JoonasArvostelussa Asicsin uudistuneet Gel-Kayano 19 & DS-Trainer 18

Juoksukenkien päivityssykli vaihtelee hieman valmistajasta riippuen, osa uudistaa tuotteensa kerran vuodessa ja osa taas hieman harvemmin. Asicsin tapauksessa uudistukset tapahtuvat lähtökohtaisesti niin, että malliston neutraalit kengät uudistuvat aina kesäkuussa ja tuetut mallit taas joulukuussa. Asicsin juoksukengät olivat pitkään staattisessa tilassa, minkä seurauksena muutokset vaikuttivat enemmänkin kosmeettisilta kuin konkreettisiltä. Tähän on kuitenkin saatu positiivinen muutos viimeistään viimeisen vuoden aikana, kun Asics on lähtenyt muokkaamaan kenkiään hieman reippaammalla otteella. Tämän lisäksi Asics on myös tuonut markkinoille kokonaan uuden juoksukenkämalliston, Gel-33:n, joka on myös saamassa tänä vuonna päivityksen. Tämän malliston kautta Asics on astunut myös vahvemmin natural running genreen.

Saimme Asicsilta testiin joulukuussa markkinoille tulleet tuetut kengät, Gel-Kayano 19:sta, Gel DS-Trainer 18:sta sekä mielenkiintoiset uudistukset läpikäyneet GT-sarjan 1000 & 2000 mallit. Näistä kengistä on nyt saatu testattua Gel-Kayano 19 sekä Gel-DS Trainer 18. Halusin arvostella kengät samassa postissa, koska näin pystyn paremmin pohtimaan suuremman linjan muutoksia esimerkiksi ylipronaatiotuen suhteen. Molemmilla kengillä on nyt juosta noin 150 kilometriä ja alustana ovat olleet asfaltti, hiekka, lumi, jää, sekä juoksumatto.

Yleiset ominaisuudet

Asics Gel-DS Trainer 18

uudistunut tuettu ds-trainer 18 - kevät 2013

 • Paino:
 • Droppi: 8mm (kanta 27 päkiä 19)
 • Vaimennus: Geelivaimennus kannassa ja päkiässä
 • Välipohja: Solyte vaahtoa joka responsiivisuutta on vahvistettu Guidance Line ohjausuralla, mikä parantaa myös ponnistuksen tehokkuutta. Välipohjasta löytyy myös Dynamic Duomax -ylipronaatiotuki sekä Propulsion Trusstic -kiertojäykkyystuki, joka siirtää varastoituneen energian ponnistukseen.
 • Päällinen: Hengittävää meshiä, Kannan istuvuutta ja paikallaanpysymistä on pyritty parantamaan Heel Clutching Systemin kautta, joka jäykistää kantakappia, Strobel Last on pohjallisen alle päälliseen ommeltu lisävaimennuspala, joka on tehty samasta SoLyte materiaalista, mutta hieman pehmeämmästä kuin välipohja. Lisäksi päällisen rakenne on uusittu täysin varvasboksin osalta, jotta kenkä myötäilisi paremmin jalan liikettä myös ponnistuvaiheessa.
 • Ulkopohja: Asics High Abrasion System Rubber (AHAR) on kantaan sijoitettua hiilikumia, joka kestää normaalia kumia kovempaa rasitusta. Muuten ulkopohja on DuraSponge paisutettua AHAR hiilikumia, joka on hieman kimmoisampaa kuin kannan materiaali. Wet Grip materiaali parantaa pitoa liukkaille alustoilla.

Asics Gel-Kayano 19

miesten gel-kayano 19 - kevät 2013

 • Paino: Noin 309gr. (EUR 42,5)
 • Droppi: 10mm (kanta 31mm ja päkiä 21mm)
 • Vaimennus: Geelivaimennus kannassa ja päkiässä, Impact Guidance System (I.G.S.) vähentämässä kantaastujien iskutusta.
 • Välipohja: Solyte vaahtoa joka responsiivisuutta on vahvistettu Guidance Line ohjausuralla, mikä parantaa myös ponnistuksen tehokkuutta. Välipohjasta löytyy myös Dynamic Duomax -ylipronaatiotuki sekä Space Trusstic -kiertojäykkyystuki, joka on erilainen naisten ja miesten malleissa.
 • Päällinen: Hengittävää meshiä, kantakapin istuvuutta on parannettu lisäämällä sinne kaksikerroksista memory foamia, joka mukautuu jalan muotoon. Istuvuutta parantavat myös jalan muotoutuvuutta parantaa myös epäsymmetrinen nauhoitus, joka myötäilee paremmin jalkaterän muotoa. Kengän etuosasta löytyy myös joustava Biomorphic Fit -päällinen, joka parantaa istuvuutta ja vähentää jalkaterään kohdistuvaa mahdollista kitkaa. Kannan istuvuutta ja paikallaanpysymistä on pyritty parantamaan Heel Clutching Systemin kautta, joka jäykistää kantakappia. Strobel Last on pohjallisen alle päälliseen ommeltu lisävaimennuspala, joka on tehty samasta SoLyte materiaalista, mutta hieman pehmeämmästä kuin välipohja.
 • Ulkopohja: Asics High Abrasion System Rubber (AHAR) on kantaan sijoitettua hiilikumia, joka kestää normaalia kumia kovempaa rasitusta. Muuten ulkopohja on DuraSponge paisutettua AHAR hiilikumia, joka on hieman kimmoisampaa kuin kannan materiaali.

