JoonasAjatuksia juoksukenkien painosta

Keskustelu juoksukengän painosta on muuttunut hyvin pakkomielteiseksi kielenkäytöksi. Tämän päivän juoksukengän pitäisi olla kevyt, ainakin kun kuuntelee ja lukee valmistajien kommentteja tavoitteista ja niiden täyttymisestä. Uudistusten ”yrittäminen” on usein vaihtunut ”suunniteltuun”, ”saavutettuun” tai ”odotettuun”.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että juoksukengän paino on vain yksi ”speksi” pitkässä tuotetietolistassa muiden joukossa, oli kyse sitten katalogista tai promo -materiaalista. Omasta mielestäni kengän paino muuttuu merkitseväksi tekijäksi vasta siinä vaiheessa, kun on kyse kisakengistä, koska niiden täytyy olla napakoita, löysiä, hyvin rullaavia sekä kevyitä. Paino on täysin merkitsemätön tekijä, jos peruskestävyysharjoitteluun suunniteltu kenkä ei kestä vähintään 700 kilometriä.

Kisa- ja peruskestävyyskenkien painoero on merkittävä, minkä huomaa jo kun pitää niitä käsissään. Tämän painoeron syyt ovat selkeät. Mutta sen sijaan peruskestävyyskenkien väliset painoerot ja niiden vertailu kuuluu omasta mielestäni enemmän kategoriaan: ”kun-kaikki-muu-on-puhuttu-juoksukengistä”. Negatiiviseen asenteeseeni on olemassa myös useita syitä, jotka on syytä avata.

Ensinnäkin juoksukenkien ”listapaino” viittaa usein tiettyyn kokoon, joka ei kuitenkaan ole välttämättä verrattavissa toisen valmistajan vastaavaan kokoon. Toisen kengän 42 saattaakin olla toisessa mallissa 42,5 tai jotain ihan muuta. Tämä koko-ongelma on varmaankin asia, joka on jokaiselle juoksijalle tullut vastaan jossain vaiheessa. Ainoa järkevä tapa verrata juoksukenkien välisiä painoeroja on  verrata sinulle sopivien kokojen ja mallien välisiä eroja. ASA:n kenttäteknikko on nimittäin huomannut, että peruskestävyysjuoksuun tarkoitetut kengät voivat olla hyvin eri painoisia, riipuuen hyvin paljon siitä, millaisista tekniikoista ja materiaaleista ne on rakennettu.

Toiseksi, mainostetut kenkien painot ovat usein utopiaa. Kyse on kuitenkin mainostamisesta, joka usein johtaa lukujen kaunistelemiseen.  Ainakaan kengät eivät ole koskaan kevyempiä kuin mainoksissa ilmoitettu paino.

Kolmanneksi, saman mallin saman koon eri kenkien väliset painoerot ovat enemmänkin kuin todellisia.  Kyse ei missään nimessä ole siitä, etteikö laadunvalvonta toimisi, vaan enemmänkin siitä, että juoksukengissä on kyse massatuotetuista kengistä. Tämä taas on johtanut siihen, että pyrkimyksenä ei ole täydellinen lopputuote, vaan tuote, joka vastaa mahdollisimman paljon kenkään asetettuja vaatimuksia. Tarkoituksena on siis ollut kautta linjan keventää juoksukenkien painoa, kautta linjan. Tämä kuulostaa hyvältä, mutta on eri asia toteutuuko tämä käytännössä.

Joten, jos olet parhaillaan etsimässä uusia treenikenkiä, keskity enemmän siihen, että kenkä istuu hyvin ja on todella kaikilta ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto juuri sinulle ja omalla biomekaniikallesi. Painon pitäisi sijoittua tässä harkinnassa alimpaan kastiin kengän värin ja brändin kanssa. Jos sinulla on kuitenkin useampi hyvä vaihtoehto, voi paino muuttua merkitseväksi, mutta vasta tässä vaiheessa.

Valmistajille on tullut paine pudottaa kengän painoa, mikä on hyvin pitkälle seurausta nykyisestä juoksubuumista ja siihen liittyvästä juoksukenkämallien räjähdysmäisestä kasvusta. Kevyemmän ja kaikille sopivan kengän jahtaaminen johtaa vain kasvavaan loukkaantumisriskiin.

Joonas & Jarno

1 comment

Kommentoi

Kommentit