JoonasArctic Sport Addictsin testissä adidas adizero Feather 2 – Höyhenenkevyttä menoa!

Adidaksen adiZero Feather on juoksukenkänä aika tuntematon niin Suomessa kuin maailmallakin. Vasta toiseen evoluutioonsa ehtinyt adiZero feather rantautui myös Suomeen heinäkuussa. Vain 189.9 grammaa painavana sen voisi automaattisesti luokitella kisakengäksi, mutta kengän suunnittelun taustalla on kuitenkin vaikuttanut hieman erialainen ideologia. AdiZero Feather 2 ei nimittäin ole suunniteltu kisaamiseen, vaan nimenomaan jokapäiväiseen harjoitteluun.

Tässä vaiheessa herää monilla varmasti kysymys siitä, kuinka jalat kestävät intensiivisen harjoittelun näin kevyellä ja riisutulla kengällä? AdiZero Feather 2 nojaa monessa mielessä esimerkiksi 2000-luvun alkupuolen hieman kokeellisempiin kenkiin, joissa rajoitettiin pohjassa kumin ja päällisessä kankaan määrää, minkä lisäksi pohja koostui usein kahdesta palasta, jotta EVAakin tarvitaan mahdollisimman vähän. Näin kengästä saatiin kevyt ja hyvin responsiivinen ponnistusvaiheessa. Adidas adiZero Feather 2:een on otettu näistä kengistä positiivisiksi huomatut elementit, minkä jälkeen ne ovat yhdistetty täysin uudenlaiseen teknologiaan. EVA:n päällä kulkee koko pohjan mittainen SprintFrame alusta, joka vähentää muiden tukirakenteiden määrää ja ennen kaikkea niiden painoa. Samalla SprintFrame  tukee askelta niin, että ponnistuksessa purkautuva energia suuntautuu oikeaan suuntaan. Ensinäkemältä voisi kuvitella, että adiZero Feather 2 olisi todella kiertolöysä, mutta todellisuudessa SprintFrame jäykistää kengän rakennetta jonkin verran. Tämä oon juuri suurin tekijä siihen, miksi näen, että adiZero Feather 2 sopii hyvin jokapäiväiseen käyttöön. SprintFramen jäykkyys yhdistettynä ehkä hieman normaalia pehmeämpään adiPrene+ EVAan toimii kombinaationa niin kevyillä palauttavilla lenkeillä kuin kovemmissakin vedoissa ja tekee juoksusta tehokkaampaa.

adizero feather sprint frame ja pohja

Adidas adiZero  Feather 2:n  kantakappi on mielenkiintoinen. Allaolevassa kuvassa näkyvä kaksiosainen oranssi sträppi, joka kiertää kantakappia antaa yllättävän tuen liiallista sisäkiertoa vastaan. Kokeilin juosta kannan kautta ja tuki osoittautui luonnollisemmaksi ja miellyttävämmäksi kuin monissa tuetuissa juoksukengissä. Oma fiilis on se, että parempi tuki tulee juuri siitä, että tuki on rakennettu nimenomaan päällismateriaaliin eikä välipohjaan. Usein kovemmasta EVA:sta tehty ylipronaatiotuki ei pääse painamaan, koska kanta on kauttaaltaan samaa tiheyttä olevaa EVAa ja tuki tulee vaiheittaisena aina maakontaktista varvasponnistukseen.

adidas adizero feather 2:n kantakappi oli todella innovatiivinen ja hyvä

Alkuun en ollut täysin varma siitä, miten kengän avoin pohjarakenne sekä vähäinen kumin määrä toimisivat hiekalla, koska kenkä on selkeästi suunniteltu koville alustoille. Kuten arvata saattaa, pohjan rakoihin jäi väkisinkin aina silloin tällöin muutama isompi kivi, mutta ongelma ei ollut niin suuri kuin olisi voinut kuvitella. Isommat kivet kun on usein helpompi väistää ja pohjan aukot ovat kuitenkin niin isot, että pikkukivet eivät jää kiinni. Samalla SprintFrame suojeli jalkapohjaa kivien iskuilta. Ainoa negatiivinen puoli hiekalla juoksemisessa on se, että se kuluu aika nopeasti. Varsinkin EVA, joka koskettaa maata kuluu hiekalla vauhdikkaasti.

Adidas adiZero Feather 2 yllättää myös koon suhteen. Perinteisesti standardi adiZero -malliston koko on ollut minulle 43 1/3, mutta adiZero Feather 2 olisi voinut olla jopa kokoa pienempi. Leveys on standardikokoa niin kannan kuin holvikaarenkin kohdalta, mutta varvasboksi on hieman pitkä, leveä ja korkea suhteessa kengän muihin mittoihin. Tämäkin puhuu sen puolesta, että adiZero Feather 2 on suunniteltu muillekin kuin kisaajalle ja nimenomaan jokapäiväiseen käyttöön. Kannattaa siis olla tarkkana koko valitessa, koska istuvuus on todella tärkeässä roolissa tämäntyyppisessä kengässä. Ja kun otetaan vielä huomioon päällisen SprintWeb -teknologia, jonka tukirakenne on merkittävässä osassa kengän koko tukirakennetta, kannattaa varata aikaa oikean koon löytämiseen.

adidas adizero feather 2:n sivuprofiili

Adidas adiZero Feather 2 on todella monipuolinen kenkä ja ehdottomasti yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Olen juossut sillä niin kovia kuin kevyitäkin lenkkejä ja kenkä on osoittautunut todella luotettavaksi valinnaksi myös sateisella kelillä. AdiWear kumi ulkopohjassa pitää hyvin myös liukkailla alustoilla, kuten mukulakivillä. Jos et ole juossut vielä aikaisemmin näin kevyellä ja joustavalla kengällä, suosittelen, että et lähde saman tekemään kaikki harjoituksia tällä kengällä, koska jaloilla menee varmasti aikaa adaptoitua uudenlaiseen tuntumaan. Tai sanotaan näin, että muistakaan ainakin jumpata ja huoltaa pohkeitanne!

4 comments

Kommentoi

Kommentit