JoonasASA:n testissä Asicsin uusi GT-1000 juoksukenkä

Asicsin 1000-sarja on saanut osakseen paljon huomiota ASA:n sivuilla. Itse kirjoitin malliston uudistumisesta ja Jarno kengän postitioinnista Asicsin laajassa valikoimassa. Kun työskentelin vielä Intersportissa, 1000-sarja miellettiin monien mielestä niin sanotuksi entry level -kengäksi, mutta todellisuudessa kenkä saattaa olla monille paljon parempi vaihtoehto kuin hieman hintavammat Asicsin kengät. Jos malli ei ole tuttu, kannattaa käydä lukemassa Jarnon mietteitä 1000-sarjasta. Koska GT-1000 on kevyt ja suhteellisen riisuttu rakenteeltaan, sopii se varsinkin kevytrakenteisille juoksijoille PK-kengäksi.

Keskeisimmistä vanhan suosikin uudistuksista kirjoitin jo keväällä 2012, mutta käydään vielä nopeasti läpi GT-1000:n kaikki ominaisuudet ennen Millan kommentteja.

-Joonas

Ominaisuudet

  • Paino: 269.3 (naisten US 8)
  • Droppi: 10mm (kanta 30 päkiä 20)
  • Vaimennus: Geelivaimennus kannassa ja päkiässä
  • Välipohja: SpEVA vaahtoa jonka responsiivisuutta on vahvistettu Guidance Line ohjausuralla, mikä parantaa myös ponnistuksen tehokkuutta. Välipohjasta löytyy myös Duomax -ylipronaatiotuki sekä Trusstic System -kiertojäykkyystuki, joka siirtää varastoituneen energian ponnistukseen myös kanta-askeleelta. Kanta-astumisen luomaa painetta on myös pyritty vaimentamaan ja ohjaamaan nopeammin ponnistukseen kaksiosaisen kantarakenteen kautta.
  • Päällinen: Hengittävää meshiä, pohjallisen alle on neulottu päälliseen kiinni ylimääräinen SpEva 55-lesti, joka parantaa vaimennusta.
  • Ulkopohja: Asics High Abrasion System Rubber (AHAR) on kantaan sijoitettua hiilikumia, joka kestää normaalia kumia kovempaa rasitusta. Muuten ulkopohja on DuraSponge paisutettua AHAR hiilikumia, joka on hieman kimmoisampaa kuin kannan materiaali.

Suuren suosion saanut 1000-sarjan juoksukenkä GT-1000 saapui Millalle testiin joulukuussa. Mallin historia oli Millalle tuttu jo entuudestaan, koska hän oli juossut aikaisemminkin Asicsin 1000- ja 2000-sarjan kengillä. Seuraavaksi siis Millan kommentteihin.

Asics_GT_1000_2

Kun laitoin kengät ensi kertaa jalkaani, istuivat välittömästi tukevasti ja napakasti. Itselläni on pieni jalka ja välillä on vaikeuksia löytää juuri itselle sopivan kokoinen kenkä varsinkin kun haluaa, että juoksukenkä istuisi kuin sukka. Lähdin testaamaan kenkää varovaisesti ja ensimmäiset harjoitukset tein sisätiloissa juoksumatolla. Tein alkuun muutaman kerran 30–45 min intervallin ja sen jälkeen siirryin salin puolelle tekemään vielä lihaskuntoa. Matolla kengät tuntuivat toimivan erittäin hyvin. Pitoa riitti ja vaimennustakin oli riittävästi, mutta ei liikaa, koska alustatuntuma säilyi myös matolla.

Asics_GT_1000_3

Asicsin GT-1000 on erittäin monipuolinen kenkä, joka sopii niin lyhyille kun pitkillekin matkoille. Kengissä on kannassa ja päkiässä Gel-vaimennus. Kannassa on lisäksi kulutuskestävyyttä parantava AHAR kumi.  Pitoa ja vaimennusta löytyi joulukuun lumen ja tammikuun jään olosuhteisiin mukavasti.

Muutaman mattotreenin jälkeen uskaltauduin jo uutukaisten kanssa ulos. Ensimmäisenä  lenkkinä juoksin kengillä pari lyhyttä lenkkiä kuntosalille ja takaisin. Toisella kerralla kengät pääsivätkin jo tositoimiin lumelle ja kolmannella kerralla juostiin jo vähän pidempi lenkki. Yhteensä testikilometrejä kertyi GT-1000:lla noin 60 km. Varsinkin lumella kengän napakkuudesta kertoi se, ettei epätasaisella juoksu tuntunut epämiellyttävältä vaan turvalliselta. Ei tarvinnut erityisesti varoa vaan antoi mennä vaan!

Kenkä sopii normaalisti askeltavalle sekä lievästi ylipronatoivalle juoksijalle. Minun harjoittelussa kenkä tulee saamaan suuren roolin peruskestävyyslenkeillä ja ne todennäköisesti ne tulevat olemaan käytössä myös mäissä ja rappusissa. Kengän tulevat olemaan jokatapauksessa kovassa käytössä tämän talven ja kevään aikana sillä vuonna 2013 olisi tarkoitus taas tahkota muutama puolimaraton.

Asics GT-1000:n pitäisi löytyä jo ainakin Intersporteista ja pian varmaan muistakin kaupoista.

Milla & Joonas

Personal Trainer ja Ravintovalmentaja

2move.fi

facebook.com/2Move.fi

LÄHTEET: Asics, runningwarehouse

Kuvat: Milla, Asicsrunningwarehouse

Kommentoi

Kommentit