JoonasJoskus toivon, että minulla olisi kaksi tervettä jalkaa.

Tästä on jo kulunut aikaa, kun olen viimeksi päivittänyt juoksukuulumisia. Syy tähän ei ole siinä, että juoksun suhteen olisi ongelmia. Tilanne on oikeastaan täysin päinvastainen ja se on antanut uutta perspektiiviä omaan harjoitteluun.

Joskus toivon, että minulla olisi kaksi tervettä jalkaa.

Aloitin kovien harjoitusten tekemisen ehkä hieman liian aikaisin. Ei siinä, etteikö aerobinen kunto olis riittänyt, ongelmana oli vain leikatun jalan hermot sekä henkinen puoli. Yritin saavuttaa samaan aikaan liian montaa tavoitetta ja se alkoi kuormittaa liikaa harjoitusten ulkopuolella. Vaikeimpina aikoina mietin useampaan otteeseen ”Olisipa minulla kaksi tervettä jalkaa!”. Mietin millaisten ongelmien kanssa he, ketkä omistavat kaksi tervettä jalkaa painivat. Välillä ajattelen, että minun on pakko pystyä samaan kuin muutkin. Fakta on kuitenkin se, että en pysty siihen. En pysty esimerkiksi enää ikinä kävelemään paljain jaloin. En pysty juurikaan varaamaan kantapäälle ilman kenkää. Välillä se masentaa edelleen, mutta sitten muistan kuinka paljon olen myös saanut. Ilman syöpää en olisi tässä. Miksi siis valittaa?

Mitä oikeasti haluan tehdä?

Haluan vain juosta.

En muuta.

Joonas_laurila_juoksija_tuukka_koski

 

Kuva: Tuukka Koski // Koski Syväri

Tämä ohjenuorana olen taas pystynyt nauttimaan juoksemisesta taas entiseen malliin. Liika jännääminen ei ole mun juttu ja siksi olenkin keskittynyt fiilistelyyn. Jos välillä tuntuu siltä, että haluan juosta kovaa niin juoksen. Toisinaan taas lönköttelen niin hitaasti kuin huvittaa. Juoksu ei ole minulle huumetta. Se on jotain paljon suurempaa. Se on energiaa, jonka avulla jaksan suoriutua päivän muista askareista. Juoksu on hetki, jolloin saan olla tarvittaessa yksin omien ajatusteni kanssa ja toisinaan taas jakaa nautinnon ystävien kanssa. Juoksun avulla voin purkaa turhautumista tai juhlia kun olen iloinen.

Siksi kysyinkin itseltäni muutama viikko sitten, mikä juoksussa tekee minut onnellisimmaksi?

Kovat treenit tai muut äärimmäiset suoritukset? Kilpailut? Se, että pysyn terveenä ja saan juosta vuoden ympäri?

Kovat treenit nostavat kuntoa ja ohjelmallinen harjoittelu no muutenkin ollut aina itsestäänselvyys. Mutta niissä riski loukkaantumisesta on suurempi kuin fiiliksen mukaan juostessa. Olettaen että tietää rajansa. Kilpailut ovat monille harjoittelun suola ja itsekin pidän niistä, mutta ne eivät ole kuitenkaan syy miksi juoksen. Juoksen siksi, että minulla on vielä molemmat jalat. Jalat, jotka ovat vielä nyt paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Juoksu antaa minulle niin paljon, että terveenä pysyminen ja juoksusta nauttiminen on kaiken a ja o.

strava_2016_1st_quarter_joonas_laurila

Olen juossut tänä vuonna jo lähes 1500 kilometriä. Se vain 800 kilometriä vähemmän kuin mitä juoksin viime vuonna yhteensä. Maaliskuussa meni useamman vuoden tauon jälkeen puhki 500km kuukausi ja sama tahti tuntuu jatkuvan myös huhtikuussa. Pyöräilyt ja juoksut yhteenlaskettuna olen pystynyt harjoittelemaan tasaisesti yli kymmenen tuntia viikossa aerobista ja reilun toisen mokoman olen viettänyt lihaskunnon ja kehonhuollon parissa. Yli 100 tuntia kuukaudessa ja se on mahtavaa.

joonas_laurila hanna_gullichsen

Elokuussa asiat tulevat muuttumaan, kun saamme perheeseen pari juoksijaa lisää. Minusta tulee isä ja sen myötä prioriteetit tulevat myös muuttumaan. Juoksureppu vaihtuu pikku hiljaa kantoreppuun. Mutta juoksu tulee edelleen olemaan se, joka toimii moottorina siellä taustalla. Sen kautta voin saada hetken omaa aikaa tai vastaavasti jossain vaiheessa laittaa toisen beibin kärryihin ja lähteä juoksemaan ja tulla tunnin päästä vaihtamaan toiseen kamuun. Minulle on aivan sama, haluavatko he vanhetessaan aloittaa juoksun. Riittää, että he tekevät sitä, mikä tekee heidät onnelliseksi. Niin minäkin olen tehnyt. Ja jos he haluavat aloittaa juoksemaan niin olen siinä auttamassa heitä.

Tästä vuodesta on tulossa todella hyvä ja vaikka muutokset välillä pelottavatkin on hyvä, että jotkut asiat säilyvät. Ja yksi niistä on juoksu.

joonas_ja_hanna_mikko_rasila

Kommentoi

Kommentit