JoonasBrooks Pure -malliston teknologia ja PureGrit Fall/2012

Brooksin Pure sarja on saanut viimeisten kuukausien aikana osakseen hyvin paljon suitsutusta eikä missään nimessä syyttä. Pure -mallisto on noteraattu monissa juoksublogeissa sekä juoksuun erikoistuneissa lehdissä ympäri maailman. Pure -sarja on Brooksin vastaus minimalistiseen juoksuvillitykseen, joka on Suomessa vielä suhteellisen tuore asia. Suomessa näitä on toistaiseksi kuolailtu vain juokufoorumeilla, mutta nyt siihen tulee muutos, koska Arctic Sport Addicts sai kengät testiin. Kengät esittelin jo muutamia viikkoja sitten (ks. artikkeli) eli nyt on tarkoitus keskittyä hieman enemmän teknologiaan kengän takana.

Toe Flex:

Brooks_toe_flexBrooks_Pure_varvas

Pure -sarjan juoksukengissä isovarvas on erotettu omaksi osakseen varvasboksia, jotta se voisi toimia paremmin tasapainottavana funktiona, mikä onkin yksi isovarmaan tärkeimmistä ominaisuuksista. Toiseksi tämän pitäisi jakaa voimaa ponnistukseen enemmän kuin yhtenäinen kärki.

Anatominen muoto:

Brooks_Pure_anatomia_1

Anatominen, aavistuksen kupera muoto, jossa pohjan rakennetta on kevennetty, antaa paremman tuntuman alustaan ja parantaa istuvuutta.

Nav Band:

Brooks_Pure_navbandBrooks_Pure_navband_1

Elastiset nauhat parantavat kengän istuvuutta ja nauhoituksen kanssa kenkä todella sulautuu osaksi jalkaterää.

Välipohja:

Brooks_Pure_biomogo_dnaBrooks_Pure_biomogo_dna_1

Pure -sarjan välipohjamateriaali on kierrätettävää ja ympäristöystävällistä BioMoGo -materiaalia yhdistettynä Brooksin DNA -teknologiaan. Kannan ja päkiän välinen korkeusero on vain 4 millimetriä ja ainakin ensituntumalta kenkä vaikuttaa yllättävänkin pehmeältä. Brooksin mukaan vaimennus on myös suunniteltu niin, että naisten ja miesten malleissa vaimennus on erilainen.

Kanta:

Brooks_Pure_ideal_heelBrooks_Pure_ideal_heel_1

Brooks on Pure -mallistossaan kuristanut kantapäätä, mikä helpottaa luonnollista askellusta. Tämä parantaa myös tasapainoa, koska paksu tai leveä kanta ei ole luonnollisen askeleen tiellä.

Yhteenveto:

Arctic Sport Addictsin testissä ovat tällä hetkellä ensi syksynä Suomeen saapuvat PureGrit Nightlife juoksukengät, jotka ovat suunniteltu maastoon sekä pimeään. Laitan kuvia sitten, kun tuote varsinaisesti arvostellaan, mutta tässä kuitenkin muutamia ensihuomioita.

Ensinnäkin yllättävin asia oli se, kuinka napakka ja tukeva kenkä oli. Tähän saattaa osittain vaikuttaa se, että malli on tarkoitettu maastoon, minkä takia jäykempi pohja siis toimii paremmin. Ainakin lumella sen hyöty oli mitä suurin. Kenkä piti yllättävän hyvin irtolumella, eikä ikäviä nilkan nyrjähdyksiä ilmennyt. Kenkä on suhteellisen kapea päkiän kohdalta eli kannattaa olla tarkka koon suhteen. Parasta kengässä on ainakin toistaiseksi ollut se, että niin sanottu ”toe-off” on mitä parhain! Erotettu isovarvas todella antaa paremman tuntuman alustaan, minkä kautta voimansiirto paranee ponnistusvaiheessa. Myös vaimennusta löytyi yllättävän paljon, mikä on suhteellisen harvinaista

Ensivaikutelma on siis positiivinen, mutta testiin pitäisi saada myös Pure -malliston maantiekengät, jotta voisin muodostaa paremman kuvan siitä, miten löysempi malli käyttäytyy. Tarkempi arvostelu PureGritistä on luvassa noin kuukauden sisään.

Brooks Pure -mallisto rantautuu Suomeen noin kuukauden päästä ja niitä pitäisi löytyä ainakin isommista Intersporteista.

Kuvat: brooksrunning.com

Joonas

12 comments

Kommentoi

Kommentit