Välineurheilijan unelmalaji

Triathlon on välineurheilijan unelmalaji. Siitä ei pääse mihinkään. Yhden lajin sijaan saa hankkia kolmen lajin varusteet. Tämä kirjoitus on omistettu kaikille kanssa-välineurheilijoille. Jos varustefiilistely ei ole juttusi, lopeta lukeminen nyt.

Käyn alla läpi Nizzan Ironman kisan tärkeimmät varusteeni sekä joitain havaintoja kyseisten varusteiden käytössä. Sekä haaveista, jos tilin saldo olisi iloisempaa katseltavaa. 🙂

Märkäpuku – Hankin keväällä uuden märkäpuvun Lontoosta työmatkalla. Ostoksen tein Sigma Sportista, jossa sattui olemaan hyvään hintaan 2012 mallia oleva 2XU Velocity V:2. Kävin kaupassa sovittamassa, ja puku istui päälle todella hyvin. Aiemmin uin huomattavasti halvemmalla Orcan puvulla, ja täytyy kyllä sanoa että arvokkaampi 2XU:n puku tuntuu paremmalta uida. Tuntuvin ero on käsien liikkuvuudessa. Huono puoli 2XU:n puvussa itselläni on kauluksen takana olevan kiinnitysläpän hinkkaaminen niskaan. Puku pitää laittaa kiinni todella tarkkaan, ja mieluiten vielä käyttää voidetta niskassa, jotta hiertymiä ei tule.

Uimalasit – Ilmeisesti naamani on täysin eri mallia kuin niiden, jotka suunnittelevat uimalaseja, koska suurin osa laseista vuotaa. Ehkä tällä on jotain tekemistä sen kanssa, että mitkään nappikuulokkeet eivät myöskään pysy korvissani. Kun löysin Zoggsin Predator Flexit, en ole enää käyttänyt mitään muita laseja. Ostin heti kaikki eri linssivaihtoehdot. Uusimpana mallistoon tuli valoon reagoiva linssi. Se on hankintalistalla. Edelleen etsin ratkaisua linssien huurtumiseen. Olen kokeillut erilaisia aineita, mutta mikään ei tunnu auttavan. Vinkit kommentteihin!

Pyörä – Ostin ”väliaikaispyörän” viime vuoden Joroisten kisaan. Se on käytettynä hankittu vuoden 2011 Felt S22. Se oli sillä hetkellä ainoa myynnissä oleva käytetty, edullinen ja läheltä saatavissa oleva Tri-pyörä. Ajatuksena on rahatilanteen salliessa päivittää pyörä parempaan, tällä hetkellä haaveissa olisi Canyon Speedmax CF. Joitain muutoksia olen tehnyt Feltiin. En pitänyt Feltin vakiona olevasta ohjaamosta suorine aerotankoineen, jotka pakottavat ranteet huonoon asentoon. Vaihdoin tilallle ski-bend malliset aerotangot. Lisäksi pyörän mukana tulleet kiekot joutivat varaston perälle, käytän joko Dura-Ace C24:sia tai Planet-X:n tuubikiekkoja, edessä 50mm ja takana 82mm. Nizzan kisassa alla on Planetäksät. Kuitenkin merkittävin homma pyörän osalta oli Porvoon Pyöräkeskuksessa tehty Body Geometry Fit, jossa asento sovitettiin oikeaksi. Mukavauus parani, ja voima lisääntyi. Voin suositella sitä jokaiselle! Samalla vaihdettiin satulaksi Specializedin Tritip SL Gel, jossa on leveämpi (50mm) ja pehmeämpi kärki kuin monissa muissa satuloissa. Alkuun suhtauduin siihen varauksella, mutta tähän asti se on toiminut oikein hienosti.

