LauraprjctASAlaiset pohtivat palautumisen, unen ja ruokavalion merkitystä treenaamiseen

Sunnuntaina prjctASA liikettä niveliin nainen -kuntoprojektilla oli vuorossa ensimmäinen ns. teemakerta. Niitä tulee kevään aikana olemaan muutamia ja ne keskittyvät treenaamisen sijaan enemmän  kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin teemoihin. Sunnuntain tapaamisessa vierailevana vetäjänä toimi Eveliina Tistelgren ja aiheina oli palautumisen, unen ja ruokavalion merkitys treenaamiseen.

_DSC9832

_DSC9838

Ravintoasiat kiinnostavat tyypillisesti aina eniten ja niistä olisi voinut keskustella vaikka koko illan. Tämä aihepiiri myös herättää usein eniten ajatuksia, kysymyksiä ja epäilyksiäkin. Eveliinan asenne ja tyyli kertoa ravintoasioista on hieno. Ei tarvitse sulkea mitään pois tai saarnata jonkun koulukunnan ajatuksista itsestäänselvyytenä, vaan voi valita eri suuntauksista itselle parhaiten sopivat. Ajatusten kääntäminen siitä, mitä EI saa syödä enemmän siihen, että mitä kaikkea SAA syödä. : )

Pienin askelin muuttaen omaa suhtautumista ruokaan ja ravintoon sen mukaiseksi, mikä sopii itselle parhaiten ja tekee hyvän olon. Yksi ainoa malli ei todella sovi kaikille, se totuus pätee ravintoasioissa, vaikka saakin joidenkin niskakarvat pystyyn : D Jos olisi keksitty yksi oikea ruokavalio, jota noudattamalla kaikki voisivat saavuttaa haluamansa lopputuloksen, se olisi varmasti kaikilla käytössä. Avainasemassa onkin tuo ajatus ”oma haluttu lopputulos”. Se kun ei ole myöskään kaikille sama. Eronsa on, treenaako huippu-urheilijamaisesti esimerkiksi fitness-kisoihin vai haluaako elää muuten hyvinvoivaa ja terveellistä elämää, johon myös liikunta kuuluu. Paljon hyviä ajatuksia, jotka saivat varmasti ryhmän miettimään myös omia valintoja.

_DSC9869

_DSC9861

Palautumisen ja unen suhteen Eveliina nosti esiin  muutamia asioita, joilla voi vaikuttaa mm. omaan unen laatuun ja vireystasoon. Paljon tuttuja juttuja, mutta myös paljon uusia näkökulmia. Uni ja palautuminen ovatkin avainasemassa myös treeneissä kehittymisessä. Uskon, että moni salissa istunut tunti piston sydämessä esimerkiksi sen suhteen, että unen laatuun vaikuttaa todella paljon se, kuinka rauhoittuu ennen nukkumaanmenoa ja vaikkapa, että sulkee puhelimet ja tietokoneen reilusti ennen nukkumaanmenoa. Myös makuuhuoneen lämpötila, patjan ja tyynyn sopivuus sekä nukkuma-asennon merkitys esimerkiksi aineenvaihduntaan oli mielenkiintoinen osa-alue.

_DSC9904

_DSC9921

_DSC9917

Virpin kommentti sunnuntain tapaamisesta:

Sunnuntaina oli vuorossa ensimmäinen prjctASA-luento, jota ainakin itse odotin todella paljon. Yhtenä aiheista oli kovasti minua kiinnostanut, mutta yhtä lailla päänvaivaa aiheuttanut ”ravinto”.

Hyvin ilmeisten fyysisten huippuominaisuuksien lisäksi vierailijallamme Eveliinalla oli selvästi taipumusta myös erinomaiseen luennointiin. Lienee selvää, ettei meidän prjctASAlaisten liikkumisessa olla lähelläkään hänen treenimääriään, mutta hän onnistui paketoimaan neuvonsa kaikille liikkujille ja kehostaan huolta pitäville (tai sitä haluaville) sopiviksi. Ei tullut tunnetta, että pitäisi olla huippu-urheilija saadakseen hyödyllisiä vinkkejä omaan elämäänsä.

Saimme erittäin hyviä neuvoja levosta, palautumisesta ja ravinnosta, mutta päivän suurimpana antina pitäisin Eveliinan mahtavaa maanläheistä asennetta kyseisiin osa-alueisiin. Ruokaremontteja hän kannusti tekemään pienin askelin, ei laittamaan kaikkea kerralla uusiksi. Lisäksi lohdullista oli kuulla ajattelutapa, jonka mukaan aina seuraavalla aterialla voi tehdä sen ”oikean” ratkaisun, eikä tarvitse ajatella että ”kun tämän päivän terveellinen ruokavalio kerran on menetetty niin väliäkö tällä seuraavallakaan pullalla on…”. Kaikki varmasti laittoivat korvan taakse myös konkreettisia raaka-ainevinkkejä, erityisesti ristiriitaiseksi koetulta hiilariosastolta.

Kotiin ajellessani huomasin miettiväni, minkälaista ruokailurytmiä voisin alkaa itselleni rakentaa, ja minkälaisilla kehon polttoaineilla avittaisin parhaiten urheilusuorituksiani. Erittäin inspiroiva luento siis!

Loppuun Eveliina veti vielä pienen treenin, ettei ihan ilman hikoilua lähdetty kotiin tälläkään kertaa. Kiitos vielä tuhannesti ihanalle Eveliinalle vierailusta! PrjctASA toivottaa hurjasti tsemppiä viikonlopun kisoihin!

_DSC9962

_DSC9965

Treenit jatkuvat jo keskiviikkona Herttoniemessä prjctASA yhteistyösalilla, joka muuten on tässä projektin aikana muuttunut Forever Herttoniemeksi.

Laura

Kuvat: Anna Jarske

Kommentoi

Kommentit