JoonasASA goes wild with Tuukka Koski – testissä Fjällrävenin tuotteita

Kuluneen vuoden aikana olemme päässeet vaikuttamaan paljon siihen, mitä tuotteita olemme saaneet testiin. Tällä kertaa tilanne oli toinen. Meidät varustettiin päästä jalkoihin ilman, että pääsimme vaikuttamaan vaatteisiin. Ilmoitimme kokomme ja vaatteet tulivat yllätyksenä postissa. Samalla meillä heräsi ajatus, että nyt kun meillä on kamat koossa niin reissu täytyy ikuistaa tyylikkäästi. Olimme todella onnekkaita kun saimme isoihin ympyröihin karanneen valokuvaajaystävämme Tuukka Kosken mukaan projektiin. Retkiä tehtiin kaksi kappaletta, joista ensimmäisessä reissua oli kuvaamassa Tuukka. Toisella reissulla kameran takana oli ystävämme Antti Mutka. Ensimmäisellä retkellä taistelimme sadetta vastaan, toisella kylmyyttä. Retkikunta koostui ASA:n ydinryhmästä, mutta mukana oli myös Kaarle Hurtig sekä Joona & Juhana Häkkinen. Testiraportteja on tulossa seuraavien viikkojen aikana lisää ja ensi viikolla on luvassa Columbian Omhi-Heat tuotteiden testiraportti. Nyt kuitenkin keskitymme testattuihin Fjällrävenin tuotteisiin.

Merkki itsessään herättää meistä useimmilla voimakkaita ajatuksia. Muistot yleensä liittyvät pitkiin iltoihin leirinuotiolla tai vaelluksiin upeissa maisemissa. Urbaanimmassa maastossa voit bongata vaatteita ja reppuja esimerkiksi UFFin vaaterekissä tai Siltasen jonossa. Ne ovat vaatteita jotka kestävät aikaa. Mitä vanhemmaksi varusteet tulevat sitä paremmalta ne näyttävät. Jokainen naarmu kertoo tarinansa, kulutuksesta kiiltävän sileät napit tuntuvat hyvältä sormissa. Olet voinut jopa periä vanhan vaellustakkisi vanhemmiltasi, ne ovat aarteita jotka ovat kaapinperällä odottaneet uutta mahdollisuutta palvella tarkoitustaan.

Kuinka Fjällrävenin ensimmäinen takki syntyi?

Ulkoiluvaatteet eivät olleet 1960-luvulla yhtä käytännöllisiä kuin ne ovat nyt. Fjällrävenin perustajan Åke Nordin alkoi harkita vakavasti ulkoilutakin ja -housujen valmistamista. Eräänä päivänä, juuri ennen vaellukselle lähtöä, Åken silmiin sattui osumaan rulla äärimmäisen kestävää telttakangasta. Hän ryhtyi leikkaamaan ja ompelemaan tätä kangasta. Fjällrävenin takin ja kestävän kankaan tarina alkoi.

G-1000

Kangas on jo itsessään kestävää ja nopeasti kuivuvaa. Ainoa parannusta kaivannut ominaisuus oli sen kyky hylkiä kosteutta. Ilman  Åken innovaatiota emme pääsisi tänä päivänä nauttimaan G-1000:n laadusta. Kuinka Åke sitten keksi G-1000:n?

Åken yrittäessä keksiä keinoja parantaa kankaan ominaisuuksia, hänen mieleensä nousi muistoja mäkihypystä hänen kotikaupungissaan Örnsköldsvikissä. Välttääkseen kastumisen vuoroaan odotellessaan, hän ja muut hyppääjät olivat alkaneet vahata muutakin kuin vain suksensa luiston parantamista varten. He vahasivat myös housuntakamuksensa pitääkseen takapuolensa kuivana. Olisiko takkikankaalle mahdollista tehdä jotain vastaavaa?

Åke teki kokeiluja mehiläisvahan ja parafiinin seoksella. Hän levitti vahaseosta kankaalle vaimonsa Elisabethin hiustenkuivaajan avulla. Vaha muutti kangasta ja teki siitä vedenpitävän, tuulenpitävän ja – jos mahdollista – entistäkin kestävämmän. Yksi maailman parhaiten kulutusta kestävistä ulkoilukankaista oli syntynyt. Vahattu telttakangas sai nimekseen G-1000 (G tarkoittaa Grönlantia). Vaha sai nimekseen Greenland Wax (Grönlannin vaha) ja takki sai nimekseen Greenland Jacket (Grönlannin takki).

Montt – Takki

Montt on vaellustakki, jossa on hieman pidempi leikkaus takana, jotta takki lämmittäisi hieman enemmän. Päämateriaali on luonnollisesti G-1000 kangas, jonka lisäksi takissa on käytetty mesh-kangasta… Taskut eivät takista lopu kesken, koska niitä löytyy peräti 9 kappaletta! Huppu on suuri ja helposti irrotettava, jos sille ei ole käyttöä.

