JoonasASA:n testissä adidas adizero Ace 4

Viimeisenä tämän kevään adizero-mallistosta testiin pääsi adidaksen adizero Ace 4. Kyseessä on malliston niin sanottu entry-level tuote, koska kenkä on malliston halvin ja ominaisuuksiltaan ”yksinkertaisin”. Sen hinta on vain 100€ eli noin 30% vähemmän kuin muut adizero malliston-tuotteet, minkä lisäksi sen rakenne on yksikertaisempi kuin muiden malliston mallien. Moni voisi tässä vaiheessa kuvitella, että kenkä sopii parhaiten juuri aloittelijan yleiskengäksi, jolla voisi tehdä sitten niin peruslenkkejä kuin hieman reippaampiakin. Tämä on täysin totta, mutta itselleni Ace on ollut myös paljon muuta. Kaikista toistaiseksi tekemistäni kenkäarvosteluista tämä oli myös kaikkein helpoin, koska Ace on tullut tutuksi vuosien varrella niin peruskestävyysharjoittelussa, puolikkailla, maratoneilla sekä vauhtiharjoittelussa. Se on solidi neutraali traineri, joka sopii todella monipuoliseen käyttöön ja todella monelle juoksijalle niin hinnan kuin ominaisuuksienkin osalta.

Ominaisuudet:

  • Vaimennus ja päällinen: AdiPRENE+ päkiällä, muuten vaimennus syntyy EVA-välipohjan kautta.
  • Torsion kiertojäykkyystuki
  • Ulkopohja: Sticky-rubber -kumia ja paisutettua kumia
  • Paino: 232 grammaa (US9)

Testi

Päällinen, istuvuus

Päällisessä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, se on tehty suurimmaksi osaksi hengittävästä meshistä ja siihen liitetyistä tukirakenteista. Istuvuus onkin sitten toinen juttu. Mielestäni Ace 4 seuraa edeltäjiään eli istuvuus on suhteellisen tiukka ehkä varvarboksia lukuunottamatta. Tämä kuitenkin toimii itselläni, koska pidän tiukoista kengistä, koska näin tuntuma jalan ja kengän välillä paranee. Leveäjalkaisilla voi kuitenkin tulla kengän kanssa ongelmia, koska kokoa joutuu todennäköisesti nostamaan pari pykälää, jotta kengän saa jalkaan, mikä tietenkin pilaa juoksutuntuman. Tämä ongelma rajoittuu kuitenkin mielestäni vain pitkittäiskaaren alueelle, varvasboksin uskoisin sopivan hieman laajemmallekin käyttäjäkunnallalle.

Erityismaininnan kengät saavat nauhoistaan, jotka pitävät todella hyvin! Nauhat vaikuttaisivat olevan ihan perus puuvillaa eli mistään taikanauhoista ei sentään ole kyse. Ne vain toimivat ja hoitavat funktionsa täydellisesti. Kenkä ei pääse löystymään pidemmilläkään matkoilla.

Suurin syy siihen, miksi rakasta Ace:lla juoksemista löytyy sen kantapäästä. Sen kantakappi on kapeampi kuin esimerkiksi Adios 2:n, minkä lisäksi kanta on välipohjasta kapea eikä siitä löydy Formotionia. Kapea ja pieni kanta pitää huolen siitä, että kengän kantaosa ei tule tielle päkiällä juostessa ja sekös passaa ainakin itselleni. Näin tuntuma päkiäjuoksuun säilyy hyvänä niin tasamaalla kuin ylä- ja alamäissä. Tämä ominaisuus on pysynyt samana mallista toiseen jo useamman vuoden ajan, vaikka kenkä on muuten muuttunut hieman painon ja jäykkyyden osalta.

Yleisvaikutelma

Kokonaisuudessaan tuntuma kengässä on hyvin miellyttävä. Vaimennus on napakka ja kimmoisa, mitä vahvistaa vielä pidennetty kiertojäykkyystuki. Kengällä on kiva juosta niin hiljaa kuin kovaa ja eiliset intervallit esimerkiksi tuntuivat todella hyviltä näillä kengillä juostuina. Parhaiten Ace 4 pääsee mielestäni oikeuksiinsa vauhdikkaammilla lenkeillä ja harrastelijan kisakenkänä kympeistä aina maratoniin saakka. Juoksin Ace 3:lla yhden puolikkaan ja yhden maratonin muutama vuosi sitten ja ainakin itselläni kenkä toimi moitteettomasti molemmissa vauhdeissa kisaolosuhteissa.

Mielestäni adidas adizero Ace 4:ssa on hyvin paljon samaa kuin Adios 1:ssä, varsinkin istuvuuden osalta. Se kimmoisa, hyvin istuva kenkä, jolla tekee mieli juosta kovaa. Sen profiili vaikuttaa hieman tasaisemmalta kuin Adios 1:ssä, mutta kokonaisfiilis on hyvin samanlainen. Adios 1 on ollut monien juoksijoiden kestosuosikki ja kisoissakin niitä näkee edelleen, vaikka sitä ei olekaan tehty yli vuoteen. Huhun mukaan Adios 1:n profiili ja välipohja ovat tulossa (vai tullut jo) yhteen adidaksen malliin tämän vuoden aikana, mutta sitä odotellessa Ace 4 voisi olla kokeilemisen arvoinen.

En osaa sanoa syytä siihen, miksi Ace 4 on saanut niin vähän markkinointitilaa adidaksen markkinointibudjetissa. Eikö kenkä, joka on edullinen ja monikäyttöinen ole myös kuluttajan kannalta mielenkiintoinen tuote? Joskus riisuttu kenkä on myös toiminnallisuudeltaan huomattavasti helpompi kuin täynnä teknologiaa oleva kenkä.

Oli miten oli, minusta adidas adizero Ace 4 on juoksukenkä, jolla kannattaa antaa mahdollisuus, jos on tarvetta kisa-/vauhtikengälle tai jos olet kevytrakenteinen juoksija, kuka kaipaa hyvää päivittäistä traineria. Toisen mahdollisen käyttäjäkunnan muodostavat myös lapset. Koska kenkä on neutraali, kevyt, kiertolöysä ja halpa, sopii se hyvin myös lapsille, joiden jalka on vielä kasvuvaiheessa.

Kuvat: adidas

1 comment

Kommentoi

Kommentit