Miksi talvellakin kannattaa juosta?

Törmäsin keskustelun pätkään, jossa etsittiin juoksumotivaatiota talvikeleille. Väärät varusteet ja huono alusta tuntui ärsyttävät suurinta osaa talvijuoksun vastustajista. Itse olen lähes keliriippumaton juoksija, mutta jäin miettimään mikä talvisin motivoi lähtemään pakkasaamuun tai pimeään iltaan ja miksi varusteet tai epätasainen ja liukas maankamara harvemmin harmittaa.

Ensinnäkin mielestäni talvella juokseminen ei ole kovinkaan kummoinen varustelukysymys, varsinkaan täällä etelässä, jossa pakkanen harvemmin paukkuu yli kymmenessä asteessa. Suosin kerrospukeutumista, panostan laadukkaisiin vaatteisiin ja materiaaleihin, joita yhdistelemällä pukeutuminen eri lämpötiloihin on helppoa. Kylmemmillä keleillä vedän keinokuituisten vaatteiden päälle ohuen merinovillakerraston, jalkaan kunnon sukat ja päähän viimalta suojaavan pipon. Suosittelen paksujen talvispesifisten vaatteiden hankkimisen sijaan kerrospukeutumista käytännöllisyyden ja tavarapaljouden hallinnan vuoksi, mutta myös siksi, että useampi ohut kerros on mukavampi ja joustavampi kombinaatio, kuin paksu ja päällä tönkön tuntuinen vaate. Kerrospukeutuja hyötyy myös eri materiaalien parhaimmista ominaisuuksista ja pysyy lämpimänä ja kuivempana vähemmällä varustemäärällä.

Itse kamppailen enemmän ajanpuutteen, kuin uloslähtemisen kanssa. Talvisin tekee mieli hiihtää ja pitkät lenkit tulee viikonloppuisin kyllä korvattua hiihtohommilla silloin, kun se on kelitilanteen puolesta on mahdollista. Pyrin silti juoksemaan paristi viikolla, useimmiten aamuisin, sillä näin kevättalvesta aamu sarastaa jo huomattavasti aikaisemmin ja ennen työpäivää mukaan tarttuneet valon pisarat tulevat iltapäivästä tarpeeseen.

Kymmenen syytä juosta talvella(kin):

  1. On järjetöntä antaa kovalla työllä saavutetun juoksukunnon valua hukkaan talvikaudella. Jonkinlaisen pohjan ylläpitämiseen tarvitset vain 1-2 lenkkiä viikossa.
  2. Juoksemaan lähteminen talvella on lähes yhtä nopeaa kuin kesäisin. Rehellisesti, vaikka joudut vetämään enemmän varustetta niskaan, kuin kesäkeleillä, on lenkille lähteminen silti nopein tapa päästä nauttimaan ulkoilmasta. Mitä useammin käyt, sitä paremmin tiedät myös mitä pukea päälle milloinkin ja lähteminen nopeutuu entisestään.
  3. Talvella luontainen ulkona liikkuminen vähentyy, mutta pää kaipaa silti raitista ilmaa. Lähde ulos ja lyhennä vaikka lenkin mittaa. Pienikin happihyppely tekee hyvää!
  4. Jos keli pakottaa hidastamaan tahtia, älä anna normaalia hitaamman juoksuvauhdin ärsyttää, vaan jätä kello hihan alle piiloon ja nauti matkasta.
  5. Epätasainen juoksualusta vaatii tarkkuutta, mutta on jalkojen pienille lihaksille herkkua. Laske vauhtia ja askella tarkasti.
  6. Olosuhteet haastavat sinut ja ota niistä kaikki ilo irti. Anna askeleen lentää kun eteen sattuu tasainen ja pitävä pätkä tietä, rauhoita meno muhkuraisella ja liukkaalla polulla.
  7. Nauti supersankariolosta, jonka saavutat kiitäessäsi yksin autioilla kaduilla ja poluilla. Ansaitset extrapisteet reippaudesta!
  8. Oletko asettanut tavoitteeksi pidemmän juoksutapahtuman alkukeväästä? Vaikka varsinainen harjoittelukausi alkaisikin vasta maaliskuussa, voit aloittaa valmistautumisen jo nyt. Nauti pitkistä, rauhallisista lenkeistä viikonloppuisin ja silloin, kun pääset ulos valoisaan aikaan. Jokainen päivänsäde piristää mieltä.
  9. Kesäkeleistä haaveilu ja motivaatiovarusteet. Itse juoksen talvisin lähes poikkeuksetta samoilla Salomoneilla kaikki lenkit, mutta haaveilen siitä miltä juoksu tuntuu, kun tuore kenkä tarraa alustaan ja ponnistuksessa on voimaa, joka ei lipsu liukkauteen. Panostan harvemmin talvilenkkareihin, mutta odotan jo malttamattomana sitä, että saan vetää uudet lenkkarit jalkaan.
  10. Se fiilis kun lumet ovat sulaneet, kadut siivottu hiekoitushiekasta ja vedät jalkaasi kesälenkkarit. Askel lentää ja pääset nauttimaan kevyestä juoksusta, koska olet jaksanut hoitaa pohjat kuntoon talvella.

