JoonasASA:n testissä Puma Mobium Elite – Miten tassu ja jalan yhteistyö toimi?

Lumet sulavat auringon ja vesisateen yhteisponnistuksin niin huimaa vauhtia, että myös eläimet heräävät talviuniltaan. Tämän huonon aasinsillan kautta voimmekin siirtyä suoraan Puman Mobium Elite -juoksukengän arvosteluun, joka on tällä kertaa toteutettu Joonaksen ja Jarnon rinnakkaisarviona. Lisätietoa kengästä ja sen tekniikoista löytyy esittelypostistamme, alla paneudumme käyttökokemuksiimme ja ominaisuuksien toimivuuteen.

Aiemmat kokemukset ja ensituntuma

Jarno:

Olen aiemmin käyttänyt Puman juoksukengistä muutamaa Faas-mallia, joiden kanssa Mobiumilla on yhteistä lähinnä kirkkaat värit.

Saadessani Mobiumin käsiini aloitin tutun vääntelyrutiinini. Kenkä oli yllättävän löysä sekä pitkittäis- että poikittaissuunnassa, joten ainakin teoriassa mahdollisuudet lupauksien täyttämiseen olivat olemassa. Lupauksenahan oli pohjan mukautuminen liikkeeseen eläimen tassun lailla eli se leviäisi hieman alastulossa ja supistuisi ponnistaessa.

Löysyyden lisäksi pohjassa kiinnitti huomiota sen jakaantuminen selkeästi kolmeen osaan. Kantapää oli perinteisemmän näköinen osa, minkä jälkeen kengän keskiosaa oli hieman korkeammalla kuin kanta ja päkiä. Tämä korkeusero ja keskiosan löysyys mahdollistavat pohjan taipuisuuden ja joustavuuden. Päkiä puolestaan oli tutumman oloinen, vaikka sekin oli jaettu niin sanottuihin podeihin eli se koostui hieman toisistaan erotetuista paloista, joiden tehtävänä oli joustaa sekä pitkittäis- että pystysuunnassa

Käyttökokemuksistani voikin lukea, miten tällainen löysä ja nimenomaan joustamaan tehty pohja toimi juoksussa.

Joonas:

En ole käyttänyt Puman juoksukenkiä useampaan vuoteen ja siksi olikin mielenkiintoista päästä testaamaan Mobiumeja. Samalla täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että kyseessä ei ollut aivan tavallinen juoksukenkä Puman mallistosta, minkä takia sen vertaaminen muihin valmistajan tuotteisiin on käytännössä mahdotonta.

Ensifiilikset Mobiumista olivat varovaisen toiveikkaat. Voisiko kengän ”dynaaminen” rakenne todella toimia markkinointipuheen mukaan osana jalan biomekaniikkaa? Pienen vääntelyn ja kääntelyn perusteella ensivaikutelmaksi jäi, että kenkä on todella löysä ja että se antaa jalalla ainakin teoriassa mahdollisuuden toimia aika vapaasti. Kanta ja päkiä tuntuivat jalassa aika normaalilta juoksukengältä, mutta pitkittäiskaarten kohdalta tehty nostatus teki tuntumaan poikkeuksen. Istuvuus kengissä oli hyvä ja mukavan napakka, mutta jäi miettimään, miten napakkuus voisi istua kengän toiminnalliseen ideologiaan juostavuudesta ja levittäytymisestä?

Materiaalit Mobiumissa ovat tuttuja myös muista juoksukengistä lukuunottamatta jalkapohjan jänteita seuraavia Mobium Band –kuminauhoja kengän pohjassa. Päällinen on hengittävää meshiä ja pohjan muodostuu EVA välipohjasta, jota on vahvistettu ulkopohjasta kumilla. Rakenteellisesti mielenkiintoisin osa kengässä oli windlass-alusta, jonka tehtävänä kengässä on viedä askelta tehokkaammin eteenpäin tukemalla jalkaterän dynaamista liikettä yhdessä Mobium Bandin kanssa.