Montt-takki sai osakseen paljon positiivista palautetta. Takki itsessään vaikutti aluksi kooltaan hieman reilulta, mutta se asettui kuitenkin hyvin päälle, kun sen kiristi oikein. Kunnon vahauksen jälkeen ei runsaampikaan sada häirinnyt ja testaajat pysyivät kuivana läpi reissun. Montt -takin hihansuiden tarrakiinnitykset kestivät hyvin, mutta testaajat olisivat toivoneet, että ne olisivat olleet hieman pidemmät, jotta hihansuut olisi saanut paremmin pois tieltä esimerkiksi ruoanlaiton ajaksi.

Villapaidat

fjällraven_redfox_3

Red Fox

Erittäin lämmin, näyttävä ja kestävä. Siinä lyhyesti paidan kuvaus. Kun ensimmäisen kerran puin paidan päälle, olin juuri lopetellut Kiipulan maastopuolimaratonin. Oloni oli kauhea, vatsaan sattui ja olin nestehukasta kylmissäni. Kuten introssa mainitsinkin, paita päällä lämpöä riittää kuin Kanarian saarilla.

Parasta paidassa on mielestäni sen korkea ja suojaava kaulus. ASA:n testireissuilla ilma oli jo kolean syksyinen joten villapaita pääsi omaan elementtiinsä. Aluksi paita tuntui rakenteeltaan hieman ohuelta ollakseen lämmin, mutta kombinaatio toimii. Paita ei rajoita liikettä tai ahdista lainkaan takin alla mutta tarjoaa silti hyvän lämmön. Helman pituus on sopiva, se jää takin liepeen alle eikä näin kerää likaa tai neulasia. Paidan ompeleet ovat riittävän hienojakoisia, joten se ei pääse repeämään helposti. Kaiken kaikkiaan hyvä tuote niin funktionaalisuutensa kuten eräfiiliksestä minkä se kantajalleen antaa, olit sitten kaupan kassalla tai keskellä metsää.

-Tuukka

Fjallraven_Lada_Sweater

Lada

Lada villapaita on tehty lampaanvillaseoksesta. Villapaita oli tosi lämmin ja  kokonaisuudessaan hyvin istuva, mutta hihoissa ja helmoissa olevat resorit olisivat voineet olla hieman kireämmätkin. Huivikauluksen pystyi nostamaan pystyyn, minkä ansiosta kaula pysyi hieman paremmin suojassa. Neulos oli hieman pehmeämpää ja muutenkin ehkä enemmän vapaa-aikaan kuin maastoon suunniteltua, koska neulos repesi hieman toisesta hartiasta vain kolmen käyttökerran jälkeen. Onneksi se oli helppo korjata ja nyt villapaita on taas käyttökunnossa tulevaa talvea varten.

-Joonas

Fjallraven_Woods_sweater

Woods

Oli lämmin ja mukava lampaanvillapaita, joka on Ladan tavoin suunnattu hieman enemmän vapaa-aikaan. G-1000-vahvikkeet kyynärpäissä olivat loistavat kuvaushommissa, kun möyrysi maassa.

-Antti

Housut

Kaikki testaamamme housut olivat G-1000 kankaasta tehtyjä, hieman erilaisille konstruktioilla. G-1000-kangas kesti hyvin kulutusta ja vettä, kun sen vahasi ennen käyttöä huolella. Olimme kuulleet ennen testiä, että muutamilla tutuilla oli ollut ongelmia lian kanssa, kun kaikki lika ei ollut lähtenyt pois pesussa. Me emme kuitenkaan huomanneet tällaista ongelmaa, vaan kaikki muta ja lautaselta pudonneet rasvaiset pyttipannun osat lähtivät pesussä täysin. Kun valitset G-1000 housuja, kannattaa olla tarkkana koon suhteen, koska osa malleista on aika kapeita varsinkin reisien kohdalta. Kannattaa myös ottaa huomioon erilaiset vyötärö- ja taskuvaihtoehdot. Alla vielä koonti testatuista housuista.

fjallraven_reivo_housut

Fjällräven Reivo Trousers

Kulutusta kestävää G-1000®-kangasta. Riittävästi taskuja. Takana läpällinen tasku ja vetoketjullinen turvatasku reisitaskun sisällä. 2 suurta reisitaskua, joissa laskokset. Normaali vyötärö ja väljä malli. Housuissa on raakapituus, jonka ansiosta lahkeen pituus voidaan säätää tarpeen mukaan.

Fjallraven_iceland_housut

Fjällraven Iceland Trousers

Vaellushousut kulutusta kestävää G-1000®-kangasta – klassinen malli, joustavat ja hyvin kätevät housut, joissa 8 taskua, muun muassa karttatasku, kirvestasku ja sisäpuolella turvatasku. Korkea vyötärö ja normaali malli. Housuissa on raakapituus, jonka ansiosta lahkeen pituus voidaan säätää tarpeen mukaan.

fjallraven_nils_housutFjällräven Nils Trousers

Pehmeää, harjattua G-1000 Silent -materiaalia, takamuksessa ja polvissa vahvikkeet G-1000 Original -materiaalista. Sopii yhtä hyvin arkikäyttöön kuin sieniretkelle metsään. Reisitasku ja kaksi käsitaskua. Matala vyötärö ja normaali malli. Myös nämä olivat raakapituiset.

 Kuvat: Tuukka Koski & Fjällräven

Teksti: Tuukka H. & Joonas

1 comment

Kommentoi

Kommentit