Joonas”Hiekkaa!” ja muuta aamulenkillä kuultua

Kun palikat alkoivat joulukuussa loksahtelemaan paikoilleen ja juoksu tuntumaan juoksulta, päätimme kavereiden kanssa aloittaa säännölliset aamutreenit. Ei siinä, ettemmekö olisi treenanneet aiemminkin aamuisin, mutta nyt suunnitelmana oli päästä juoksemaan alkuun vähintään kolmena aamuna viikossa kevyt treeni porukalla. Säännöllisyys on valttia ja aamutreeneistä oli tarkoitus tulla pohja peruskunnolle.

Suomessa on tuskin fiksumpaa aikaa aloittaa aamutreenit kuin vuoden pimein aika. Oli aamuihminen tai ei.

joonas_Laurila_aamujuoksu_2

Tämä nyt kuitenkin tuntui hyvältä (ja ainoalta) idealta ja olihan se totta, että porukassa on kivempaa kyräillä säätä tai oikeastaan ihan mitä vaan. Päätimme, että treenit alkavat joka arkiaamu 0700 ja mukaan tulevat kaikki, ketkä pääsevät. Alkuun tuli useampia pommiinnukkumisia ja skippauksia, kun ei vaan jaksanut herätä. Pian tilanne alkoi kuitenkin muuttua. Sää ei ole ollut kertaakaan syynä lenkin perumiseen.

Joulukuun ja tammikuun juoksentelimme pitkin Helsingin katuja ja rantoja vain yksi ajatus mielessä. Helmikuussa alkaa olla ja valoisempaa! Pakkasesta viis, kunhan on valoa. Välillä oli vaikeaa ja kiinnostus lähteä juoksemaan -25 pakkasasteeseen ei huokuttanut, mutta sieltä me kuitenkin löysimme itsemme.

joonas_Laurila_aamujuoksu_5

Ja sitten tuli valo ja paremmat juoksukelit.

Auringonnousut ovat vaan niin siisti juttu!

joonas_Laurila_aamujuoksu_6 joonas_Laurila_aamujuoksu_4

Helmikuussa herääminen ei ollut enää ongelma ja useana viikkona saimme täyteen kaikki viisi arkiaamun lenkkiä! Ja kuin huomaamatta myös vauhdit alkoivat nousta, mutta juttujen taso on pysyi samana alusta lähtien. Paljon keskustelua ovat aiheuttaneet juoksualustat ja etenkin erilaiset hiekkalaadut sekä niillä juokseminen. Kaimani mäyrä on ansiokkaasti luennoinut meille siitä, mikä hiekka on parasta ja mikä taas ei. Täytyy sanoa, että koko ikänsä Helsingissä asuneena olen joutunut yllättymään useamman kerran, miten paljon hiekkateitä ihan keskustastakin voi löytyä. Kai se on siitä kiinni, mitä katsoo. Mäyrän nenä näyttää toimivan hyvin hiekkateiden löytämisessä.

Juoksijan mieli on samanlainen, mutta jokainen harjoittelee omien sääntöjensä mukaan. Myös aamulenkeillä olemme päässet todistamaan näitä sääntöjä.

Esimerkiksi heräämisen suhteen olen itse hyvin tarkka. Haluan nousta ylös noin tuntia ennen ja syödä pikku aamupalan ennen lenkille lähtöä. Toinen taas herää ja ottaa vessan lattialämmityksellä pikku torkut ennen lähtöä. Kolmas taas nousee ylös 5 minuuttia ennen lähtöä ja heräilee sitten ensikilometrien aikana. Yhtä kaikki alkukooman jälkeen alkavat vitsit ja joskus vastaantulijat saattavat jopa kuulla Etelä-Helsingin Dannyn a.k.a. Mäyrän laulun.

Lumien lähdettyä pyrimme juoksemaan mahdollisimman paljon hiekalla. Lenkeillä kuuluu tasaiseen tahtiin ”hiekka!” -huutoja, kun joku meinaa erehtyä valitsemaan asfaltin, vaikka tarjolla on ”selkeä” hiekkatie.

Pian kaikille oli jo tullut selväksi Mäyrän hokemat ohjeet (etenkin hiekka)
1. Aina ei voi olla kivaa, mutta se ei ole syy lenkin jättämiseen väliin. Lenkin jälkeen on kuitenkin parempi mieli ja olo.
2. Aina hiekka, kun voi. Tästä ei tingitä. Ruoho on myös ok ja asfalttia vältellään.
3. Kevyempi on kivempi – vaatteissa aina ja lenkkareissa omalla järjellä. Tämä pätee myös moniin aamunlenkkeihin vauhtien osalta.
4. Kierrä tolppa, jos missasit niin käy kiertämässä. Meidän lenkeillä ei oikomisia hyväksytä.
5. Laatu ei korvaa määrää eikä toisinpäin. Sopiva vaihtelevuus on parasta

 

Mitä olemme hyötyneet viiden kuukauden aamutreeneistä?

Jokaisella meistä on juoksun suhteen omat tavoitteensa, mutta sen voin sanoa kaikkien puolesta, että aamutreenit ovat tuoneet arvokkaan määrän kevyitä ja palauttavia harjoituksia. Niiden rooli on kasvanut tasaisesti ja tällä hetkellä niistä kertyy jo yli puolet viikkokilometreistä. Vauhdit ovat nousseet jonkin verran, mutta tärkeämpää on ollut se, että sykkeet pysyvät maltillisina. Aineenvaihdunnan parantumisen lisäksi kroppa saa herätä rauhassa ja kuormitus pysyy maltillisena, jotta tarvittaessa jaksaa juosta vielä iltapäivällä tai illalla uudestaan. Ja monesti olemme löytäneet itsemme juoksemasta useampana iltana aamutreenien päälle.

joonas_Laurila_aamujuoksu_1 joonas_Laurila_aamujuoksu_3

Ja kaikkein tärkein asia on ollut tietenkin se, että olemme päässeet juoksemaan yhdessä ja jakamaan fiksut ja ei niin fiksut ajatukset toistemme kanssa. Aamulenkeistä on tullut jo tapahtuma, jota odottaa illalla, kun viestittely aamun treenisuunnitelmista kiihtyy. Te ystävät olette syy, miksi aamulla treenaaminen on juuri niin siistiä.

En malta odottaa sitä fiilistä, kun päästään juoksemaan heti aamusta maradonat ja hihattomat päälle!

Miten omat aamutreenisi sujuvat? Onko aamu olennainen osa harjoitteluasi vai treenaatko mielummin illalla?

1 comment

Kommentoi

Kommentit

  1. Työt määrittelee omat lenkkini iltoihin. Aamuvuoroihin on herätys 06. Joten yhtään aikaisemmin en halua herätä 🙂 Vapailla sitten, kun hyvältä tuntuu. Aamulenkeissä on oma puolensa. Joskus harvoin, esim. vapaapäivinä tulee lähdettyä aamun puolella juoksemaan. Banaani + laimeata mehua ja ei muuta kun baanalle. Todella energinen olo on koko päivän ja uni maistuu paremmin iltaisin. Mutta tällä hetkellä ei sovi rytmitykseen aamulenkit, mutta kiva kuulla että siellä stadissa maistuu. Joko olet miettinyt mitään mahdollisia kisoja tälle kesän PB mielessä ? 10K, ½-mara, tai full ?
    T. Kaj Koskinen ja juoksuiloa kohti kesää!