Itse valitsen parhaillani kesäkelien harjoituskenkiä ja nautin monipuolisesta harjoittelusta, joka vie kaduille, salille, laduille ja kellariin maantiepyörän pariin, tulipa hankittua aikuismuistiin ensimmäiset hokkaritkin, sillä lapset rakastavat luistelua (whaat?!?).

 

Ensimmäiset kesäisempiä kelejä odottavat kengätkin olen vetänyt jo jalkaani, sillä en malttanut odottaa, että pääsen käyttämään näitä karkkeja. Olin juuri ryhtynyt haikailemaan uusien treenikenkien perään, sillä ihan rehellisesti sanottuna salilla käytössä olleet kengät olivat ohittaneet parasta ennen päiväyksensä jo muutama vuosi sitten. Ihan kuin toiveeni olisi kuultu, sillä eräänä pakkaspäivänä sain nämä New Balancen uudet, Fresh Foam LAZR HypoSkin -kengät käyttööni.

Nämä New Balance LAZR HypoSkin -kengät Fresh Foam -välipohjalla, ovat juuri sellaiset, jotka odotan vetäväni jalkaan sitten kun pääsen rullailemaan puhtaille teille. Käytössäni talvikauden olleet heijastavat Fresh Foam Boracayt ovat olleet aivan superhyvät jalassa. Sellaiset kengät, joilla jaksaa seistä koko pitkän päivän kuvauksissa tai kaupalla, saattaa lapsi harrastuksen pariin ja juosta vielä sillä välin. Uutuuskenkäkin, josta löytyy sama välipohjamateriaali, on varmasti sellainen, jossa viihtyy koko pitkän päivän. Lisäksi kenkien sukkamainen päälliosa miellyttää, sillä lämpimimmillä keleillä olen pitänyt jokapäiväisessä käytössä erityisesti Adidaksen Ultra Boosteista, jotka ovat kuitenkin jalassa selvästi väljemmät/pyörivämmät kuin nämä New Balancen LAZR HypoSkinit, jotka istuvat ainakin omaan jalkaani kuin sukat.

Itselleni myös kenkien ulkonäkö on tärkeää, sillä käytän lähes aina töissä/arjessa lenkkareita, jotka tukevat jalkaa ja mahdollistavat pitkät ja liikkuvat työpäivät. Pidän erityisesti siitä, että nämäkin kengät sopivat hiukan eri käyttötarkoituksiin.

Miltä näyttää? Mistä kengistä ja millaisista lenkkikeleistä sinä haaveilet?

Ps. LAZR HypoSkinit miehille ja naisille ovat saatavilla vain Stockmannilta.

Kiitos ihan sairaan hienoista lenkkarikuvista Janne @624 ja itse kengistä New Balance Suomi.

Höpöttelyä arjesta, lenkkikeleistä ja muuta menoa myös Instassa, joten ota seurantaan @niloranta.

Kuullaan!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kommentit