JoonasASA:n testissä adidas adistar Boost

Adidas energy Boostin on herättänyt paljon kiinnostusta, mutta sen rajoitetun saatavuuden takia kenkää on ollut vaikeaa saada. Nyt kuukausi sitten tilanteeseen tuli helpotusta, kun adidaksen adistar boost saapui kauppoihin. Vaikka kyse ei olekaan samasta kengästä, voi adistar boost olla monella jopa parempi vaihtoehto tutustua mallistoon.

Ominaisuudet

  • Paino: 312 gr. (US 9)
  • Päällinen joustavaa ja hengittävää TechFit-materiaalia, johon on lisätty synteettisiä tukirakenteita.
  • TORSION® kiertojäykkyystuki
  • Välipohja: TechFitFORMOTION® kannassa ohjaamassa askelta ja vaimentamassa iskua yhdessä boost-materiaalin kanssa. EVA:sta tehty ylipronaatiotuki kannassa.
  • Ulkopohja: Continentalin kumia
  • miCoach® -yhteensopiva

Testit

Ensituntuma ja istuvuus

Olin saanut hieman ennakkotietoa siitä, minkälainen adistar boost tulee olemaan verrattuna energy boostiin ja ensituntuma vahvisti ennakkotiedot. Adidas adistar boost on energy boostia painavampi (278gr. vs. 312gr.), minkä lisäksi sen lesti on hieman leveämpi (niin kannassa kuin päkiässä) ja pidempi kuin energy boostissa. Paino selittyy osaltaan sillä, että kenkä on rakenteellisesti monimutkaisempi energy boostiin verrattuna. Formotion kannassa yhdistettynä hieman tukevampaan päälliseen ja paksumpaan pohjaan nostavat painoa. Painonnousua ei kuitenkaan juurikaan huomannut käytössä PK-lenkeillä, mutta ”paksumman” rakenteen kylläkin. Adistar boost on selvästi enemmän peruskestävyyskenkä ja koollisesti olisin voinut mennä helposti edelliselläkin koolla.

Materiaalit

Adidas adistar boost on rakenteellisesti hieman tukevampaa tekoa kuin energy boost. Päälliseen hitsatut tukirakenteet ovat hieman rankempaa tekoa, minkä lisäksi Torsion-kiertojäykkyystuki ja Formotion kannassa ohjaavat askelta kohti oikeaa suuntaan. Osalle tuen määrä voi olla liikaa ja itsekin preferoin näiden kahden mallin välillä kyllä energy boostia. Toisaalta taas adistar boost saattaa olla toistaiseksi oikea valinta hieman laajemmalle käyttäjäkunnalle ennen kuin boost-mallisto laajenee uusiin malleihin. Sen rakenne on tukeva, mutta ei kuitenkaan ihan normaalin tuetun kengän luokkaa. Materiaalien ja varsinkin EVA:sta tehdyn ylipronaatiotuen pehmeys oli mielestäni hyvä asia, koska näin tuki ei päässyt pysäyttämään pronaatiota kuin seinään. Boostin kestävyys verrattuna EVA:an tuli esille selvästi siinä, että pronaatiotuki väsyi siinä missä boost on edelleen kuin uusi.

Itse materiaalit ovat kestäneet noin 250:n kilometrin testijuoksut moitteettomasti. Pohjan Continental-kumi ei ole juurikaan kulunut ja päällinen on myös hyvässä kunnossa. Varpaiden eteen rakennettu muovisuoja ei miellyttänyt aluksi ollenkaan, mutta viimeaikojen sateisemmat säät muuttivat hieman mieltä. Adidaksen TechFit kerää likaa, minkä takia esimerkiksi energy boostissa kengän kärki kannattta huuhdella lenkin jälkeen. Adistar boostissa tätä ongelmaa ei ilmennyt ja ilmeisesti juuri tänän suojan takia. Toisaalta taas suoja saattaa olla syy siihen, minkä takia kengän lestistä on jouduttu tekemään hieman reilumpi. Varpaat tarvitsevat hieman enemmän tilaa, jos niitä on vastassa kovaa materiaalia, kun taas energy boostissa ne voivat olla käytännössä kiinni kärjessä.

Alustatuntuma ja juostavuus

Tuettu adistar boost on peruskestävyyskenkä, jonka alustatuntuma riippuu hyvin pitkälle siitä, miten millaisella askeleella juoksee. Formotion kannassa yhdistettynä ylipronaatiotukeen kertovat siitä, että kenkä on suunniteltu myös kanta-astujille. Tuen EVA on yllättävän pehmeää verrattuna perinteisiin adidaksen tai muiden valmistajien tukiin ja tämä selittyy sillä, että muuten kontrasti boost -materiaalin ja tuen välillä kasvaisi liian suureksi, koska tuki tuntuu jo nyt aika paljon. Alustatuntuma kannalta juostessa on siis hyvin samantyyppinen kuin ”normaaleissa” juoksukengissä, mutta hieman pehmeämpi.

Sen sijaan päkiältä juostessa alustatuntuma on hyvin samantyyppinen kuin energy boostissa ennen kuin kanta osuu maahan. Adistar boostin kanta on aika massiivinen, minkä takia päkiäjuoksu ei ole sillä yhtä luonnollista kuin energy boostilla, mutta se onnistuu silti. Näkisin kuitenkin, että kenkä sopii paremmin hieman tukea tarvitseville kannan- tai tasapohjan kautta juokseville. Vauhtilenkeillä kenkä tuntui hieman liian laiskalta ja jäykältä.

Yleisfiilikset

Adidas adistar boost on hyvä peruskestävyyskenkä juoksijoille, ketkä haluavat kenkäänsä hieman tukea ja erityisesti kestävyyttä. On vaikea sanoa, kuinka pitkälle kenkä kestää, mutta energy boostin testien perusteella voisin sanoa, että ainakaan pohjamateriaaleista se ei tule jäämään kiinni. Jos siis juokset 2-3 kertaa viikossa ja valtaosa lenkeistäsi on peruskestävyyslenkkejä, voi adistar boost olla fiksu valinta.

Kuvat: adidas

4 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Hei! Ostin Adidaksen Adistar Boost -lenkkarit ja aloin vasta jälkikäteen lukemaan kommentteja kyseisistä lenkkareista. Mä päkiäaskellan juostessa, mut ilmeisesti nää olis enemmän tarkoitettu kanta-askeltajille. Kuinka suuresti nää lenkkarit mielestäsi vaikuttaa askellukseen?

  2. Hei, olen hankkimassa uusia lenkkareita ja törmäsin blogiisi. Mielenkiintoista luettavaa 🙂 Aikomuksenani oli ostaa adistar boostit, mutta luettuani kommenttisi energy boosteista en olekaan enää niin varma 🙂 hakusessa olisi peruskenkä, jolla pystyisi juoksemaan lyhyitä lenkkejä (korkeintaan 3km), intervallivetoja (100-400m, pururadalla, hiekkatiellä ja radalla) sekä tekemään harjoitteita myös kuntosalilla (ei voima harjoittelua, niihin on erikseen punttikengät). Harrastan pikajuoksua, joten kestävyystreenit ovat suurelta osin intervallitreenejä ja todella harvoin pidempää yhtämittaista lenkkiä. Lyhyempiin ja kovempivauhtisiin vetotreeneihin radalla minulla on käytössä adistar adios. Kumpi kenkä olisi mielestäsi minun käyttööni sopivampi? Niin ja pikajuoksijana olen tietenkin päkiaskeltaja, myös intervallivedoissa ja lenkeillä.