Käyttö juoksumatolla

Jarno

Saadessani Mobiumin käyttööni, oli ulkona kylmä, lumet metsässä ja maat jäässä. Koska kengän pohja ei ulkonäön ja näppituntuman perusteella näyttänyt omaavan suurta kitkakerrointa, suoritin ensimmäiset lenkkini juoksumatolla. Matolla kenkä toimi loistavasti: sen pohjan löysyys antoi loistavan alustatuntuman. Pystyin aistimaan miten jalkani tuli alas ja muuttamaan vaivattomasti askellustani haluamaani suuntaan.

Lisätessäni maton nopeutta yllätyin puolestaan kengän tarjoamasta tukevuudesta. Normaalisti pidän kovempaa juostessa kengistä, jotka tarjoavat päkiän seudulta hieman napakkuutta ja kiertojäykkyyttä, jotta se varmasti pitää kovemman paineen kohdistuessa jalkaan. Mobiumhan ei ole pohjasta jäykkä tai napakka, mutta matolla tämä ei haitannut. Aloinkin jo elättelemään toiveita varsinaisesta rajoja rikkovasta mallista. Ulkona mieleni kuitenkin muuttui.

Joonas

Tein Mobiulla vajaat kymmenen treeniä vaihtelevilla vaudeilla ja matkoilla. Alustatuntuma oli myös omasta mielestäni todella hyvä varsinkin päkiäseudulla ja kengän löysä rakenne antoi mukavasti mahdollisuuksia reagoida matolla askeltiheyden ja vauhdin vaihteluihin. Juoksumatolla kulma oli kaikissa treeneissä 0.5-4.5 asteen välillä eli ihan tasaisella en kenkää testannut.

Kuten Jarnokin totesi, kenkä tarjoaa yllättävää tukevuutta huolimatta löysästä rakenteestaan, minkä arvelen johtuvan siitä, että jalan biomekaniikka saattaa todellakin toimia paremmin. Ainoa asia, mitä jäin matolla juostessa miettimään oli kengän varvasboksi. Suhteellisen kapea varvasboksi ei anna ukkovarpaalle hirveästi tilaa stabiloida askelta askeleen viimeisessä eli varvastyöntövaiheessa. Kenkä leviää kyllä metatarsaalien kohdalta, mutta ei enää aivan varvasboksin päästä. Tämä mahdollinen ongelmalta nousi esille, kun pohdin Tuukan kanssa yksi päivä barefoot-kenkien varvasbokseja, jotka ovat usein hieman leveämpiä juuri varpaiden vapaamman toiminnan saavuttamiseksi.

Ulkoilmassa juokseminen

Jarno

Ulkona kenkä tuntui normaaleissa pk-vauhdeissa oikeastaan vielä paremmalle kuin matolla. Pohjan löysyys antoi todella mahdollisuuden panostaa askelluksen hakemiseen päkiälle ja samalla tuntuma alustaan oli kerrassaan loistava, kun jalalla pystyi reagoimaan välittömästi. Myös kengän vaimennus vaikutti mukavalle näissä vauhdeissa.

Harmikseni huomasin kuitenkin, että kenkä ei ehkä sittenkään ollut suunniteltu minun mieltymysteni mukaisesti ”nopeille” vauhdeille. Kuten jo yllä mainitsin, tykkään kovemmissa vauhdeissa hieman napakammasta päkiästä, joka varmasti pitää ponnistaessa ja on vakaa juosta. Sen sijaan Mobiumissa huomasin, että mitä lujempaa vauhtini oli, sitä epävakaammaksi kenkä muuttui. Ponnistaessa kovemmalla paineella tuntui välillä kuin kenkä olisi pettänyt alta. Tämä selittynee nimenomaan kengän kiertolöysyydellä ja päkiän taipuisuudella, jolloin juoksutyylini ei saa tarvitsemaansa tukea.

Uskoisin tähän vaikuttavan oman askellukseni lisäksi pohjan rakenteen. Päkiän podi-rakenne (ja pohjan joustavuus yleisesti) tekee kengän tarjoaman loistavan alusta- ja askeltuntuman mahdolliseksi. Kovemmissa vauhdeissa nämä podit voivat sitten joutua hieman liian suuren paineen alaiseksi, jolloin niiden pehmeys yhdistettynä löysyyteen tekee kengästä epävakaan.