Pullotelineet – Pulloja matkassa kulkee kaksi: toinen rungossa telineessä ja toinen XLabin Torpedo Mountissa, joka sopii aerotankojen väliin. Se on loistava keksintö! Huomattavasti parempi kuin aiempi aeropullo, jota piti täyttää kesken kisan. Nyt voin vain vaihtaa pulloon uuteen lennossa huoltopisteellä. Omistan myös XLabin Super Wingin, mutta sen kiinnityksessä on ollut haasteita. En ole saanut kiristettyä sitä tarpeeksi tiukalle nykyiseen satulaan, joten se heiluu. Havaitsin myös, että yhteensä kolmen pullon kuskaaminen oli ylimääräistä (kaksi satulan takana, yksi aerotangoissa), koska poikkeuksetta kisoissa huoltopisteet on sen verran tiheään että kahdella pullolla pärjää hyvin. Kaiken lisäksi en pidä siitä kuinka kaksi pulloa satulan takana vaikuttaa pyörän painopisteeseen. Tämän ylimääräisen painon huomaa etenkin ylämäissä polkiessa putkelta.

Kypärä – Aerokypärät näyttävät hyvältä vain muiden triathlonistien mielestä. Kaikki muut pitävät niitä totaalisen dorkana. Silläkin uhalla hankin keväällä St. Pöltenin puolimatkaa varten Rudy Projectin Wingspan -kypärän (kirkkaan oranssina, jotta minut näkee kaukaa!). Siihen päädyin koska se mahdollistaa muunnelmat erilaisiin tarpeisiin. Kuumissa pitkissä kisoissa (kuten Nizzan IM) saa ”luukkuja” auki jolloin kypärä tuulettuu paremmin. Edelleen haaveissa on Giron Air Attack Shield, mutta sen hankinta saa vielä odottaa. Pääsin kokeilemaan sitä ensimmäistä kertaa päähän Nizzan Ironman Expossa, ja tuntu kyllä hyvältä!

Pyöräilykengät – Olen valmis uhraamaan hyviin pyöräilykenkiin ehkäpä enemmän rahaa kuin mihinkään muuhun (suhteellisesti). Talvella bikefitin yhteydessä hankin S-Worksin maantiekengät. Ne sopivat jalkaan kuin unelma. Mistään ei purista, mikään ei paina. Kuusi tuntia pyörän selässä ei tunnu missään, kun saa näin hyvät kengät jalkaan. Triathlonia varten en ole kokenut tarpeelliseksi hankkia erikseen pyöräilykenkiä. Sijoituksia minun tasolla ei ratkaista sekunneilla, joten ehdin hyvin laittamaan kengät rauhassa jalkaan. Tästä samasta syystä en koskaan asenna kenkiä valmiiksi pyörään ja koita säätää niitä kiinni vasta vaihtoalueen jälkeen.

Lenkkarit – Ostin keväällä Adidaksen uudet Energy Boostit ajatuksella että juoksisin niillä Nizzan IM:ssä. Kenkien hankinnan kanssa samaan aikaan oikeassa jalassa alkoi kipeytyä jalkapohjan kaari, joten lopetin kenkien käytön koska en ollut varma aiheuttajasta. En ole vielä palannut käyttämään kenkiä. Siksi palasin Berliinin Marathonissa viime syksynä hyviksi todettuihin Adidaksen Aegis kakkosiin. Kaikki nykyiset addut ovat aika lähellä elinkaarensa loppua, joten uusia kenkiä voi taas alkaa etsiä. Sovittelin jo Zootin Ultra Race 4.0ia, mutta ne jäivät vielä kaupan hyllylle.

Elektroniikka – Mittareiden osalta siirryin noin vuosi sitten Polarista Garminiin. Todella huonot kokemukset sekä RCX5 mittarista että Polarin verkkopalveluista ajoi toiseen leiriin, ja vaihdoin kertaheitolla kaiken. Nyt olen tyytyväinen Garminin 910XT:n ja Edge500:n käyttäjä. Kilpailussa mukana on molemmat: 910XT ranteessa ”päälaitteena”, ja Edge kiinni ohjaustangossa niin että näen siitä ainoastaan kadenssin, sykkeen ja vauhdin.

Mitä ajatuksia heräsi? Vinkkejä? Kokemuksia? Kirjoita kommentteihin! Varusteista voi spekuloida loputtomiin! 🙂

Kirjoitan tätä Nizzan Ironmania edeltävänä iltana. Varusteet on käyty läpi moneen kertaan. Vaihdot mentaaliharjoiteltu useaan kertaan. Nyt nukkumaan ja aamulla olen valmiina kisaan! Seuraava kirjoitus onkin sitten raportti kisasta. Toivottavasti positiivinen sellainen!

Kommentoi

Kommentit