JoonasASA:n testissä adidaksen energy boost

Adidaksen energy boost on saanut sen parin viikon takaisen julkaisun jälkeen paljon huomiota. Täysin uudenlainen välipohjamateriaali on jo herättänyt paljon keskustelua blogeissa ympäri maailman. Valtaosa blogien kommenteista perustuu kuitenkin julkistamistilaisuudessa sekä sen jälkeen saadusta infosta eli varsinaisia testejä ei kengällä ole vielä juurikaan tehty, siis adidaksen ulkopuolella. adidas oli onnistunut lähes täydellisesti pitämään tuotteen piilossa ennen julkaisua, minkä takia ennakkotestitkin loistivat poissaolollaan. Runner’s World oli ilmeisesti yksi ensimmäisistä, joka ehti testata energy boostin ja heidän testiensä mukaan kenkä oli niin hyvä, että se ansaitsi kevään 2013 parhaan debyytin palkinnon.

Pääsin itse kaikessa hiljaisuudessa testaamaan tuotetta vuoden alusta lähtien, minkä ansiosta sain tehtyä poikkeuksellisen kattavat testit. Energy boostilla on nyt juostu yli 700 kilometriä, joka voi kuulostaa nopeasti paljolta muihin testaamiimme kenkiin verrattuna. Syy tähän löytyy boostin ytimestä eli välipohjasta. Boost-välipohjan huhutaan olevan vallankumouksellinen ja mahdollisesti tulevaisuudessa jopa EVA:n korvaaja välipohjan päämateriaalina. Jo tämän takia on mielestäni perusteltua testata tuote huolella, mutta myös siksi, että välipohja on yksi tärkeimmistä elementeistä koko kengässä toiminnallisuuden kannalta, oli se muuten millainen tahansa.

Yleiset ominaisuudet

Paino: ~278 grammaa (miesten US 9)

Korkeus: Kanta: 31.8 mm – päkiä: 21.3 mm

Droppi: 10.6 mm

Päällinen, pohja ja istuvuus

Boostin päällinen poikkeaa totaalisesti muista adidaksen juoksukengistä. TechFit-päällinen on tehty kevyeksi ja joustavaksi ja sen päälle rakennetut tukirakenteet ovat hitsattu päälliseen ennen kokoamista saumattomuuden saavuttamiseksi. Kun sain energy boostit ensimmäistä kertaa jalkaani, tuntui kenkä aika tiukalta. Minulle kuitenkin kerrottiin, että kenkä on suunniteltukin aika tiukaksi, ja jos juoksija kaipaa enemmän perinteistä istuvuutta, kannattaa valita seuraava koko. Testeissä istuvuus osoittautui kuitenkin todella miellyttäväksi. Kenkä ei hiertänyt jalkaa ja pystyin juoksemaan sillä vaivattomasti myös pitkät lenkit.

päällisen rakenne 2

Päällisen rakenne

Ainoa asia, jota muuttaisin seuraavaan versioon, olisi nauhoituksen ja iltin kokonaisuus. Nauhoitus jää nimittäin tiukan fitin takia aika eteen ja iltti taas kapeaksi, minkä takia jäin kaipaamaan hieman parempaa tukea nilkan seudulle. Tässä kohti on kuitenkin mainittava, että ongelma koski vain oikeaa jalkaani, jota ei ole leikattu ja joka on leveämpi kuin leikattu vasuri.

Kestävyyden suhteen päällinen on osoittaunut todella hyväksi, ja tämän lisäksi energy boostilla on ollut miellyttävä juosta myös talvella, koska päällinen on hieman umpinaisempi kuin normaaleissa päällisissä. Vaikka varpaani ovat käytännössä kiinni kärjessä, ei päällinen ole päässyt kulumaan tai muuten häiritsemään lenkkejä.

