Vuosi multisportkello ranteessa – testissä Garmin Fenix 3

Vuosi sitten keväällä aloitin jälleen urheilun aktiivisen mittaamisen pitkän telakan jälkeen. Tätä ennen olin ollut mittaamatta tovin, sillä toipuakseni supersuorittajan piti laittaa kello pois kokonaan hetkeksi. Muuten jokainen lenkki oli muistutus kadotetusta vauhdista. Toipumista ei voinut tapahtua kun rentoutta ei ollut. Kynnys pysähtyä tai heittää kävelyksi kesken lenkin oli kello kädessä liian suuri. Kelloton aika opetti minulle paljon. Se auttoi mm. löytämään rentouden ja ilon, joka ei ollut riippuvainen suorituksen laadusta. Ymmärrettävistä syistä multisportkellon käyttäminen ja päivittäisen aktiivisuuden seuraaminen jännitti alkuun paljon. Vuosi sitten kääräisin ranteeseen Garmin Fenix 3 -kellon, jonka olen siitä lähtien napannut ranteeseeni joka aamu.

Käytin kelloa mitatakseni arkiaktiivisuutta askelten muodossa. Mittasin samaisella kellolla myös juoksulenkit ja maantiepyöräilyn. Ainoastaan Palmalla käytin Fenix 3:sen rinnalla Garminin Edge -mittaria, mutta lähinnä siitä syystä, että joskus piti löytää kotiinkin ja Edgen karttaominaisuus on tullut todettua erinomaisen toimivaksi.

Heti käyttöönoton yhteydessä ohjasin myös puhelu- ja viestitietoni Garminiin ja siitä lähtien olen pitänyt kännykän äänettömällä aina. Olen vilkaissut kelloa sen väristessä ja saanut tätä kautta tiedon siitä pitääkö asiaan reagoida heti vai myöhemmin. Kännykän kaivelu taskusta on vähentynyt huomattavasti.

Vuosi jatkuvaa aktiivisuuden mittaamista on pitkä matka puristaa yhteen postiin. Siksi pyrinkin selkyttämään käyttökokemuksiani listaksi. Vuoden varrelta mukaan tarttui tietenkin myös lukuisia ruutukaappauksia ja kuvia, joista näkee hyvin kellon ja iphonella käyttämäni sovelluksen antamaa dataa.

Eniten kello kädessä tuli tietenkin juostua, mutta kevättalvella päästiin myös hiihtämään.

Tästä pidin:

  • Kellon käyttöönotto oli helppoa. Luin jonkin verran ohjeita, jotta sain kaikki tarvitsemani ominaisuudet käyttöön, tämän jälkeen ohjeisiin ei tarvinnut turvaantua.
  • Urheilulajin aloittaminen ja lopettaminen, tauottaminen ja siirtyminen takaisin normaaliin ”kellotilaan” on yksinkertaista.
  • Päivittäisen aktiivisuuden seuraaminen ilahdutti ja kannusti päivittäin. Niinkin yksinkertainen asia kuin askelmittari sai aktivoitumaan löysän päivän päätteeksi ja laittamaan nokan ulos silloinkin kuin se näillä leveysasteilla vähiten huvittaa. Toisaalta en ottanut myöskään askelista stressiä. Jos väsytti, lepäsin, viis aktiivisuustavoitteista. Vuodessa otin yli neljä miljoonaa askelta, päivittäinen keskiarvo oli hiukan yli 11.000. Vuodessa tuli askellettua hiukan yli 3.500 kilometriä.
  • Käyttökokemus kokonaisuudessaan ja akun kesto!

Näitä kaipasin:

  • Vaikka valintaa tehdessäni en halunnut kelloa, joka mittaa sykkeen ranteesta vuoden edetessä kaipasin tätä ominaisuutta yhä enemmän. En koskaan esim. käyttänyt kellon pyöräily -tilaa mitatakseni normaalia hyötypyöräilyä, en myöskään käyttänyt sykevyötä kuntosaliharjoittelussa tai muissa liikuntamuodoissa kuin juoksussa, hiihdossa ja maantiepyöräilyssä. Sykkeen mittaaminen ranteesta olisi kertonut todennäköisesti paljon monipuolisemmin arjen ja hyötyliikunnan, sekä monipuolisen harjoittelun kokonaiskuluttavuudesta.
  • Levon mittaaminen. En ole koskaan osannut levätä riittävästi. Levon mittaaminen ja sen määrä vuorokaudessa olisi yhtä hyödyllinen tieto kuin harjoitteludata.
  • Sirompaa kokoa. Kellon suuri koko oli yksi niitä syitä miksi en valinnut ranteesta mittaavaa laitetta alunperin, sillä en luottanut siihen, että ranteessa löyhästi istuva kello toimittaisi tätä tehtävää kovinkaan hyvin.
  • Tarkkuutta GPS -mittaamiseen. Mistä tämä sitten johtuukaan, mutta usein minusta tuntui, että GPS näytti kummallisia lukemia, joko koko lenkin vauhdin suhteen tai hetkittäin. Tämä ei kuitenkaan näkynyt vakilenkeilläni mitenkään suurina pituuspoikkeamina, joten osa menee ehkä luulosairauden piikkiin.

Mitäs sitten?

Garmin Fenix 3 on edelleen varsin pätevä multisport -kello, vaikka sen seuraajat ovat kooltaan pienempiä ja ominaisuuksiltaan kehittyneitä. Mikäli eri lajien mittaaminen kiinnostaa ja esim. ko laite tulee käytettynä vastaan sopivaan hintaan, tarttuisin tarjoukseen heti (varsinkin jos olisin isomman rannemitan omaava mieshenkilö). Omalla kohdallani on tullut aika siirtyä uuden sukulpoven ja sirompien kellojen pariin.

Viikko takaperin laitoin Garmin Fenix 3:sen hyllylle ja ranteeseen Fitbit Charge 2:sen, postissa odottaa Garmin Fenix 5S. Testissä on tällä hetkellä ympärivuorokautiseen käyttöön kehitetty syke- ja aktiivisuusranneke, joka Garminiin verrattuna on kevyt painon, koon ja ominaisuuksiensa puolesta. Seuraavassa postissa lisää tästä uudesta tulokkaasta, joka lähtee kanssasi iltaisin myös nukkumaan.

 

1 comment

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kommentit