Joonasadidaksen adizero malliston evoluutio – arvostelussa Boston 3 ja Tempo 5

Adidaksen adizero -mallisto on ollut viime vuoden Suomen markkinoilla vahvassa kasvussa eikä sillä taida mennä mitenkään pöllömmin myöskään muualla. Yksi syy tähän ovat muuttuneet juoksukenkätrendit, mutta onko ilmiön taustalla olemassa myös muita tekijöitä? Itse näen, että on ja tämä havainnollistuu parhaiten adizero -malliston muutoksissa. Ensinnäkin mallisto on kasvanut jos ei nyt räjähdysmäisesti niin ainakin kovaa vauhtia, minkä kautta mallistosta löytyy entistä varmemmin vaihtoehto juoksijalle kuin juoksijalle. Toiseksi adidas on kyennyt seuraamaan juoksukenkätrendien kehittymistä, minkä seurauksena kengistä on saatu entistä keveämpiä. Tähän muutokseen liittyvät taas olennaisesti uudenlaisten materiaalien ja teknologioiden, kuten Continentalin kuminseoksen tai thermoplastisen SprintFramen tulo adizero Feather 2:een.

adizero_tempo_5_5

 

Tällaisia ajatuksia nousi esille testatessani adizero -malliston trainerit, Boston 3:n sekä Tempo 5:n, joista Boston edustaa hieman vanhempaa koulukuntaa, kun taas Tempo 5:n tulevaisuutta. Päädyin arvostelemaan kengät yhdessä postissa, koska näin pystyn hieman paremmin havainnollistamaan muutoksia sekä pohtimaan sitä ovatko ne positiivisia vai negatiivisia.

adizero_tempo_5_4

Omasta mielestäni merkittävimmät muutokset Tempo 5:ssa ovat olleet pudonnut paino, muuttuneet ylipronaatiotuki, päällinen sekä yleisrakenne. Bostonissa merkittävin uudistus on taas ollut kengän kokonaiskorkeuden pudotus. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että Boston on auttamattomasti jäljessä Tempoa? Mielestäni osittain, koska en ole koskaan ollut esimerkiksi Formotion kannan suurimpia faneja. Syyt tähän ovat olleet puhtaasti se, että en suosi kanta-askelta ja se, että kannasta on tullut hieman leveä. Toisaalta taas täytyy muistaa, että kuten muillakin valmistajilla, myös adidaksella tuetut ja neutraalit kengät voivat uudistua eri aikoihin vuodesta eli Bostonin 4. versio voi olla taas huomattavasti lähempäni Tempoa. Näen, että hyvin suurella todennäköisyydellä materiaalit tulevat vaihtumaan ja toivon, että sukupuolen huomioonottavat lestit ja rakenteet yleistyisivät.

adizero_tempo_5_6Adidas_Adizero_Boston_5

Miten kengät sitten selvisivät testistä? Jos lähdetään ihan puhtaasti alustatuntumasta, niin molemmat kengät tuntuivat päkiänseudulta hyviltä. Suurempi ero ilmeni sen sijaan juostavuudessa sekä kannassa. Tempo 5 rullasi ponnistusvaiheessa huomattavasti paremmin kuin Boston 3, minkä lisäksi jalka tuntui asettuvan kenkään kokonaisuudessaan parempaan asentoon, kun Formotion -kanta ei ollut häiritsemässä. Vaikka Tempo 5 onkin suhteellisen jäykkä toimi sen rullaavuus nimenomaan bounce back -efektin kautta. Sen sijaan Boston 3 miellytti enemmän holvikaaren kohdalta, koska se oli hieman löysempi kuin lievästi tuettu Tempo 5, joka tuntui välillä jopa hyvin jäykältä. Istuvuuden suhteen taas molemmat kengät tuntuivat ainakin omaan jalkaani sopivilta, mutta hieman leveämmälle jalalle nämä kengät voivat olla hieman liian kapeita. Kokonaisuudessaan molemmissa malleissa juoksutuntuma oli päkiäjuoksussa miellyttävää, mutta ei kuitenkaan täysin samanlaista. Tempo 5:n rullaavuuden lisäksi Bostonin suurempi droppi vaikutti siihen, että kantapää tuli hieman tielle ainakin omassa juoksuaskeleessani. En huomannut pohjan

Adidas_Adizero_Boston_1Tästä voisi nopeasti vetää sen johtopäätöksen, että Tempo 5 olisi parempi ja edistyneempi kuin Boston 3. En kuitenkaan itse allekirjoita tätä, koska kuten jo aiemmin mainitsin, kengät päivittyvät hieman eri tahtiin ja Bostonin 4. versio voi olla jo hieman lähempänä tempoa. Muutospaineet ovat ainakin kovat, koska esimerkiksi Bostonin paino alkaa olla lähellä Supernova malliston Glidea. Tempo 5:n keveys todellakin miellytti, enkä pistäisi pahakseni vaikka Bostoninkin paino tulisi hieman alaspäin. Toiseksi on hyvä, että adizero -mallisto ottaa huomioon myös kanta-astujat, koska suuri osa juoksee edelleenkin kannan kautta.

