JoonasKuinka urheilijan kannattaa valita pukunsa?

Onko sinulla ollut usein tunne, että haluaisit pitää enemmän pukuja, mutta joka kerta, kun laitat puvun päälle, joku paikka ahdistaa?

Kapea pukumuoti asettaa urheilijoille haasteita, koska usein peruspukua valittaessa joku paikka kiristää ja joku jää taas löysäksi. Milloin reidet pakottavat valitsemaan isomman koon, milloin taas hartiat valitsemaan takin sijaan teltan. En nyt tarkoita että tilanne on näin aina tai kaikilla, mutta kyllä näitä ongelmia on esiintynyt lähipiirissäni ihan riittämiin. Itselläni on ollut ongelmia reisien kanssa. Vaikka ne eivät olekaan valtavat, ovat pohkeet sen verran pienet, että lahkeet ovat välillä lepattaneet. Toinen ongelma, kun yläkropassa oli enemmän lihaksia, oli hartiaseudulla ja yläkropan liikkuvuuden kanssa.

IMG_1010

Sain tätä juttua varten apua Turon myynti- ja markkinointijohtaja Timo Tuomiselta. Hän vastasi ystävällisesti muutamaan kysymykseeni.

Mitä urheilijan pitää ottaa huomioon housuja valittaessa?”

Älä pelkää näyttää upeita reisiäsi ja pakaroitasi, housun ei siis tarvitse olla yli löysä. Kapea malli saattaa sopia mainiosti isollekin kaverille, esimerkiksi Suomen jääkiekkomaajoukkueen leijonat kulkevat slimmeissä puvuissa. Laatu, jossa on ripaus elastaania tai luonnollista strechiä, tekee tuotteesta mielyttävämmän pitää. Puvun housussa on vyötäröllä oltava hyvät säätömahdollisuudet, usein urheilijalle täytyy ottaa vyötäröstä sisään, jotta istuvuus on täydellinen. Älä missään nimessä kiristä vyötäröä vyöllä sopivaksi

 

Mitä urheilijan pitää ottaa huomioon takkia valittaessa?

Tässä pätevät hyvin samanlaiset lainalaisuudet asioita, kuin housuissa. Kevyt joustavuus on hyvä asia. Lihaksimmaammilla urheilijoilla hartioille ja haukkareille saa olla tilaa, mutta takin ei tarvitse kuitenkaan lepattaa. Todella harteikkaille urheilijoille täytyy puvun takkia usein kaventaa jonkin verran vyötäröstä istuvuuden parantamiseksi. Takin ei kuitenkaan kuulu ”nuolla” vartaloa. Kyse on kuitenkin puvusta, eikä T-paidasta.

Screenshot 2015-10-09 09.03.27 Screenshot 2015-10-09 09.04.37

Onko joku tietyntyylinen leikkaus tai materiaali, joka voisi sopia urheilijalle ja miksi?

Jos puvun ala- ja yläosan mitoitukset eivät kohtaa niin kannattaa etsiä puku, joka myydään takki ja housut erikseen. Stretch helpottaa olemista ja tekee puvun käyttämisestä luonnolisemman käyttää. Puku voi olla todella kapea, mutta sen en tarvitse ”soida” päällä. Lahkeen alasuu on modernissa puvussa kapea vaikka reisi olisikin iso. Täytyy muistaa, että pukua voidaan muokata hyvinkin paljon ostohetkellä. toki tämä maksaa extraa, mutta on takuulla hintansa väärti. Pohkeen ongelmat ovat yleensä pieniä. Ne nyt vain näkyvät ja lahkeet nousevat istuessa. Muodin vuoksi täytyy vähän kärsiä

Näinhän se on, muodin vuoksi täytyy vähän kärsiä. Itse olen kuitenkin huomannut viimeisen kahden vuoden aikana sen, että pukujen valintaan kannattaa käyttää kunnolla aikaa.

Kun ostat puvun

  • Käyttötarkoitus ja kantajan tyyli vaikuttavat puvun leikkaukseen, mitoitukseen ja väriin.
  • Uskalla ostaa oikean kokoinen, hyvin istuva puku. Ei liian suuri, ei liian pieni.
  • Unohda ikä. Puvun käyttäjän ei tarvitse olla tietynlainen hankkiakseen vaikkapa kapean puvun. Voit olla kahdeksankymmentävuotias ja haluta kapean puvun. Jos mieli on sellainen, anna mennä.
  • Asiantunteva myyjä tuntee puvun istuvuuteen liittyvät yksityiskohdat: hihojen, lahkeiden ja paidan hihan oikeat pituudet. Kysy neuvoa.
  • Puku saa olla sävyltään muutakin kuin sininen tai harmaa. Kokeile esimerkiksi neutraalia hiekanväristä keväällä.

Loppuun on pakko todeta, että urheilijan kroppa elää myös jonkin verran kauden eri vaiheiden aikana ja tämä kannattaa myös ottaa huomioon!

Lisää pukeutumisohjeita löytyy muun muassa Turon pukeutumisoppaasta ja Tyylit.fi -sivustolta.

Tehty yhteistyössä Turon kanssa.

Kuvat: Turo

Kansikuva: Suomen olympiajoukkue Tokion olympialaisten avajaisissa Turon asuissa, 10.10.1964, Tokio, Japani © Kuopion kulttuurihistoriallinen museo Kuvaaja: U.A.Saarinen

Kommentoi

Kommentit