LauraprjctASA: juoksutreenien avaus!

Pääsiäistauko on ohi ja vappukin kohta. prjctASA – liikettä niveliin nainen -kuntoprojekti palasi treenien pariin alkuviikolla ja aloitti vihdoin juoksutreenit!

Mikäs sen parempi aloitus juoksulle, kuin tekniikkatreenit ja kukas sen parempi valmentaja kuin ASAn superjuoksija Joonas.

Kuitenkin ennen tekniikkatreenien alkua, tytöille tehtiin myös täydellinen jalka-analyysi ja yksilölliset Footbalance pohjalliset. Tämä olisi erittäin suotavaa jokaiselle ja etenkin juoksuharrastuksen alussa olisi tärkeää katsoa jalan mahdolliset virheasennot, jotta niihin päästään kiinni heti alussa, eivätkä ne ehdi tehdä pahempaa vahinkoa.

IMG_0523

Footbalancen jalka-analyysi ja yksilöllisten pohjallisten muotoilu vie aikaa n. 10 minuuttia. Pohjalliset muotoillaan yksilöllisesti vasempaan ja oikeaan jalkaan, koska suurimmalla osalla jalat saattavat poiketa paljonkin toisistaan.

Dynaamisilla Footbalance-pohjallisilla voidaan korjata jalan virheasentoja, jotka usein aiheuttavat ongelmia koko kehossa. Pohjalliset tukevat jalkaa ilman epäterveellistä kovuutta ja jäykkyyttä, joka estää jalan luonnollisen toiminnan. Ne tukevat riittävästi jalkaa ja estävät liiallisen pronaation, mutta joustavat silti palauttaen energiaa takaisin askelsykliin. Dynaaminen energia auttaa käyttämään jalan nikamia, lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä ja pitää jalat aktiivisina, terveinä ja jäntevinä.

IMG_0522

_DSC0787

IMG_0514

IMG_0511

Jokainen kävi Joonaksen kanssa keskustelun jalka-analyysin pohjalta. Analyysin myötä keskusteltiin myös paljon oikeista ja sopivista juoksukengistä, joiden osto monella on suunnitteilla. Vinkkejä tuli etukäteen sekä kenkien ostoon että myös vaivoihin, joita juoksu saattaa aiheuttaa, mikäli jalassa tai askeleessa on jotain korjattavaa.

IMG_0526

_DSC0793

IMG_0530

Sitten tekniikkatreenien kimppuun! Lämmittelyn jälkeen lähdettiin miettimään koko juoksun liikerataa varpaista, käsien kautta aina pään asentoon asti.

Suurin osa tytöistä teki juoksun tekniikkaa ensimmäistä kertaa. Tämänkin vuoksi harjoitteet tehtiin kävellen, mutta myös sen vuoksi, että saatiin enemmän huomiota ja ajatusta ns. takaketjuun eli takareisiin ja pakaroihin. Kuten Joonas totesi, etureidet eivät pitäisi tulla juoksusta kipeäksi. Myöskään pohkeet eivät saisi kuormittua liikaa. 

Liikkeisiin lähdettiin päkiältä ja huomiota kiinnitettiin keskivartaloon sekä lantionseudulle. Tekniikkatreenit ja päkiöillä olo kuormittavat pohkeita ja Joonas kehottikin tyttöjä venyttelemään sekä samana iltana että seuraavana päivänä. _DSC0930

_DSC0815

_DSC0818

_DSC0902

_DSC0925

_DSC0907

_DSC0918-2

Paljon oivaltavia ajatuksia heräsi illan aikana ja juoksuasennoissa tapahtui muutosta jo heti, kun juoksimme tekniikan jälkeistä palauttelua. Sovimme, että ensi viikolla jatketaan juoksun parissa, koska asiat ovat tuoreessa muistissa. Kaikkea ei pidä, eikä voikaan kerralla muuttaa, vaan pikku hiljaa alkaa kiinnittää huomiota eri asioihin juoksuasennossa.

Saijan ajatuksia ensimmäisistä juoksutreenistä:

Ihana ilta-aurinko ja tapaamme treeniryhmän kanssa Footbalancen päämajassa.
Ohjelmassa on personoitujen pohjallisten teko jokaiselle Joonaksen opastamana sekä sen jälkeen juoksun tekniikkaharjoitukset viereisessä puistossa.

_DSC0879

_DSC1017

Uteliaisuus saa meidän korvat hörölle vastatuulessa, kun Joonas kertoo askelvälin tärkeydestä ja lihaksista, joissa juoksu tulisi pääasiassa tuntua. Tekniikkatreenin edetessä mielikuva juoksusta alkaa selkeytyä ja aika monta ”Ahaa”-elämystä tulee matkan varrella. Vinkit lantion asennosta, jalkojen liikeradoista ja käsien paikoista saa treeniliikkeet näyttämään välillä hieman hassuilta, mutta treenin edetessä keskittynyt ilme on jo vaihtunut rennompaan hymyyn. Illalla on tiedossa vielä venyttelyä, ettei pohkeet ole huomenna jumissa.

Olen huomannut juoksevani todella suljetussa asennossa ja ymmärrän nyt miksi juoksu on tuntunut välillä niin raskaalta. Pienet askelvälit, jalan oikea kohta alastulossa sekä oikeankokoiset kengät tulevat olemaan minun muistilistallani.

_DSC1115

Kuvat: Anna Jarske

Kommentoi

Kommentit