Juoksutiimi palaa tekniikkaharjoitteiden pariin ja tutustuu avaaviin sprintteihin

Ensi viikolla juoksukoulussa jatketaan perusasioiden äärellä, juoksutekniikan parantamista. Juoksutiimissä olemme hinkanneet tekniikkaa alusta lähtien ja täytyy todeta, että se on myös tuottanut tulosta, kehitys on ollut huomattavaa. Pitämällä tekniikan mukana koko ajan varmistamme kuitenkin, että kehitys jatkuu ja voimme keskittyä eri asioihin eri kerroilla, kaikkea kun ei voi samanaikaisesti muuttaa, eikä toisaalta ole tarvekaan. Lisäbonuksena tekniikkatreenissä on myös hyvä lajinomainen lihasharjoitus, joka auttaa pitämään paketin kasassa kovemmissa vauhdeissa tai pidempikestoisen suorituksen ajan.

Varsinaisena treeninä suoritamme kolmen kilomterin lämmittelyn, minkä jälkeen keskitytään juoksijoiden tekniikkaan ja tehdään muutamia tekniikkaharjoitteita. Harjoitteiden jälkeen kierrämme uudestaan kolmosen lenkin, ideana keskittyä äsken kerrottuihin asioihin – ja kilometrien kerääminen on muutenkin hauskaa.

Treenin lopuksi juoksemme 10 x 100 metrin kiihdytyksiä. Kiihdytykset eivät tässä harjoituksessa tarkoita 100 metrin vetoja johonkin tiettyyn tavoiteaikaan vaan ideana on kiihdyttää vauhtia alkuosa ja lopussa rullata mukavan nopeasti. Kiihdytyksen palvelvat kahta asiaa treenissä. Nopeammassa vauhdissa on helpompi juosta hyvällä tekniikalla ja samalla vedot toimivat paikkoja avaavina harjoitteina. Vaikka mäkitreeneissä emme saaneet juoksukoululaisten paikkoja kipeiksi, on lihasten jomotus tulevaisuudessa taattu. Syynä voivat olla vauhdikkaammat harjoitteet tai pidempi lenkki, mutta pienen kankeuden uskoisin tulevan tutuksi juoksukoulun jatkuessa. Tätä jomotusta voi ja pitää poistaa monilla erilaisilla keinoilla, mutta yksi hyvä tapa on ripotella palauttavien lenkkien lomaan muutamia kevyempiä kiihdytyksiä, jolloin paikat aukenevat.  On toki muistettava, että mikäli paikat ovat todella kipeinä eikä kiihdytyksen saaminen aikaiseksi onnistu ilman ylenpalttista puristamista, on syytä jättää kiihdytykset seuraavalle lenkille. Toisaalta kiihdytyksiä voi tehdä pk-kaudella normaalien lenkkien yhteydessä pitämässä yllä nopeusominaisuuksia. Tässä tapauksessa vetojen vauhti on herkästi hieman avaavia vetoja nopeampaa, koska paikat eivät ole kovasta harjoittelusta niin jumissa. Samanlaista nopeusominaisuuksien ylläpitämistä palvelisi myös esimerkiksi 10-15 sekunnin mäkispurtit. Tällöin on vain muistettava pitää palautukset riittävinä, parissa minuutissa, jotta ylläpitävistä harjoitteista ei yhtäkkiä tule vetotreenejä.

 

Kommentoi

Kommentit