JoonasBrooksin DNA-vaimennus – Uniikki vaimennus joka juoksijalle.

Olen viimeaikoina useammassakin yhteydessä törmännyt kysymyksiin siitä, miten juoksukenkien välipohjat ja vaimennus toimivat, mitä materiaaleja niissä käytetään ja miksi niitä käytetään? Ja tietenkin sitten ne olennaisimmat kysymykset, mikä voisi olla minulle paras vaihtoehto ja miksi? Tulen pureutumaan vaimennuksiin ja välipohjiin tulevaisuudessa tarkemmin, tässä artikkelissa keskityn Brooksin vaimennusteknologiaan.

On yleisesti tiedossa, että juoksijoiden maahan generoima paine on täysin uniikki. Tähän vaikuttavat muun muassa juoksutekniikka,  juoksijan paino sekä vauhti. Tämän perusteella RunningWarehousen blogin kirjoittajat esittivät mielenkiintoisen kysymyksen siitä, miten kengät ja niiden vaimennukset pystyvät vastaamaan tähän haasteeseen? He lähtivät etsimään vastausta tähän kysymykseen Brooksin uniikista DNA-vaimennuksesta.

Brooks DNA

DNA vaimennus on geelivaimennus, joka sijaitsee kengän välipohjan sisällä, kuten monien muidenkin valmistajien vaimennukset. DNA vaimennuksen toimintaperiaate on itse asiassa hyvin yksinkertainen. DNA:n geeli reagoi sitä vastaan kohdistuvaan voimaan niin, että mitä kovempi voima siihen kohdistuu, sitä jäykemmäksi se tulee. Brooksin DNA:n viskositeetti riippuu siis siitä, kuinka paljon sitä rasitetaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pienempi paine tekee siitä, hyvin joustavan ja pehmeän, kun taas kovempi paine tekee vaimennuksesta kovemman ja napakamman. Näin vaimennus pysyy tarpeeksi responsiivisena, kun juostaan kovaa ja toisaalta taas napakampana, jos juoksija on hieman raskastekoisempi.

Brooks käyttää DNA-teknologiaa kengissään kolmella eri tavalla. Anatominen DNA on ehkä kaikkein yleisin versio, jossa DNA vaimennus on sijoitettu kantaan sekä päkiäseudulle. Osasta malleista löytyy myös koko pohjan mittainen DNA-vaimennus, joka on suunniteltu hieman vauhdikkaampia trainereita varten. Näin DNA-vaimennus toimii koko askeleen aikana maakontaktista ponnistukseen saakka. Kolmas ja muistaakseni uusin versio DNA:sta on BioMogo DNA, jossa DNA materiaali on sekoitettu Brooksin kehittämään BioMogo välipohjaan. BioMogo on monissa testeissä maailmalla osoittautunut jo itsessään yhdeksi parhaista välipohjamateriaaleista. BioMogo DNA:han olen päässyt tutustumaan testatessani Brooksin PureProjektin kenkiä, PureGrit 1:stä sekä tällä viikolla arvosteluun tulevaan PureFlow:ta. BioMogo DNA:n kautta kengistä on voitu tehdä kevyempiä, koska välipohja on kattanut vaimennustarpeen, mutta negatiivisena puolena taas on ollut se, että vaimennuksen kohdistaminen on ollut vaikeaa. Tähän tulen pureutumaan tarkemmin PureFlow:n arvostelun yhteydessä.

Kuvat ja lähteet: Brooks & RunningWarehouse

2 comments

Kommentoi

Kommentit