Adizero_Boston_3

Molemmissa kengissä oli siis niin positiivisia kuin negatiivisiakin puolia, minkä lisäksi ainakin omasta mielestäni ne ovat suunniteltu hieman erilaisille juoksijoille. Tempo 5 on suunnattu enemmän päkiäjuoksijoille kun taas Boston 3:n teknologiset lähtökohdat puhuvat taas kantajuoksun puolesta. Molemmat kengät ovat trainereita, jotka soveltuvat myös hyvin amatöörien kisakengiksi hieman lyhyemmiltä matkoilta aina maratonille asti. Molempien kenkien vaimennus toimi hyvin myös peruskestävyysharjoittelussa ja ainakin itselläni ne ovat olleet käytössä myös muissa kuin vain vauhtitreeneissä. Pelkkä paino ei enää kerro, mikä kengän käyttötarkoitus on, koska materiaalit ja teknologiat kehittyvät niin hurjaa vauhtia. Tämä asettaa valmistajille kahdenlaisia paineita. Samalla kun pitäisi kehittää tuotteita nopeaan tahtiin pitää myös miettiä sitä, miten vanhat mallit ovat otettu vastaan ja kuinka suuri ongelma uudistuksista voi seurata. Tästä on saatu jo viitteitä jo esimerkiksi adidaksen adizero -malliston lippulaivan kanssa, kun adizero Adios 2 ei miellyttänyt yllättävän suurta osaa juoksijoista, vaikka monia uudistukset miellyttivätkin. Adios 1:n nimeen vannoville voin kertoa, että kuulin huhua siitä, että adios 1:n rakenne tulee olemaan yhdessä ensi vuoden adidaksen mallissa…

adidas adiZero Boston 3

Materiaalit

 • Vaimennus: Kannassa adiPRENE ja päkiässä adiPRENE +, jotka ovat EVA pohjaisia vaahtoja.
 • Välipohja: Puristettua EVAa, joka antaa hieman kestävämmän vaimennuksen kuin adiPrene -vaimennukset. Kantapää on jaettu kahteen osaan Formotion -teknologialla, jotta askel rullaisi mukavasti kannalta päkiälle. Torsion kiertojäykkyystuki on thermoplastista muovisekoitetta, jonka avulla jalka voi toimia myös paremmin niin laskeutumis- kuin ponnistusvaiheessa.
 • Päällinen: Avointa Mesh -kangasta. Päällinen on kiinnitetty pohjallisen alla adiPrene 45 vaahtoon, joka parantaa vaimennusta
 • Ulkopohja: kengän pohjasta löytyy adiWear -kumia sekä Continentalin kumiseosta, joka parantaa pitoa mäissä sekä märällä kelillä.

Tekniset tiedot

 • Paino: noin 278 gr (koko EUR 42,5)
 • Droppi: 12mm (kanta 27mm ja päkiä 15mm)
 • Koko: Pituus normaali
 • Kanta: suhteellisen normaali
 • Holvikaaren alue: hieman normaalia kapeampi ja aika matala
 • Päkiän seutu ja varvasboksi: hieman normaalia kapeampi ja aika matala varvasboksi
 • holvikaaren istuvuus: Normaali
 • Kengän muoto: hieman kaareva

adidas adiZero Tempo 5

Materiaalit

 • Vaimennus: Kannassa adiPRENE ja päkiässä adiPRENE +, jotka ovat EVA pohjaisia vaahtoja.
 • Välipohja: Puristettua EVAa, joka antaa hieman kestävämmän vaimennuksen kuin adiPrene -vaimennukset. Kantapää on jaettu kahteen osaan Formotion -teknologialla, jotta askel rullaisi mukavasti kannalta päkiälle. Torsion kiertojäykkyystuki on thermoplastista muovisekoitetta, jonka avulla jalka voi toimia myös paremmin niin laskeutumis- kuin ponnistusvaiheessa samalla kun kiertojäykkyystuki vähentää jalkaterän kiertoliikettä. Pro-moderator -ylipronaatiotuki seuraa samaa linjaa kuin muutkin adidaksen tuetut kengät, mutta se on huomattavasti maltillisempi.
 • Päällinen: Avointi Mesh -kangasta. Päällinen on kiinnitetty pohjallisen alla adiPrene 45 vaahtoon, joka parantaa vaimennusta. Päällisessä on käytetty myös Microsuede -nahkaa pehmeämmän fiiliksen saavuttamiseksi.
 • Ulkopohja: kengän pohjasta löytyy adiWear -kumia sekä Continentalin kumiseosta, joka parantaa pitoa mäissä sekä märällä kelillä. Ulkopohjan suunnittelussa on otettu huomioon sukupuoli, minkä kautta Zonemotion -teknologia tarjoaa erilaisen joustavuuden jalan etuosassa naisten ja miesten mallissa.

Tekniset tiedot

 • Paino: 235 gr (koko EUR 42,5)
 • Droppi: 9mm (kanta 26mm ja päkiä 17mm)
 • Koko: Pituus normaali
 • Kanta: suhteellisen normaali
 • Holvikaaren alue: hieman normaalia kapeampi
 • Päkiän seutu ja varvasboksi: hieman normaalia kapeampi ja varvasboksi on aina normaali
 • holvikaaren istuvuus: Normaali
 • Kengän muoto: hieman kaareva

Kuvat ja lähde: adidas

Kommentoi

Kommentit