Energy boostin pohja on jätetty aika avonaiseksi eli adiwear-kumiseosta on käytetty melko säästeliäästi. Pohja ei juurikaan kulunut testeissä, vaikka testikilometreistä noin 150 tuli juostua matolla. Vain kengän kärki on päässyt kulumaan hieman.

pohjan rakenne

 

Boost välipohja

Sitten asioiden ytimeen: välipohjaan. Boostin välipohja on rakennettu noin 2500:sta TPU-kapselista, joka tarkoittaa siis suomeksi lämpömuovautuvaa polyuretaania. Kapselit ovat ensin tehty erikseen ja koottu myöhemmin muotissa välipohjaksi. Adidaksen mukaan kapselien kautta saavutetaan parempi responsiivisuus ja vaimennus, joiden kautta sitten taas saadaan parempi energian palautuminen.

Testeissä Energy Boost osoittautui todellakin hyvin pehmeäksi ja responsiiviseksi, varsinkin päkiän kautta juostessa. Kannan korkeuden (31.8mm) sekä suhteellisen korkean dropin takia kenkä tuntui hieman epästabiililta kannalta juostuna ja taas yllättävän tukevalta päkiän kautta juostessa. Välipohja on suhteellisen leveä ja itseasiassa paljon leveämpi kuin itse lesti. Tämä nostaa kengän painoa ja tekee siitä ehkä ajoittain kovemmissa vauhdeissa (alle 4:00min/km) hieman kömpelön päkiäjuoksijalle.

Energy boost pääsi mielestäni parhaiten oikeuksiinsa peruskestävyysharjoittelussa, palauttavilla lenkeillä ja ylipäänsä aina silloin, kun jalkoja ei ole tarkoitus rasittaa liikaa. Tähän oman lisänsä toi boost-välipohjalle luvatut lämpötilan sietokyvyt. Juoksin energy boosteilla niin lämpimillä saleilla kuin kylmillä pakkaskeleillä (max. -18°C) ja kenkä tuntui aina samanlaiselta, mikä on aika mieletöntä. Testasimme eilen vielä viimeisissä testeissä Jarnon kanssa energy boosteja niin, että ne olivat ulkona noin 30 minuuttia ennen mattotreenin alkua. Tuloksena oli, että välipohja oli ennen treenin aloittamista edelleen responsiivinen ja täydessä iskussa.

toiminnallisuus lämpimällä säällä

Voisi kuvitella, että energy boost menettäisi alustatuntumaansa pehmeyden takia. Testeissä alustatuntuma oli hyvä varsinkin jalan etuosassa ja päkiällä juostuna, mutta myös kannalta juostuna. Kantapään alta on poistettu lestipohjasta palanen, jotta kenkä vaimentaisi paremmin kanta-astujille ja tämä toimi myös hyvin alustatuntuman suhteen.

läpileikkaus

Yhteenveto

Adidas energy boost on ehdottomasti yksi parhaista kengistä, millä olen ikinä juossut. Tähän ei ole kuitenkaan syynä välipohjan energiapalautus, vaan enemmänkin se, että kenkä on yksinkertaisesti todella luotettava ja kestävä. Boost-välipohjan toimivuus erilaisissa lämpötiloissa hämmästytti ja ero perinteisiin EVA-välipohjiin on todella suuri varsinkin kylmissä oloisuhteissa tehdyillä lenkeillä.

Toinen, ja ehkä vieläkin merkittävämpi, ominaisuus oli kestävyys. Normaalisti päästän juoksukenkäni eläkkeelle noin 700-800 kilometrin jälkeen ja syynä tähän on välipohjan kovettuminen. Energy boostin välipohja on taas kestänyt erinomaisesti ja se tuntuu edelleenkin kuin uudelta. Tämä siis tarkoittaa ainakin itselleni sitä, että kengän vaimennusominaisuudet kestävät huomattavasti pidempään kuin muissa juoksukengissä, jolloin kenkiin sijoitetuille euroille saa näin enemmän vastinetta. En tarkoita tällä sitä, etteikö muillakin kengillä voisi juosta pidempään, vaan enemmänkin sitä, että ominaisuudet pysyvät pidempään samanlaisina, kuin ne olivat kenkiä ostettaessa.

