JoonasArctic Sport Addictsin testissä adidas adiPure Adapt

Adidaksen keväällä 2012 lanseeraama adiPure -mallisto on adidaksen ensimmäinen varsinainen barefoot mallisto. Adidas on toki aiemminkin ollut markkinoilla kevyillä ja minimalistisilla kengillä, kuten ClimaCool malliston Chill kengällä, mutta vasta uuden adiPure -malliston myötä adidas on todella mukana myös barefoot -markkinoilla.

Adidas Adipure Adapt on uusi tulokas barefoot-teknologian kärkeen

Ensimmäisenä mallistosta päätyi Arctic Sport Addictsin testiin adiPure Adapt, joka on malliston kevein ja minimalistisin kenkä. AdiPure Adapt mallisto seuraa hyvin barefoot markkinoilla olevia trendejä, kuten matalaa droppia sekä minimalistista rakennetta. Barefoot -kenkien valmistajat ovat viime aikoina tuoneet markkinoille hieman vaimennetumpia kenkiä, jotta niiden käyttäjäkuntaa saataisiin kasvatettua ilman, että riski loukkaantumiseen kasvaa. Tämä on nähtävissä myös adiPure Adaptissa, jossa 4 millimetrin dropista huolimatta on kuitenkin yllättävän paljon EVAa vaimentamassa maakontaktia. EVA löytyy kannasta 15mm ja päkiältäkin 11mm, minkä lisäksi EVA:n väliin on rakennettu  thermoplastinen (TPU) muovilevy, joka suojelee jalkaa esimerkiksi pikkukivien iskuilta. Päällinen on rakennettu joustavasta TechFit -materiaalista, joka on päällystetty polyuretaanilla päällisen keston ja napakkuuden takaamiseksi. Kannan pieni velcro-sträppi taas helpottaa kengän laittamista jalkaan. Pohjan muotoilussa on otettu huomioon jalan biomekaniikka ja kumin määrä on rajoitettu vain kantaa ja päkiään, strategisille aluille, joista pohja usein kuluu ensimmäiseksi. Painoa adiPure Adaptilla on noin 136 grammaa (US 9.5/43 1/3).

Adidas Adipure Adapt on uusi tulokas barefoot-teknologian kärkeen

Ehdin juosta kengällä reippaat sata kilometriä, minkä lisäksi kenkä oli ahkerassa käytössä myös salilla. Kun laitoin kengän ensikerran jalkaan, huomasin, että istuvuus oli todella mahtava ja kengästä tuli samantien fiilis, että se on osa jalkaa ja sen biomekaniikkaa. Istuvuuden suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkka, koska sukkamainen rakenne pakottaa ottamaan aika tiukan koon. Tämä ei kuitenkaan osoittaunut lenkeillä ongelmaksi, koska Adaptilla ei todellakaan juosta kannan kautta. Myös kengän päällisen joustavuus auttaa siihen, että varpaat eivät kärsi tiukasta koosta. Näkisin, että Adapt on suhteellisen varma vaihtoehto ensimmäiseksi barefoot-kengäksi, koska se on kuitenkin loppupeleissä aika vaimentava. TPU levy yhdistettynä EVAan toimi lenkeillä moitteettomasti, eivätkä pienet kivet päässeet vaivaamaan. TPU oon saanut kaarevan muodon, jotta se helpottaisi varvastyöntöä. Pohjan kuviointi on selkeästi suunniteltu koville alustoille. Sileä pohja toimii kovilla alustoilla hyvin, mutta maastossa kenkää en itse lähtisi kokeilemaan. Juoksun suhteen yllättävin asia oli se, että adiPure Adaptilla oli yllättävän hyvä juosta myös kovaa ja kenkään oppi luottamaan hetkessä. Ja tuntuma alustaan oli todella mahtava, kun luottamus pohjan toimivuuteen parani. Kenkä oli jopa yllättävän runsaassa käytössä varsinkin palauttavilla lenkeille sekä ihan vain kevellessä. En ole varma, onko kenkä tarkoitettu käytettäväksi sukan kanssa vai ilman, joten kokeilin tuotetta molemmilla tavoilla. Ongelmia ei ilmennyt kummallakaan tavallaa, mutta sukkaa käytettäessä valitsisin kuitenkin sen verran pitkän sukan, että sen varsi on pidempi kuin kengän varsi.

Adidas Adipure Adapt on uusi tulokas barefoot-teknologian kärkeen

Toinen testikohteeni oli punttisali sekä juoksumatto. En pysty olemaan salilla ilman kenkiä, koska vasen jalkateräni ei kestä sitä ja siksi olenkin käyttänyt aiemmin hyvin paljon esimerkiksi Niken Free -malleja, jotta jalkateräni saisivat kuitenkin toimia mahdollisimman luonnollisesti erilaisissa toiminnallisissa harjoitteissa. AdiPure Adapt toimi hyvin myös sali ja juoksumattotesteissä. Kengän pohja kesti hyvin maton kulutusta ja jalat saivat toimia luonnollisesti toiminnallisessa harjoittelussa. Oli mahtavaa, että samalla kengällä pystyi juoksemaan sekä matolla, että tekemään toiminnalliset treenit.

Adidas Adipure Adapt on uusi tulokas barefoot-teknologian kärkeen

Jos lähtisin muuttamaan kengässä jotain, muuttaisin kengän kärjen muotoilua hieman leveämmäksi. Syy tähän on se, että ajoittain minusta tuntui, että varpaiden pitäisi liikkua vieläkin vapaammin. Varsinkin isovarpaan sivuttaisliikkeeseen olisi toivonut hieman lisää tilaa. Aivan täysin huomioitta isovarpaan toiminnallisuus ei ole kuitenkaan jäänyt. Adaptin pohjarakenteessa on otettu hyvin huomioon isovarvas irrottamalla se muista varpaista niin, että se voi toimia vapaammin, mikä parantaa koordinaatiota huomattavasti. Kaiken kaikkiaan adidas on tehnyt varsin onnistuneet barefoot kengän ja onkin mielenkiintoista päästä testaamaan malliston muita malleja lähitulevaisuudessa. Adidas adiPure Adaptia löytyy ainakin hyvin varustetuista, hieman isommista Intersporteista, kuten Mikonkadulta.

 

Lähteet ja kuvat: adidas