JoonasHaglöfs mukaan maastojuoksukenkäbisnekseen!

Haglöfs yhdisti voimansa Asicsin kanssa, minkä seurauksena Haglöfs julkaisee kevät/kesä 2013 kenkämallistossaan ensimmäistä kertaa maastojuoksukengät. Haglöfs on jo pidemmän aikaa ollut juoksussa mukana, mutta vain vaatteiden osalta. Brändi on tunnettu vaatteiden lisäksi vaellus- ja retkeilykengistä joiden teknologia ei ehkä suoraan olisi kääntynyt maastojuoksuun ja siksi yhteistyö suuren juoksukenkäbrändin kanssa kuulostaakin loogiselta. Toki tähän on myös toinen syy. Haglöfs oli suunnitellut maastojuoksukenkiä jo useampia vuosia, mutta kehitys lähti todenteolla käyntiin vasta vuonna 2010, kun Asics osti Haglöfsin. Tässä mielessä yhteistyö onkin enemmän in-house-yhteistyötä. Miksi keksiä pyörää (kenkää) uudestaan, jos olemassa olevien teknologioiden yhdistämisellä voidaan saavuttaa hyvän lopputuloksen lisäksi synergiaetuja. Tulevaisuudessa synergiaetujen hyötyjä pyritään kasvattamaan entisestään, kun Asics ja Haglöfs saavat pystyyn uuden kehittämiskeskuksensa.

Minkälaiset Haglöfsin Gram maastojuoksukengät ovat rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan? Päällismateriaalit ovat vettähylkiviä ja pohjan materiaalien ja kuvioinnin pitäisi toimia hyvin niin kovilla kuin pehmeilläkin alustoilla. Luonnollisestikin saumat ovat minimissään ja iltti on suljettu, jotta pikkukivet eivät pääsisi kenkiin. Gram-mallistossa on kolme erilaista kenkää. Gram Comp on kevytrakenteinen ja valmistajan mukaan minimalistinen maastojuoksukenkä kilpailemiseen. Gram All Mountain taas on Gore-Texillä varustettu maastojuoksukenkä. Malliston kolmas malli on Gram Cross Country, joka on Comp-mallin tapaan kevytrakenteinen ja sen ulkopohja pitää hyvin alustalla kuin alustalla, Ainakin Haglöfsin mukaan.

Jos pureudutaan hieman syvemmälle kenkien ominaisuuksiin, voidaan huomata, että kengät seuraavat hyvin paljon Asicsin Fuji-mallistoa ja esimerkiksi Compin pohjarakenne on sama kuin Asicsin tulevassa Gel-Fuji Fellracer mallissa. Muissa malleissa on taas käytetty Asicsin Elite-pohjaa. Dropit vaihtelevat 7,5:n ja 8,0 millimetrin välillä eli droppia löytyy edelleen. Siinä mielessä Gram -mallisto ei istu ehkä täysin minimalistiseen ajattelumaailmaan. Kenkien painot lähtevät noin 260 grammasta (Comp US 8.5) 310 grammaan (All Mountain GT US 8.5) eli ihan kaikkein keveimmistä kengistä ei kuitenkaan ole, mutta suhteellisen kevyistä kuitenkin.

Sukelletaan teknologioiden syöreihin tarkemmin, jos kengät päätyvät jossain välissä meidän testiin. Ensivaikutelma kengistä on kuitenkin hieman varautunut, koska hieman karkeasti sanottuna kengät näyttävät Asicseilta, jotka ovat brändätty Haglöfsin brändiin sopiviksi. Tämä herättää kysymyksen siitä, miksi mallisto on haluttu alunperin tehdä, koska Asics laajentaa samalla itse Fuji-maastojuoksumallistoaan. Ainakin nopeasti tulee mieleen ajatus siitä, että Haglöfsillä ja Asicsilla on monessa mielessä hieman erilaiset jakelukanavat ja jälleenmyyjät, minkä takia Haglöfsin maastojuoksukengällä voi olla helpompi päästä liikkeeseen sisään. Spekulointiahan tämä on, mutta joku tämäntapainen ajatusmalli tuotteen takana täytyy olla, koska kuten kuvista näkyy, tuotteet ovat erehdyttävän paljon Asicsin näköisiä. Ei kuitenkaan sorruta liian pitkälle meneviin päätelmiin, vaan annetaan tuotteen puhua puolestaan, jos saamme sen testiin. Sekin täytyy vielä selvittää, että onko Gram-mallistoa tulossa Suomeen jo ensi kevääksi vai ei.

Lähteet ja kuvat: Haglöfs