Testit

Istuvuus

DS-Trainer 18:sta istui jalkaan täydellisesti ja kenkä pysyi täydellisesti jalassa heti ensimmäisestä lenkistä alkaen. Sen sijaan Gel-Kayano 19:sta hieman leveämpi (normaali) lesti tuntui hieman väljältä, mikä johti jalan ajoittaiseen vaelteluun kengän sisällä varsinkin mutkissa sekä yleisesti ottaen kantakapissa. Molemmat kengät olivat samaa kokoa ja mietinkin, että Kayanosta olisi voinut mahtua jalkaan myös kokoa pienempi, joka olisi voinut parantaa istuvuutta.

Pito

Kuten saattaa arvata, pidon suhteen molemmat kengät toimivat parhaiten asfaltilla, mutta myös lumella pito oli kiitettävää varsinkin kovemmilla pakkasilla. DS-Trainer 18 ansaitsee lisäksi papukaijamerkin hyvästä pidosta juoksumatolla.

Vaimennus

Kengän tukirakenteen lisäksi tämä oli toinen mielenkiintoisimmista testauksen kohteista. Olen juossut viimeisen vuoden aikana hyvin paljon adidaksen adizero-malliston kengillä, joissa vaimennus on napakka (kova) ja responsiivinen. DS-Trainer 18 palannut teknologiassaan lähemmäs sitä, mitä malli oli noin 4 vuotta sitten. Yksi asia, mihin olisin kuitenkin kaivannut muutosta oli vaimennus. DS-Trainerin vaimennus on edelleen todella pehmeä, minkä takia alustaa ei aina tuntenut niin hyvin kuin, mitä olisin halunnut. Vaikka en itse lämmennytkään pehmeään vaimennukseen, ei se tarkoita sitä, etteikö se voisi toimia muilla. Ensinnäkin, kengän vaimennus palvelee sitä ajatusta, että DS-Trainer 18 voisi toimia hyvin PK-kenkänä ja toiseksi se voisi tarjota harrastelijalle hieman kevyemmän vaihtoehdon kisakengäksi, jossa kuitenkin olisi riittävästi vaimennusta.

räjäytyskuva

Tuki

Molemmista kengistä löytyvän, mallikohtaisen Dynamic Duomax ylipronaatiotuen tuntee. Tuki on kuitenkin huomattavasti maltillisempi ja varsinkin kun juoksee päkiän kautta, molemmat mallit tuntuivat hyviltä. Sen sijaan Kayanossa tuen alkoi tuntea voimakkaammin, kun kokeilin juosta kannan kautta. Jokatapauksessa tuet ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan ja niiden tieheys vaikuttaisi ohentuneet, mikä tekee niistä todellakin dynaamisempia ja pehmeämpiä. DS-Trainerissä tukea ei kovemmassa vauhdissa juurikaan huomannut. Jos jotain negatiivista pitää hakea niin ylipronaatiotuet jäykistivät kenkää varsinkin Kayanossa. Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin sanoa, että kokonaisuudessa molemmat testatut kengät olivat löysemmät kuin mitä aluksi oletin.

räjäytyskuva

Materiaalit

Molempien kenkien materiaalit kestivät testit hyvin. Pohja ei juurikaan osoittanut kulumisen merkkejä edes juoksumatolla, mutta todellinen kulutuskestävyys selviää paremmin vasta lumien lähdettyä. Kaikkein positiivisimmaksi kokemukseksi osoittautui DS-Trainerin täysin uusittu päällinen. Kengän kärkiosan meshin päälle liimatut kaaret mukautuivat hyvin jalkaan ja juoksussa ne mukailivat todella miellyttävästi jalkaa. Ja materiaalit kestivät hyvin testit eikä kulumista näkynyt testien päätyttyä.

Yhteenveto

On selvää, että Gel-Kayano 19:sta on selkeä PK-kenkä kun taas Gel DS-Trainer 18:sta enemmän vauhdikkaampiin harjoituksiin suunnattu kenkä. Toisaalta taas DS-Trainer toimii hyvin myös kevytrakenteisten juoksijoiden päivittäisenä kenkänä. Yllättävää oli myös se, miten paljon positiivisempaan suuntaan Kayanon tukirakenne (ylipronaatiotuki + kiertojäykkyystuki) oli mennyt. Lestiltään DS-Trainer sopi paremmin omaan jalkaan, kun taas Kayano oli hieman liian leveä. Tämä tosin saattoi johtua siitä, että koko olisi voinut olla yhtä pienempi. Vaikka DS-Trainerista on tulossa ensi kesänä täysin neutraali malli, voin suositella myös tuettua mallia neutraalille jalalla, varsinkin jos käyttäjällä on suhteellisen löysät nilkat. Vastaavasti Kayanon päivitys voi toimia nyt paremmin myös lievästi ylipronatoivilla juoksijoilla. Jos olisin saanut muuttaa kengistä yhtä asiaa, olisi ollut kiinnostavaa kokeilla Kayanoa hieman matalammalla dropilla, esimerkiksi 6:n tai 8:n millin.

1 comment

Kommentoi

Kommentit