JoonasR.I.P. Brooks Trance, welcome Brooks Transcend!

Kirjoittelin joitakin päiviä sitten Salt Lake Cityn Outdoor Retailer -messuista. Juoksukenkien suhteen merkittävin uusi trendi oli käytäväkeskusteluiden ja näkyvyyden kannalta uudet, maksimaalisesti vaimennetut juoksukengät, joiden droppi on traditionaalista juoksukenkää matalammalla. Yksi mielenkiintoisimmasta uutuuksista oli Brooksin Transcend, jonka on saanut alkunsa mielenkiintoisella ja ainakin omasta mielestäni koko markkinoiden kannalta uudella tavalla.

Brooks on nimittäin päättänyt lopettaa aiemmin niin suositun Trancen valmistamisen. Trancehan on ollut Brooksin niin sanottu yläkategorian tuettu malli, mutta viimeisten vuosien aikana tuettujen kenkien markkinat ovat hiljentyneet. Asiaan on pitänyt luonnollisesti reagoida jotenkin ja sen takia Brooks teki päätöksen myllertää mallistonsa uusiksi ja sen mullistuksen ensimmäinen tulos on Transcend.


brooks transcend

Perinteiset ylipronaatiotuet eivät saa enää niin suurta kannatusta kuin ennen, mikä on myös näkynyt viime vuosien myynneissä.  Siksi transcendin tukirakenne on pyritty rakentamaan täysin uudella tavalla. Siinä ei nimittäin tule olemaan traditionaalista ylipronaatiotukea, vaan kengän sivuille on rakennettu ohjausurat, jotka antavat tukea paikkoihin, missä tarvitset sitä. Vaimennus on myös uusittu täysin. Perinteinen DNA välipohja on uusittu Super DNA:ksi, jonka pitäisi antaa noin 25% enemmän vaimennusta verrattuna BioMoGo DNA:han.

brooks transcend

Suorituskyvyn suhteen Transcendissa on pyritty seuraamaan Pure-malliston jalanjälkiä. Siksi esimerkiksi sen kantapää ja sekä ja välipohjan rakenne on suunniteltu niin, että voima jakautuisi tasaisemmin ja energiatehokkaammin läpi askeleen. Istuvuus ja päällinen ovat myös saaneet vaikutteita Pure-mallistosta, mutta vaikuttaisi siltä, että päällinen on tehty hieman pehmeämmäksi ja ”mukavammaksi” kuin Pure-mallistossa. Perinteiseen Tranceen verrattuna Transcendin odotetaan olevan hieman kevyempi, mutta ihan kevyestä kengästä ei kuitenkaan ole kyse. Trancend tulee silti olemaan painava kenkä ja miesten mallin paino tulee olemaan noin 345 grammassa.

Päätin nostaa Transcendin ensimmäisenä esille ensi vuoden uutuuksista, koska kengän historia on ainakin omasta mielestäni hyvin mielenkiintoinen. Suomessa tuettu Trance ei ollut ehkä aivan yhtä suosittu kuin Jenkeissä, mutta se ei vähänne kengän muutosten merkitystä. Brooks on nimittäin ensimmäinen kenkävalmistaja, ainakin omien tietojeni mukaan, joka lopettaa tuettujen kenkien lippulaivamallin ja muuttamaan samalla koko ideologiansa kohti naturalistista ajattelutapaa. Aika iso muutos, jos minulta kysytään!

Nyt treeneihin!

Hyvää sunnuntaita.