JoonasASA:n testissa Salomon S-Lab Sense Ultra

Salomon S-Lab Sense Ultra tuli tänä vuonna täydentämään Sense Mantran kanssa Salomonin S-Lab malliston Sense -sarjaa, mistä testasimmekin jo Sensen viime vuonna. Sense Ultraa on testattu nyt lumisilla teillä, hiekalla sekä maastopoluilla keväästä aina keskikesään saakka. Kenkä on lähtökohtaisesti suunniteltu pidempiin maastokisoihin aina ultramatkoihin saakka.

polkujuoksu

Ominaisuudet

  • Paino: 210 grammaa (US 9)
  • Droppi: 4mm – Kanta 13mm/Päkiä 9mm
  • Välipohja: Matala droppinen, OS tendon -jänne jäykistämässä ja ohjaamassa liikettä kannalta varvasponnistukseen. ProFeel filmi on ohut thermoplastinen filmi välipohjan sisällä, jonka tarkoitus on lisätä suojaa maaston epätasaisuuksia vastaan.
  • Ulkopohja: Contagrip kumiseos, josta löytyy useampia erilaisia kumitiheyksiä, jotta kenkä pitäisi erilaisilla alustoilla. Pohjan kuviointi on suunniteltu hieman kovemmille alustoille, kuten poluille ja kallioille.
  • Päällinen: Avointa ja nopeasti kuivuvaa avointa meshiä. Varvasboksi on suojattu kumilla. Endofit -päällinen yhdistettynä Quicklace -nauhoitukseen on tehty istuvuuden parantamiseksi. Nauhoituksen pää on mahdollista laittaa sille ilttiin suunniteltuun taskuun.

maastojuoksukengät

Mennään heti asiaan. S-Lab Sense Ultra on mielenkiintoinen kenkä. Heti ensimmäisen kerran, kun sain kengän jalkaan kävi selväksi, että istuvuus kengässä on aivan omaa luokkaansa. Endofit päällinen yhdistettynä pohjalliseen tikattuun ilttiin ja Quicklace nauhoitukseen takaa, että kenkä ei todellakaan pääse pyörimään jalassa. Iltin tikkaaminen pohjalliseen on hyvä ratkaisu, koska näin saumat eivät tule jalan ”haavoittuvimpien” osien kohdalle. Kapea ja matala lesti (kantakappia ja varvasboksia myöden) yhdistettynä sukkamaiseen ja tiukkaan rakenteeseen sopi minulle todella hyvin, mutta kaikille juoksijoille tämä ei tule toimimaan. Kenkä on Salomonin standardien mukaan normaali tai leveä, mutta muita maastojuoksukenkiä kokeilleena se on kuitenkin aika kapea.

Uuden päällisen lisäksi Sense Ultra eroaa Sensestä myös välipohjan rakenteen osalta. Jalkaa suojaava ProFeel-filmi on pidempi, jotta jalka olisi hieman paremmin suojassa päivittäisien harjoitusten ja pidempien kisojen aikana. Tämä myös jäykistää jonkin verran kengän kokonaisrakennetta kiertojäykkyyden osalta, mikä on myös yksi syy siihen, miksi kenkä on monikäyttöisempi kuin Sense 1. Hieman jäykemmällä rakenteella on ilmeisesti haettu laajemman käyttötarkoituksen lisäksi laajempaa käyttäjäkuntaa. Ja tässä on mielestäni myös onnistuttu. Kokonaisuudessaan kyse on kuitenkin todella löysästä kengästä, kyse on vain siitä, että kenkä on ensimmäistä Senseä jäykempi.

maastojuoksukenkä

Kuten alussa mainitsin, testaamani Sense Ultra on suunniteltu hieman kovemmille alustoille. Tästä johtuen pohjan kuviointi ei ole niin agressiivinen kuin monissa muissa maastoon suunnitelluissa kengissä on totuttu näkemään. Oma maastojuoksuni on vielä suhteellisen vähäistä verrattuna hiekkateihin ja asfalttiin, minkä takia nyt testaamani malli olikin enemmän makuuni. Ilokseni havaiksin, että kenkä toimi kevättalvella kovaksi tamppaantuneilla lumisilla teillä varsinkin kovemmissa treeneissä. Lisääntynyt jäykkyys antoi myös jonkinasteista toimintavarmuutta ja luottua siihen, että uskallan juosta kengällä kovaa myös liukkaammilla alustoilla. Myös hiekkatiet ja kovemmat trailit sekä kalliot toimivat alustoina. Sen sijaan mudassa kengän pito-ominaisuudet eivät olleet ihan samaa luokkaa. Kuitenkin, jos minun pitäisi valita pehmeälle ja kovalla alustalle sopivan kengän välillä, valitsisin ehdottomasti tämän kengän, koska se sopii paremmin omiin käyttötarkoituksiin. Enemmän maastossa aikaa viettävä juoksija voi olla toista mieltä, mutta maantiejuoksijana tämä kenkä miellyttää enemmän.

Olen nyt kuluttanut kenkää noin 300 kilometrin verran ja ainakin toistaiseksi kenkä on kestänyt kulutusta hyvin. Tähän osasyynä on se, että EVA-välipohja on suhteellisen kova (kovempi kuin Sensessä) ja tämähän passaa hyvin tällaiselle ei-niin-kevyelle juoksijalle. Sen uskoisi palvelevan hyvin myös pidemmillä matkoilla, kun EVA ei pääse väsymään niin nopeasti. Pohjan kuviointi on pysynyt aika hyvällä mallilla, vaikka jokunen kilometri on tullut juostua myös asfaltilla.

Annecyn propellihatut ovat onnistuneet luomaan kengän, joka sopii niin ammattilaisille kuin kevyempää kenkää hakeville harrestelijoille. Se on monikäyttöisempi kuin Sense ja uskon, että sille löytyy markkinarako myös Suomessa edeltäjäänsä paremmin. Kenkä on myös hieman halvempi kuin Sense, mutta 180 euron hintaisena se on edelleen aika kallis. Korkeaa hintaa kompensoi kuitenkin kengän monikäyttöisyys ja kestävyys, minkä takia kilometrin hinta laskee tuntuvasti.

Kuvat ja lähteet: Salomon