10:39/10:38/10:45 .

Siksi tein tosiaan eilen aiempaa huolellisemmat palautukset ja, se kannatti! Nyt pitää vaan keskittyä syksyn viimeisiin koviin viikkoihin, jotta saan paikat kuntoon ja pystyn juoksemaan uuden puolikkaan ennätyksen joko Espoossa, Pääkaupunkijuoksussa tai Vantaalla. Sitten saan taas levätä. Ei riitä, että juoksen palautukset ja teen silloin tällöin dynaamiset päälle, nyt pitää myös keskittyä alueisiin, jotka rasittuvat eniten harjoituksissa. Palautumista tulee toivon mukaan helpottamaan 2XU:n Recovery trikoot, jotka pitäisi tulla pian testiin. Suurin ero näissä on suorituksen aikana käytettäviin ilmeisesti se, että ne ovat tehty hieman tiukemmasta punoksesta.

2xu recovery compression

Tämän viikon keskeiset harjoitukset ovat huominen 3+ 6kmTempo + 4x200I/200mJog + 3km, torstain tai perjantain 3km + 4x(1000-1600mT w/3minJ) + 6x(200mR w/200mJog + 3km sekä sunnuntain 3km + 4-5x3minI w/3minJog + 3km. Muuten tulen juoksentelemaan fiiliksen mukaan niin paljon kuin mahdollista.

Nyt on aika alkaa odottamaan Bostonin ilmoittautumisen aukeamista. Hyvää viikonalkua!

Kuva: 2XU

Kommentoi

Kommentit