Toinen asia sitten on, miksi tämä ei tullut ilmi juoksumatolla. Tähän en osaa vastata, paitsi epäilemällä, että maton liikkeellä ja sen itsenäisellä pehmeydellä päkiä ei joutunut niin kovan paineen alaiseksi, koska matto itsessään imi painetta. Toki tämäkään selitys ei tyydytä, koska yleisesti pehmeä yhdistettynä pehmeään ei vielä tee kovaa.

Joonas

Ulkotestit seurasivat hyvin samaa linjaa kuin mattotreenit eli juoksin testeissä vaihtelevilla vauhdeilla. Alustatuntuma oli myös ulkona ja varsinkin asfaltilla todella miellyttävä päkiän kautta juostessa. Kengän rakenne toimi ponnistuksessa hyvin enkä huomannut, että kapea kärki olisi häirinnyt ponnistusta. Kengän rakenteelliset ominaisuudet erottuivat muutenkin paremmin ulkona juostessa ja yksi huomionarvoisen seikka oli päällisen ja joustavien nauhojen kombinaatio, jonka kautta jalka todellakin sai tarvittaessa levitä ilman, että kenkä olisi ollut sidottu löysästi jalkaan.

Askel rullasi varsinkin reippaammissa treeneissä kivasti, mutta hitaammissa vauhdeissa vaikutti siltä, että kenkä alkaisi kiertämään hieman sisäkiertoon. En tiedä johtuuko tämä oman juoksutekniikan puutteista vai siitä, että hitaassa juoksussa kenkä antaa liikaa periksi? Nopeammissa vauhdissa ja tiheämmällä frekvenssillä taas kenkä tuntui itselleni vakaalta ja hyvältä juosta.

Yksi asia jäi mietityttämään myös Mobium Bandin osalta. Ne on upotettu hyvin kengän välipohjan sisään, mutta varsinkin hiekalla juostessa on olemassa riski siitä, että ne voivat katketa jossain vaiheessa. Itse en kuitenkaan huomannut suurempaa ongelmaa kulumisen kohdalla, mutta on kuitenkin aina riski, että kengän ulkopohjaan laitetaan jotain helposti kuluvaan materiaalia.

Yhteenveto

Jarno:

Ainakin Suomen vuodenajat todistivat tässä tapauksessa sen, että matto- ja ulkojuoksu ovat kaksi eri asiaa. Matolle suunnatessa voin edelleen laittaa tämän kengän jalkaani treenin kuin treeniin, mutta ulkona aion tästedes pidättäytyä palauttaviin ja pk-lenkkeihin. Tätä ei pidä ottaa miinuksena, koska käyttötarkoituksessaan kenkä toimii itselläni erittäin hyvin: juoksutuntuma on aivan loistava ja askelluksen hakeminen kokonaisuutena helpottuu, kun rajoittavia tekijöitä ei ole. Ilmeisesti vain tarvitsen ainakin tällä hetkellä nopeammissa vauhdeissa hieman enemmän tukea ja ”rajoittimia”, jotta saan pidettyä juoksuni kasassa. Toki jo Rooman olympiamaraton aikanaan todisti, etteivät kengät ole välttämättömiä nopeaan juoksemiseen.

Joonas:

Puma Mobium Elite on mielenkiintoinen kenkä ja mielestäni sitä kannattaa kokeilla rohkeasti, jos juokset päkiän kautta. Kenkä istuu hyvin ja istuvuus vaikuttaa myös siihen, että jalka toimii hyvin osana kenkää. Kenkä on mielestäni parhaimmillaan kovilla alustoilla ja hieman kovemmissa vauhdeissa sekä juoksumatolla. On hienoa, että markkinoille tulee uudenlaisia innovaatioita ja täytyy ymmärtää, että kaikki eivät ole vielä ensimmäisessä versiossa parhaimmillaan. Mobium Elite on kuitenkin varsin hyvä ja ennenkaikkea rohkea aloitus ja jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, miten kenkä tulee pärjäämään markkinoilla ja näämmekö vielä mallista uusia versioita.

Kuvat: Puma

1 comment

Kommentoi

Kommentit