JoonasASA:n testissä Karhu Flow3 Trainer

Karhu on muutaman vuoden harharetkien jälkeen palannut! Saimme ASA:lle pari uutta mallia testiin ja ensimmäisenä arvosteluun pääsi kevyt ja neutraali treenikenkä Flow3 Trainer.

Karhun Fulcrum-teknologia on aiheuttanut viimeisten vuosien aikana paljon keskustelu niin sen tarpeellisuuden kuin toimivuuden suhteen ja itse olen ainakin kuullut aika tasaisesti niin positiivista kuin negatiivistakin. Itse näin aiemmin suurimmaksi ongelmaksi Fulcrumissa sen, että sen teknologia lähti ennakko-oletuksesta, jonka mukaan askel tulisi aina kannan kautta. Näin se ainakin itselleni selitettiin vielä joskus taannoin.

Fulcrum Technology 2

Kun näin Ispossa Karhun ensi syksyn mallistoa niin halu päästä testaamaan kenkiä syntyi välittömästi. Fulcrum kiilat ovat vaihtuneet joustavammiksi ja ne on tehty EVAsta. EVA:n tiheysero välipohjan puristetun EVA:n (Shore 50) ja Fulcrum-kiilan (Shore 70) välillä on suhteellisen pieni. Näin kiilasta on tullut huomaamattomampi ja se asettu selkeämmin osaksi kenkää ja ennen kaikkea osaksi myös päkiän tai tasapohjan kautta tapahtumaa askellusta.

fulcrum technology 1

Ominaisuudet

  • Vaimennus: Puristettua EVAa
  • Välipohja: Fulcrum EVA kiila
  • Päällinen: Avointa Meshiä hitsatuin tukirakentein
  • Lestipohja: EVA
  • Ulkopohja: EVAa sekä puristettua kumia antamaan lisää kestävyyttä
  • Paino: noin 235 grammaa (US 9)
  • Droppi: 5mm – päkiä 13mm – kanta 18mm (jossain toisissa mittauksissa saatu 8mm)

Rakenne, istuvuus, päällinen

Kenkä on istuvuudeltaan suhteellisen kapea ja päällinen asettuu hyvin jalkaterän muotojen mukaan. Löysä Mesh antaa juuri sopivasti periksi, minkä takia kenkä ei ahdista jalkaa, vaikka kenkä olisikin aika tiukkaa kokoa. Näin kapealestinen kenkä mahtuu myös hieman leveämpäänkin jalkaan. Nauhoituksen kanssa saa kuitenkin olla aika tarkkana.

Löysä päällinen voi antaa hieman tiukemmissa käännöksissä liikaa periksi, jos nauhat eivät ole kunnolla kiinni ja tämä johti ainakin testeissä siihen, että kenkä pääsi hieman pyörimään jalassa. Tämä ongelma esiintyi kuitenkin vain silloin, kun nauhat olivat jääneet liian löysälle. Kantakappi oli ehkä hieman kova omaan makuun ja ”fyllingit” sivuissa olivat ehkä hieman kovat. Pieni lisätäyte tai sitten vielä kapeampi kantakappi voisi parantaa kannan istuvuutta vielä paremmaksi.

Yksi positiivisimmista asioista kengässä on ehdottomasti sen lesti ja pohjan muoto. Välipohja ei juurikaan leviä lestin yli ja kanta on aika kapea, mikä parantaa ainakin päkiäjuoksijalla tuntumaa ja helpottaa askelta. Kapeus yhdistettynä matalaan profiiliin saa kengän tuntumaan parhaimmiltaan siltä kuin se olisi osa jalkaa.

Tuntuma

Alustatuntuma Flow3 Trainerissä on kuin luotu omaan makuuni. Sen vaimennus on suhteellisen kova ja matalan profiilin kanssa luo kombon, joka antaa hyvän tuntuman alustaan. Kenkä on lisäksi suhteellisen löysä ja varsinkin päkiänseudun löysyys auttaa varvastyönnössä ponnistusta ja askel rullaa läpi ponnistuksen varsin mukavasti.

Mielipiteitä jo vuosia jakanut Fulcrum-kiila on Flow3 Trainerissä maltillisempi kuin aiemmissa testaamissani Karhuissa. En vieläkään sano, että se tuntuu hyvältä ja varsinkin kannalta juostessa askel tuntui hieman omituiselta, mutta tasapohjan tai päkiän kautta juostuna tuntuma parani todella paljon.

Yhteenveto

Karhu Flow3 Trainer on mielenkiintoinen vaihtoehto traineriksi tai harrastelijan kisakengäksi. Hyvä alustatuntuma yhdistettynä miellyttävään istuvuuteen toimi ainakin itselläni hyvin vaihtelevissa harjoituksissa kevyistä PK-treeneistä hieman vauhdikkaampiin lenkkeihin.

Karhu on joitain vuosia kestäneiden harharetkien jälkeen ottamassa uutta suuntaa eikä se ainakaan itsestäni vaikuta mitenkään huonolta. Kenkien kehitys on ainakin osan mallien osalta edennyt varsin mukavaa vauhtia ja ainakin itse haluan päästä testaamaan vielä lisää Karhun kenkiä ja varsinkin tulevia malleja, koska silloin saan hahmotettua paremman kuvan kehitystyön etenemisestä. Tätä ennen arvosteluun pääsee kuitenkin Fast4.

Kuvat: Runningwarehouse & Karhu

1 comment

Kommentoi

Kommentit