Adidas energy boostin droppi ja välipohjan leveys kannasta eivät miellyttäneet täysin. Kyseessä on kuitenkin peruskestävyysharjoitteluun suunniteltu kenkä, jonka pitää sopia juoksijalle kuin juoksijalle. Siksi adidas on tuomassa markkinoille myöhemmin tänä vuonna kaksi muuta boost-mallia, adistar ja adizero boostit, jotka ovat rakenteeltaan hieman erilaisia ja vieläkin kuristetumpia. En rupea käymään tässä näiden mallien eroja suhteessa energy boostiin, mutta odotan todella paljon, että pääsen vertaamaan näitä malleja energy boosteihin.

Energy boost on mielestäni loistava kenkä niin aloittelevalle kuin edistyneemmällekin juoksijalle. Sen hinta-laatu-suhde on todella hyvä, koska kenkä kestää todella hyvin, eikä kuitenkaan maksa maltaita suhteessa muihin juoksukenkiin. 150€:n hintaisena se on itseasiassa suhteellisen edullinen.

Adidas energy boostit saapuivat kauppoihin viime viikonloppuna ja jos kiinnostuit kengistä, niin kannattaa olla hereillä, koska ensimmäinen erä oli todella rajallinen. Pyörähdin viikonloppuna muutamissa Intersporteissa ja viesti oli, että kenkiä on tullut alle 10 paria per kauppa (sisältää naisten ja miesten koot).  Seuraava, suurempi erä, tulee kauppoihin ilmeisesti reilun kuukauden päästä.

Kauppojen lisäksi sinulla on nyt myös toinen mahdollisuus saada himoitut energy boostit. Arctic Sport Addicts tulee nimittäin arpomaan GoExpo 2013 -messuilla joka päivä perjantaista sunnuntaihin parin boosteja! Kannattaa siis tulla pyörähtämään meidän osastolla (6H171), osallistua skabaan ja tutustua tarkemmin esillä olevaan energy boostiin. Otan messuille myös omat kenkäni, jotta voitte halutessanne verrata täysin uutta ja yli 700 kilometriä kulutettua kenkää ja tehdä itse johtopäätöksenne välipohjan kulumisesta.

14 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Moi!

  Kävin GoExpo -messuilla juttelemassa kanssasi, ja pääsin pyörittelemään kädessä myös tätä kenkää. Jos en muista aivan väärin, kengässä oli sisällä Footbalance -pohjallinen. Tarkoitus oli kysyä jo siellä, miten Footbalancet toimivat juostessa, mutta en sitten enää muistanut kysyä. Juoksetko enemmänkin pohjallisten kanssa? Olen kuullut joidenkin maratoonareiden suusta, että ne eivät ole ollenkaan tarkoitettu juoksemiseen, ja jotkut taas sanovat, etteivät he juoksisi ilman pohjallisia. Vaikuttaako pohjallinen esim. alustatuntumaan? Toimiiko se myös pitkillä, jopa ultramatkoilla?

  A.

 2. Kiitos paljon vastauksesta! Mun plantaarifaskiittijalka saa sitten nyt myös FB-pohjallisen kaveriksi. Kokeillaan, onnistuisiko juokseminen niiden kanssa.

  A.

 3. Hei!

  Ostin reilu viikko sitten Adidas Energy Boost kengät, ja nyt vaikuttaa siltä, että kenkä on minulle epäsopiva. Juoksulenkillä kenkä toimi kohtuullisesti, tuntui mukavan joustavalta mutta puistojumpassa jalkaholvit olivat tulessa. Ilmeisesti minulla tulisi olla pronaatiotuetut kengät. Pystynkö korjaamaan tilanteen teettämällä yksilölliset Footbalance pohjalliset?
  Susanna