Nuku yö ulkona!

Upea kesä houkutteli suomalaiset telttailemaan, kavereiden instatilit pursuavat ihania kuvia metsään pystytetyistä kesämajoista. Helteinen kesäyö on näköjään kulunut riippukeinussa, terassilla, parvekkeelle kannetussa vuoteessa ja perheen kanssakin on ollut helppo lähteä teltalla yöksi metsään, kun pitkän tähtäimen säätiedotteissa lämpötila ei putoa alle hellerajan laisinkaan.

Vaikka omat kesäyöni nukun mieluiten veneessä, aaltojen loiskiessa veneen kylkeen on ajatus teltassa nukkumisessa kiehtonut enemmän kuin pitkään aikaan, innostuin myös riippumattoilusta juututtuani Endorfiininmetsastaja -sivustolle, joka tarjoaa ihastuttavia sisältöjä luonnossa liikkujalle. Rakastan merta, mutta myös metsä kiehtoo, eikä viime viikonloppuinen seikkailu Nuuksion metsissä ainakaan saanut tätä innostusta laantumaan.

Mikä olisikaan parempi tapa päättää tämä ihana kesä kuin nukkua yö ulkona! Suomen latu järjestää 8.9. Nuku yö ulkona -tapahtuman, jonka tarkoituksena on houkutella suomalaiset luontoon. Majoitteena voi olla teltta, laavu, riippumatto tai mikset varaisi paikkaasi vaikka metsähotellista?

Suomen latu tarjoaa yksinkertaiset ohjeet ulkona nukkumiseen:

  • Päätä ensin, missä haluat nukkua. Teltassa, taivasalla, laavussa vai riippumatossa?
  • Valitse sitten kohde. Lähde luontoon, metsään, korpeen tai lammen rantaan, tai yövy omalla takapihallasi, kavereiden kanssa parvekkeella tai trampoliinilla. Jos nukut vaikkapa rantakalliolla niin valitse paikka tarkasti, etenkin jos harrastat unissakävelyä.
  • Ota mukaan evästä, juotavaa (vettä), villapaita, pipo, hanskat, otsalamppu, makuupussi ja -alusta. Helpoiten tavarat saa kannettua repussa, mutta muutkin luovat ratkaisut ajavat asian.
  • Tarkkaile hämärää luontoa, kuuntele ääniä, nuuhki tuoksuja, tuijottele tähtitaivasta. Seuraa auringonlaskua ja illan hämärtymistä tai pidä sadetta. Nuku, jos siltä tuntuu.

Muista nämä käyttäytymissäännöt

  • Älä sytytä nuotiota minne tahansa, käytä vain rakennettuja tulipaikkoja ja tarkista onko metsäpalovaroitus voimassa.
  • Älä leiriydy toisen pihamaalle tai muuhun sopimattomaan paikkaan kuten esimerkiksi luonnonsuojelualueelle.
  • Älä roskaa tai jätä muita jälkiä käynnistäsi yöpymispaikalle.

Lukuisat Suomen Ladun jäsenyhdistykset pystyttävät tempauksen ajaksi metsähotelleja, joissa yöpymismahdollisuuksia on moneen eri lähtöön. Yöpyminen metsähotellissa on maksutonta. Alueelle on järjestetty erilaista ohjelmaa ja osa kohteista tarjoaa majoittujille erikseen maksullisen aamiaisen. Eri vaihtoehtoihin pääset tutustumaan täällä.

Tiesitkö, että teltan ja retkeilytarvikkeita voi myös vuokrata? Mikäli et omista omaa telttaa, mutta kipinä nukkua yö ulkona on syttynyt, kannattaa ostoksille ryntäämisen sijaan harkita ensin lainaamista tai vuokraamista.

Retkirent -palvelun kautta käyttäjät voivat vuokrata, myydä tai vaihtaa retkeilyvarusteita ja -vaatteita. RetkiRentin kautta voit myös ilmoittaa kanooteista, kajakeista tai muista retkeilyyn liittyvistä kulkupeleistä, majoitusmahdollisuuksista, tarjota retkeilyyn liittyviä palveluja ja paljon muuta!

Lauttasaarelainen Liizi tarjoaa vuokralle todella laajan valikoiman tuotteita monen muun lisäksi myös ulkoiluun ja retkeilyyn. Liizistä muuten saat vuokralle myös esim. Salomonin juoksuliivin tai Garminin Fenix 5 -urheilukellon.

Partioaitta lainaa 365 klubilaisille retkeilyvarusteita lyhyemmille reissuille, panttia vastaan. Kun palautat tuotteen kelpo kunnossa, myös pantti palautetaan ja lainaaminen on sinulle maksutonta. Laina-aika on maksimissaan 48 tuntia, eli tämäkin vaihtoehto sopii hyvin nuku yö ulkona -tyyppisiin tempauksiin.

Myös osa majoituskeskuksista tarjoaa elämysmajoituksia. Pääkaupunkiseudulla Nuuksion Hotelli tarjoaa myös elämysmajoituksia, mm. telttaillen tai hammockissa. Kustavin Lootholmassa voi majoittautua saaristomeren äärellä jurtassa. Jurtta on pohjaltaan kehän muotoinen, ikkunaton, kupukattoinen telttamainen majoitusvaihtoehto.

Nuku yö ulkona Facebookissa:  ja Nuku yö ulkona FB-tapahtuma.

Teltta lammen rannalla kuva: Eeva Mäkinen, Nuku yö ulkona kampanjamateriaali

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kommentit