Joonasadizero XT Arctic Sport Addictsin testiin!

Adidaksen adizero malliston maastojuoksukengästä, XT:stä, on nyt julkaistu uusin versio, adizero XT 4. Ensimmäinen XT malli julkaistiin vuonna 2009 ja se tuli pian tunnetuksi riisutusta rakenteestaan, joka otettiin myös hyvin vastaan juoksijoiden joukossa maailmalla. Valitettavasti adizero XT:tä ei ole Suomessa juuri näkynyt. XT mallit ovat myös kohdanneet muutaman viime vuoden aikana uudenlaisia haasteita, kun kilpailijat ovat tuoneet markkinoille entistä kevyempiä ja minimalistisempia maastojuoksukenkiä, joissa kannan ja päkiän välinen droppi on entistä pienempi tai sitten sitä ei ole ollenkaan. Näin adizero XT ei ollutkaan enää niitä kaikkein riisutuimpia malleja.

Adidas adizero XT 4 on adidaksen vastaus juoksijoiden muuttuneisiin vaatimuksiin, eikä ensivaikutelmaltaan yhtään hullumpi vastaus. Adizero XT 4 vaikuttaa raikkaalta verrattuna aiempiin XT malleihin. Adidas vaikuttaa ottaneen uuden lähdön XT 4:n kanssa. Kenkä on edeltäjäänsä huomattavasti matalampi ja pohjan kuvionti on myös edeltäjäänsä agressiivisempi. Kenkä on muutenkin riisutumpi, minkä takia siitä on saatu edeltäjäänsä kevyempi. Painoltaan se asettuu aika lailla samaan kategoriaan esimerkiksi Salomonin S-Lab Fellcrossin kanssa. Adidas on viime vuosina kehittänyt aktiivisesti adizero mallistoaan ja siksi olisinkin odottanut, että uusi adizero XT 4 olisi voinut olla jopa vielä keveämpi. Testataan kuitenkin kenkää ensin rauhassa ja tehdään sitten johtopäätökset painon ja muiden asioiden suhteen. Sen verran joudun kuitenkin jo kommentoimaan, että esimerkiksi talvella testattu tämän syksyn malli, Brooks PureGrit Nightlife, oli adizero XT 4:sta huomattavasti kevyempi, mutta toisaalta myös pohjakuvionti oli maltillisempi.

Kengän profiili on myös muuttunut vastaamaan paremmin maastojuoksijoiden vaatimuksia. Adizero XT 4:n droppi on pudotettu 7:ään millimetriin ja pohjan kuvionti tulee keskimäärin noin 7:n millimetrin korkeudelle. Tätä kautta on pyritty parantamaan kengän alustatuntumaa ja pitoa. Voimakkaan kuvoinnin voisi kuvitella toimivan hyvin pehmeällä alustalla, mutta testauksessa on otettava huomioon myös se, miten se pitää esimerkiksi liukkailla kallioilla. Toimiiko Continentalin kumi niin hyvin, että pitoon voi luottaa myös kovemmilla alustoilla? Toivottavasti tähän ja muihinkin kysymyksiin saadaan vastaukset tulevissa testeissä.

Kuvat: adidas

1 comment

Kommentoi

Kommentit